Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 08.04.2020
© Micha360 | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 08.04.2020

  • A-
  • A+

Η χθεσινή αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για τα ευρω-ομόλογα, η διαρκής παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη και η παραμονή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην εντατική, συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, οι Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Βρετανία στέλνει μήνυμα ελπίδας στον μαχόμενο Τζόνσον» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι «η μάχη της Βρετανίας εναντίον της πανδημίας δείχνει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το υπουργικό συμβούλιο δεν σκέφτεται καν να προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων». Τονίζει ακόμη ότι, αναφορικά με τον πρωθυπουργό επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ναι μεν παραμένει στην ΜΕΘ, ωστόσο δεν έχει συνδεθεί με αναπνευστήρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ δήλωσε βέβαιος ότι, ο πρωθυπουργός θα εξέλθει από την εντατική του νοσοκομείου Σαν Τόμας επειδή είναι μαχητής. Από την πλευρά του ο επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι τα κρούσματα του κορονοϊού δείχνουν να μειώνονται προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ο Guardian από την πλευρά του γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Φόβοι για κενό εξουσίας καθώς ο πρωθυπουργός παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».   

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Τα περίπλοκα σενάρια της άρσης του περιορισμού των μέτρων» και τονίζει ότι, καθώς η πανδημία δείχνει μια ισχνή υποχώρηση πολλές χώρες αρχίζουν να εξετάζουν την σταδιακή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα συνιστά μια εξαιρετικά περίπλοκη όσο και ευαίσθητη επιχείρηση.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «η ευρωπαϊκή γεωργία παράλυτη» και τονίζει ότι το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη εμποδίζει την εκμετάλλευση των γεωργικών εκτάσεων, καθώς λείπουν τα εργατικά χέρια, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες χώρες και εκτός Ευρώπης.        

Στη Γερμανία «Ευρωομολόγο και κορονο-ομολόγο περιγράφουν στην ουσία ένα μέσο, με τη βοήθεια του οποίου η ευρωζώνη ως σύνολο αποκτά τη δυνατότητα να αντλήσει χρήματα στις διεθνείς αγορές», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Το όνομα αποκαλύπτει τις προθέσεις».

Γράφει η γερμανική εφημερίδα: «Το ευρωομολόγο είναι ένα εργαλείο, που δεν είχε προβλεφθεί, όταν εισήχθη το ευρώ, για ένα σημαντικό λόγο. Κάθε κράτος φέρει τη δική του ευθύνη για την οικονομική πολιτική του. Το κορονο-ομόλογο ωστόσο θεωρείται είδος βοήθειας για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά την ευρωζώνη στο σύνολό της. Δεν τίθεται πλέον το ζήτημα σωστής ή λανθασμένης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για τη διάσωση κρατών και εν τέλει του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ένα κορονο-ομολόγο έχει συνεπώς νόημα ως εργαλείο ορισμένου χρόνου. Όλα τα επιχειρήματα κατά του ευρωομολόγου, τα οποία παραθέτει κυρίως η Γερμανία, είναι επί της αρχής ορθά. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο είναι λανθασμένα».

Η εφημερίδα  Die Welt γράφει ότι : «Στροφή 180 μοιρών κάνει η Αθήνα» και επικαλούμενη πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ότι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα τον Μάρτιο αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου». Επισημαίνει ότι  «αίτηση ασύλου μπορούν τελικά να καταθέσουν 1.800 παράνομοι μετανάστες. «Από το πρωί της Δευτέρας περίπου 1.800 που ζουν στα κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και τις Σέρρες απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Έχουν ωστόσο και μια δεύτερη επιλογή. Να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβουν από τις ελληνικές αρχές 2.000 ευρώ ανά άτομο».

Αρκετές εφημερίδες αναφέρονται στην αναμενόμενη μεταφορά την ερχόμενη εβδομάδα ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά στη Γερμανία. Έτσι η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο «Έρχονται 50 προσφυγόπουλα», ενώ η Die Zeit γράφει : «Η Γερμανία επιτρέπει την είσοδο σε 50 προσφυγόπουλα».

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post έχει τίτλο «Ο Μνουχίν ζητά ακόμη 250 δις. δολάρια για τις μικρές επιχειρήσεις» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών Στέφεν Μνουχίν ζήτησε από το Κογκρέσο να διαθέσει ακόμη 250 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Γράφει ακόμη ότι Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι, ήδη οι τράπεζες έχουν χορηγήσει στις μικρές επιχειρήσεις 70 δισ. δολάρια μέσω δανείων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσα απ΄ αυτά εγκρίθηκαν, αλλά και πόσες  από τις 250.000 τέτοιες επιχειρήσεις έλαβαν τελικώς την επίμαχη χρηματοδότηση.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 21.04.2020
Η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την πανδημία, ο προβληματισμός αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι, μία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, εγκυμονεί εκτίναξη του...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 21.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.4.2020
Οι διαρκώς επιδεινούμενες προβλέψεις των ειδικών για την παγκόσμια ανεργία που θα προκαλέσει η πανδημία κυριαρχούν στο σημερινό διεθνή Τύπο, ενώ άλλα ζητήματα που ξεχωρίζουν είναι η συνεργασία βρετανικής και...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.4.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 09.04.2020
Η παράταση του lockdown στη Βρετανία στην οποία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 934 θάνατοι ασθενών, η ανησυχία που επικρατεί στη Γαλλία για την περιστολή των ατομικών ελευθεριών λόγω των περιοριστικών μέτρων,...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 09.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 03.04.2020
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τα οποία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως συνιστά την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες εξελίξεις που ξεχωρίζουν είναι η παραδοχή...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 03.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας