Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη

Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Η Ευρώπη μάχεται κατά της πανδημίας στη σκιά της παταγώδους αποτυχίας του Eurogroup. Ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο σε Βρετανία και ΗΠΑ. Μείωση νέων θανάτων, αλλά αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία.

Κόντε: Η Ευρώπη μπροστά στη διάλυση

Νέα έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή δράση κάνει μέσω της Bild ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφήνοντας όμως σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Τζουζέπε Κόντε και ζητά την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε..

«Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους. Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος  η επιχείρηση πέτυχε  αλλά ο ασθενής απεβίωσε.  Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», σημειώνει με νόημα.

Παρατείνονται και μετά τις 15 Απριλίου τα μέτρα στη Γαλλία

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την απόφασή της να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα και μετά τις 15 Απριλίου.

Το Ελιζέ δεν δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για τη χρονική διάρκεια, όμως ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για ένα ακόμη διάγγελμα, τη Δευτέρα.

Αυτό θα είναι το τέταρτο διάγγελμά του από τις 12 Μαρτίου.

Ανείπωτη τραγωδία στη Νέα Υόρκη

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ξεπεράσει, πλέον, σε κρούσματα την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ σήμερα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ νεκρών σε ένα 24ωρο με 779 θανάτους.

Η κλιμάκωση της πανδημίας μέσα στον Απρίλιο είναι τραγική:

 • 2 Απριλίου: 562 θύματα
 • 3 Απριλίου: 630 θύματα 
 • 4 Απριλίου: 594 θύματα
 • 5 Απριλίου: 599 θύματα
 • 6 Απριλίου:731 θύματα
 • 7 Απριλίου: 779 θύματα

Κι ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν η επόμενη εβδομάδα να είναι η κορύφωση της πανδημίας, μόνο η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει 149.316 κρούσματα τη στιγμή που η Ισπανία έχει 146.690 και η Ιταλία 139.442.

Το ενδιαφέρον με τη Νέα Υόρκη είναι τα ποσοστά των μειονοτήτων: 34% είναι Ισπανόφωνοι και 28% Αφροαμερικανοί. Οπως είπε ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο θα αρχίσουν άμεσοι περισσότεροι έλεγχοι σε αυτές τις κοινότητες.

Πεντακόσιοι ογδόντα έξι άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός κοντά σε εκείνον που καταγράφηκε τις τρεις προηγούμενες ημέρες, όμως μικρότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί το διάστημα από την 25η Μαρτίου έως την 3η Απριλίου με περισσότερες από 1.000 νέες εισαγωγές (εκτός της 27ης Απριλίου).

Ο κυβερνήτης προειδοποίησε ότι «Δεν το έχουμε ξεπεράσει. Δεν έχει τελειώσει», υπενθυμίζοντας ότι ο απολογισμός για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέρχεται ήδη σε 6.268 θανάτους από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον Άντριου Κουόμο, η τωρινή τάση «είναι απλά ένα στιγμιότυπο στον χρόνο». Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «αύριο το πρωί να ξυπνήσουμε και οι αριθμοί να έχουν και πάλι αυξηθεί».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, ο απολογισμός των θανάτων είναι πιθανό «να είναι το ίδιο υψηλός ή υψηλότερος τις επόμενες ημέρες».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είπε, επίσης, ότι ποτέ του δεν πίστευε ότι μπορούσε να βιώσει ξανά κάτι στην κλίμακα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό είναι κάτι «σχεδόν απίστευτο» για εμένα.

Βέλη Τίμερμανς κατά Ολλανδίας

«Είναι εμφανές ότι η Ευρώπη όπως την ξέρουμε δεν θα επιβιώσει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φραντς Τίμερμανς σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα, ασκώντας, παράλληλα κριτική στη στάση της κυβέρνησης Ρούτε.

Ο κ. Τίμερμανς ανέφερε ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δείχνουν τα κράτη το δάχτυλο, αλλά να πρέπει να βρεθούν νέα εργαλεία για να περιοριστούν οι ζημίες.

«Τα αποτελέσματα της κρίσης δεν είναι συμμετρικά, επειδή δεν έχουν χτυπηθεί όλοι το ίδιο σοβαρά και δεν έχουν όλοι την ίδια ισχυρή βάση για να επανέλθουν» δήλωσε για να προσθέσει «όλοι πρέπει να εκτιμήσουν την ανάγκη για αλληλεγγύη, αλληλεγγύη που πάει πέρα από τη βοήθεια για τις άμεσες ιατρικές ανάγκες».

 

541 νέα θύματα στη Γαλλία

Τους 11.000 πλησιάζουν, πλέον, οι νεκροί στη Γαλλία (10.869 στο σύνολο), ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν 541 νέοι θάνατοι.

Οι 7.632 νεκροί είναι στα νοσοκομεία της χώρας όπου νοσηλεύονται συνολικά 30.375, οι 7.148 στις εντατικές και οι 3.237 σε οίκους ευγηρίας. Παρουσιάζεται, όμως, μία αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, καθώς σήμερα μπήκαν άλλα 482 άτομα.

Ανάμεσα στους βαριά νοσούντες είναι και 108 άτομα κάτω των 30 ετών.

Κάλεσμα Κομισιόν στα κράτη-μέλη να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τα κράτη-μέλη να πάρουν πίσω την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης στο μπλοκ στη μάχη με την πανδημία.

«Τέτοιο περιορισμοί μπορεί να δημιουργήσουν ελλείψεις σε άλλες περιοχές της Ε.Ε.» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Τσίπρας: Να στηριχθεί το ΕΣΥ, να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι»

Ξεκάθαρο, διττό μήνυμα προς την κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί το θέμα της πανδημίας, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αρχικά πως η  μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξή του. 

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, ώστε «να μην ξανακυλήσει» η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού να βγει από τα μνημόνια.

«Μην πολιτικοποιείτε τον ιό»

Απάντηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις προσβολές του Ντόναλντ Τραμπ, με τον επικεφαλής να υπερασπίζεται τη διαχείριση εκ μέρους του οργανισμού της πανδημίας.

«Επομένως, συμβουλή μου είναι, τρία πράγματα» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Παρακαλώ, ενότητα σε εθνικό επίπεδο, μη χρησιμοποιείτε τον COVID για πολιτικούς λόγους. Δεύτερον, ειλικρινή αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ειλικρινή ηγεσία από τις ΗΠΑ και την Κίνα».

Ο ίδιος προέτρεψε τους ηγέτες να μην «πολιτικοποιούν» τον ιό.

4.750 ηλικιωμένοι νεκροί μόνο στη Μαδρίτη

Από τις 8 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 4.750 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στους περίπου 500 οίκους ευγηρίας της περιφέρειας της Μαδρίτης.

Από αυτούς οι 3.479 είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του Covid-19 και άλλοι 781 είχαν διαγνωσθεί με τον ιό.

Περισσότεροι από 490 ηλικιωμένοι δεν παρουσίαζαν σημάδια κορονοϊού.

Ξεπέρασαν τους 60.000 οι νεκροί στην Ευρώπη

Θλιβερά τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς καταγράφεται ότι αριθμός των νεκρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ξεπέρασε, πλέον, τους 60.000.

Το νούμερο αντιστοιχεί περίπου στο 70% των νεκρών σε όλο το κόσμο.

Μέχρι τις 19.15 σήμερα (ώρα Ελλάδας), οι νεκροί στην Ευρώπη ανέρχονταν στους 60.325 (σε σύνολο 762.625 κρουσμάτων). Σε παγκόσμιο επίπεδο, από την ασθένεια Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 84.435 άνθρωποι.

Η Ιταλία (17.669 θάνατοι) και η Ισπανία (14.555) είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και ακολουθούν η Γαλλία (10.328) και η Βρετανία (7.097), που σήμερα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

 

Διαφορετικό ωράριο για άντρες και γυναίκες

Στην πόλη Κανόνικα ντ’ Άντα στη Λομβαρδία άνδρες και γυναίκες βγαίνουν διαφορετικές ημέρες και εκ περιτροπής για ψώνια.

Αυτή είναι η απόφαση της δημαρχίας σε μία περιοχή που είναι μεν στη μαρτυρική Λομβαρδία, όμως δεν έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την πανδημία.

Οι αρχές θέσπισαν και πρόστιμο 400 ευρώ για τους παραβάτες της εκ περιτροπής εξόδου ανδρών -γυναικών.

«Την Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, μπορείτε να πηγαίνετε στον φούρνο, αντίθετα τις άλλες μέρες μπορεί να πηγαίνει ο σύζυγός σας», ενημερώνει ένας αστυνομικός της πόλης αυτής κοντά στο Μπέργκαμο, που έχει αναδειχθεί σε μαρτυρική πόλη του κορονοϊού στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Τζανμαρία Τσερέα, δήμαρχο της πόλης, με πληθυσμό 4.400 κατοίκων, ο κορονοϊός σκότωσε περίπου 20 συμπολίτες του τον Μάρτιο.

Το διάταγμα, που καθορίζει ποιες ημέρες θα μπορούν γυναίκες και άνδρες να κάνουν τα ψώνια τους, «θεσπίσθηκε ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Είμαι υποχρεωμένος να εγγυώμαι την δημόσια υγεία, ακόμη κι εάν αυτό μπορεί να προκαλέσει επικρίσεις», τόνισε ο Τσερέα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 62χρονη συνταξιούχους Τσίντσια Ινβερνίτσι δεν αμφισβητεί μεν την λογική του μέτρου αυτού, αλλά εκφράζει την απορία της γιατί επιτρέπεται «μία επιπλέον ημέρα εξόδου στους άνδρες , όταν το 80% των αγορών σε τρόφιμα τις κάνουν οι γυναίκες, κι όχι οι άνδρες».

«Ακατάλληλες» 2 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε κάνει παραγγελία 2 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα, αλλά με την άφιξη του εμπορεύματος... διαπιστώθηκε πρόβλημα.

Οι μάσκες δεν ήταν αυτές που είχαν παραγγελθεί  και δεν πληρούσαν τα κριτήρια για χρήση στα νοσοκομεία της χώρας.

«Τα χαρτιά τους ήταν εντάξει. Ολα έδειχναν εντάξει, αλλά μετά διαπιστώσαμε ότι άλλες μάσκες είχαμε παραγγείλει», είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών που συντονίζει την προμήθεια της χώρας με το απαραίτητο ιατρικό υλικό. Οι μάσκες αγοράστηκαν- χωρίς μεσάζοντες- απευθείας από κινεζική εταιρεία.

Παρόμοια προβλήματα με παραγγελίες από την Κίνα είχαν και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Τέλη Μαρτίου το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται 600.000 μάσκες που είχαν σε νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη τη χώρα. Οι μάσκες έφτασαν στις 21 Μαρτίου απευθείας από Κινέζο κατασκευαστή και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν εφάρμοζαν σωστά και ότι παρά τα πιστοποιητικά που έφεραν, τα φίλτρα δεν είχαν τη σωστή απόδοση.  Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Ισπανία, αλλά με διαγνωστικά τεστ. Αγοράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αλλά μόνο 60.000 εξ αυτών έδιναν κάπως ακριβή αποτελέσματα.

Συνεχίζεται η επιβράδυνση στην Ιταλία, αλλά με 542 νεκρούς

542 νέους θανάτους καταγράφει η Ιταλία, αριθμός αισθητά μικρότερος από τους 604 που είχαν ανακοινωθεί χθες.

Συνολικά οι νεκροί στη χώρα είναι 17.669, ανάμεσά τους και 96 γιατροί.

Αυξημένα τα νέα κρούσματα καθώς σήμερα καταγράφονται 3.836, ενώ χθες ήταν 3.039.

Ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα για τη Βρεταία

938 νέοι νοσοκομειακοί θάνατοι καταγράφονται μέσα σε μία ημέρα στη Βρετανία και τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να αγγίζει τα 7.097.

60.733 ασθενείς έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό από τα 232.708 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί.

 

Οι Βρυξέλλες ζητούν επέκταση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Την επέκταση της απαγόρευσης για μη αναγκαία ταξίδια από χώρες εκτός Ε.Ε. μέχρι τις 15 Μαΐου προτείνει η Κομισιόν.

Η απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο και είχε διάρκεια ενός μήνα.

Εκτός από την Ιρλανδία όλα τα κράτη-μέλη και χώρες εκτός Σένγκεν έχουν επιβάλει τέτοιους περιορισμούς.

Εξομολόγηση… ντράιβ ιν στην Πολωνία

Μία εκκλησία της Βαρσοβίας άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες στο εκκλησίασμά της μέσω… ντράιβ ιν σε ένα πάρκινγκ.

Πολλοί Πολωνοί επιθυμούν να εξομολογηθούν ελέω Πάσχα, όμως οι λειτουργίες των εκκλησιών είναι πολύ περιορισμένες εξαιτίας της πανδημίας.

Σε έναν από τους πιο σημαντικούς ναούς της χώρας, την εκκλησία της Θείας Πρόνοιας, οι ιερείς κάθονται, φορώντας μάσκες, σε καρέκλες στο πάρκινγκ και περιμένουν για να εξομολογήσουν τους πιστούς.

Οι πολίτες μπορούν είτε να περιμένουν πεζοί στην ουρά είτε να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους μπροστά από τον ιερέα για να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους.

Αυξάνονται τα κρούσματα και στην Κύπρο

Στα 32 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.256 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και 8 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 526, περιλαμβανομένων των δέκαωπου εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σε σχέση με τα 4 περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα 2 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα δύο συνεχίζεται η διερεύνηση.

Τα 526 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14.273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 390 περιστατικά από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Από τα 52 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά από τον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.

 

Βρετανία: οι πιο φτωχοί νοσούν πιο σοβαρά

Παρά τις δηλώσεις ότι ο κορονοϊός τάξεις, πλούτη και φήμη δεν κοιτά, με επιχείρημα μάλιστα πόσοι πολιτικοί, διασημότητες της σόου μπιζ και του ποδοσφαίρου κι άλλοι «αστέρες» έχουν μολυνθεί, τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της νόσου δεν είναι ίδιες για όλες τις κοινωνικο-οικονομικές ομάδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ένα τρίτο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από τον covid-19 ανήκουν στις αποκαλούμενες ΒΜΕ ομάδες, (τις κοινότητες των μαύρων και τις εθνικές μειονότητες), παρότι αυτές αποτελούν μόλις το 13% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, από τους 2.249 ασθενείς σε  κρίσιμη κατάσταση που καταγράφηκαν ως της 3 Απριλίου, ένα 13,8% αναφέρεται ως «Ασιάτης», ένα 13,6% ως «Μαύρος» και ένα 6,6% ως «Άλλο» σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Ελέγχου Εντατικής Φροντίδας (ICNARC).

«Κανείς δεν έχει ανοσία απέναντι στον covid-19. Αλλά οι υπάρχουσες δομικές ανισότητες συνεπάγονται ότι κάποιες ομάδες θα φέρουν περισσότερο το βάρος της νόσου από άλλες», λέει στο AlJazeera η Ζουμπάιντα Χάκε αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου Runnymede Trust, που ασχολείται με τα θέματα της φυλετικής ισότητας.

Παραπέμποντας σε έκθεση του 2017 που έδειξε πως στις κοινότητες ΒΜΕ τα ποσοστά φτώχειας είναι διπλάσια από ότι στον λευκό πληθυσμό, προειδοποίησε: «Οι ομάδες ΒΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνονται ανάμεσα στις πιο φτωχές κοινωνικο-οικονομικές ομάδες. Εκεί απαντώνται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας ενώ έχουν τεράστιες πιθανότητες να απασχολούνται σε χαμηλά αμειβόμενες επισφαλείς εργασίες. Και έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να ζουν σε νοικοκυριά όπου συμβιώνουν πολλές γενεές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσουν οι πιο ηλικιωμένοι σοβαρές νόσους, όπως ο covid-19».

2 νέοι θάνατοι στην Ελλάδα, στους 83 το σύνολο

2 νέους θανάτους από τον κορονοϊό, συνολικά 83, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊο, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι διασωληνωμένοι είναι 84, ενώ 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

52 τα νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.884.

 

Η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου μεγαλύτερη από εκείνη του 2008

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να πέσει σε ποσοστό μεταξύ 13% και 32% για το 2020 σημειώνουν οικονομολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και εκτιμούν ότι η κρίση θα ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη του 2008.

Ο ρυθμός του εμπορίου είχε ήδη πέσει κατά 0,1% το 2019 εξαιτίας των κυρώσεων και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕ σχεδόν όλες οι περιοχές θα υποστούν διψήφια πτώση στην εμπορική τους καμπύλη για το 2020 με τις εξαγωγές από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία να έχουν την μεγαλύτερη πτώση.

Ο ΠΟΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το 2021 όπως εκφράζει αβεβαιότητα καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

Ο παγκόσμιος χάρτης της καραντίνας: Από τη Σουηδία στην... Σαουδική Αραβία

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφει όλα τα κράτη που βρίσκονται σε καραντίνα.

Υπολογίζεται ότι οι αποκλεισμένοι άνθρωποι αγγίζουν τα 2,6 δισ.

 

 

Σε αναγκαστική άδεια χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό

Το 85% των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Πορτογαλία θα τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας για τον μήνα Απρίλιο.

Οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος των μισθών τους από το κράτος.

Τα στοιχεία βασίζονται σε μελέτη που πραγματοποίησε η ένωση ξενοδόχων της χώρας.

Γραμμή ζωής από το Βερολίνο στον τουριστικό κολοσό TUI

Δάνειο 1,8 δισ. ευρώ θα πάρει ο Γερμανο-Βρετανικός τουριστικός όμιλος από την γερμανική κυβέρνηση για να μπορέσει να κρατηθεί στην επιφάνεια εν μέσω της κρίσης που μαστίζει τον τουριστικό τομέα.  

Το δάνειο, που θα εκταμιευτεί από την κρατική KfW, αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάσωσης  Γερμανικής επιχείρησης από το κρατικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ που διαθέτει η κυβέρνηση για την μείωση των επιπτώσεων στη Γερμανική οικονομία από τον Covid-19.

«Ετοιμαζόμαστε τώρα εντατικά για την επιστροφή των εργασιών μας μετά την κρίση και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει και να εξερευνά άλλες χώρες στο μέλλον», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Φριτς Γιούσεν.  


 

 

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για ευρεία χρήση μάσκας από το κοινό

Η Ε.Ε. άλλαξε τη θέση της αναφορικά με τη χρήση μάσκας εν μέσω πανδημίας και τώρα προτείνει να τις φορούν και πολίτες που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα COVID-19.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρο Λοιμώξεων η χρήση μάσκας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την μετάδοση της ασθένειας.

Μεταξύ άλλων η έκθεση του ECDC αναφέρει:

 • Η χρήση μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα
 • Η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της ασθένειας, μειώνοντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες. Δεν είναι γνωστό πόσο η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει στην μείωση της εξάπλωσης σε συνδυασμό και με άλλα αποτρεπτικά μέτρα.
 • Η χρήση μάσκας στην κοινότητα πρέπει να εξεταστεί, ιδιαίτερα όταν επισκεπτόμαστε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως καταστήματα τροφίμων ή μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Η χρήση μη ιατρικών μασκών, κατασκευασμένων από διάφορα υλικά, πρέπει να εξεταστεί μόνο σαν συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως αντικατάσταση των αποτρεπτικών μέτρων, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, το σωστό πλύσιμο των χεριών κλπ .
 • Η σωστή χρήση μάσκας είναι κομβική για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαιδευτικής καμπάνιας
 • Οι προτάσεις για χρήση μάσκας από την κοινότητα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποθέματα, την έλλειψη στοιχείων και τις πιθανές παρενέργειες.

Διαβάστε όλη την έκθεση του ECDC ΕΔΩ
 

Οικονομικό μπρα ντε φερ εν μέσω πανδημίας

 

Μπρούνο Λεμέρ: Αδιανόητη μια αποτυχία στο Eurogroup

Ευελπιστεί σε μια συμφωνία, αύριο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι θεωρεί «αδιανόητο» να μην βρεθεί κοινή «φιλόδοξη» απάντηση στην οικονομική κρίση.

«Η συλλογική μας ευθύνη τώρα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα σε 24 ώρες. Η αποτυχία είναι αδιανόητη» δήλωσε μετά το «μεγάλης διάρκειας και δύσκολο», όπως είπε, αδιέξοδο, τελικώς, Eurogroup.

«Χολή» γαλλικής προεδρίας κατά Ολλανδίας

Η παρεμπόδιση της απόφασης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από την Ολλανδία στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ακατανόητη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη στάση.

Πλησιάζει τα 4.000 θύματα το Ιράν

Η ισλαμική δημοκρατία είναι η ασιατική χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία (μετά την Κίνα) και πλέον αριθμεί 3.993 νεκρούς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι 121 θάνατοι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 64.586.

Μπορεί οι αριθμοί στη χώρα να τρομάζουν, όπως αναλυτές εκτός Ιράν εκτιμούν ότι ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Βαρύ τίμημα πληρώνει και η Ολλανδία

Τους 2.248 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα, καθώς ανακοινώθηκαν άλλοι 147 θάνατοι.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 969 και είναι στο σύνολο 20.549.

Ανταποκρίνεται στη θεραπεία ο Μπόρις Τζόνσον

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός συνεχίζει να λαμβάνει θεραπεία για τον κορονοϊό και ανταποκρίνεται κανονικά.

Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή και ο ίδιος είναι σε καλή ψυχολογία.

JACK HILL

 

Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας

© Sdecoret | Dreamstime.com

 

 • Σε φιάσκο οδηγήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με αναβίωση της κόντρας μεταξύ Βορρά και Νότου. Νέα προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.
 • Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Γερμανία να είναι οι τέσσερις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα. 750.276 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ οι νεκροί είναι 58.627. Συνολικά στον κόσμο έχουν νοσήσει 1.438.291 άνθρωποι και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι 82.726
 • Άλλους 757 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 14.555.
 • Ο Βρετανός πρωθυπουργός νοσηλεύτηκε για δεύτερη νύχτα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, εν μέσω ανησυχιών για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του αλλά και του πως η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πανδημία κατά την απουσία του.
 • Άλλοι 254 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία, όπου τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε 1.861, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.003 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2
 • Βαρύ είναι το τίμημα ακόμα και για τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Γαλλία και Γερμανία δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση, βλέποντας το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται σημαντικά.
 • Τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό και όσα μέτρα λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της υγείας και της οικονομίας είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
 • Αριθμός ρεκόρ παγκοσμίως καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή από το νέο κορονοϊό σχεδόν 2.000 άνθρωποι. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό στον κόσμο αφότου ξέσπασε η πανδημία.
 • Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο έχει ανέλθει σε πάνω από 10.000 και έχει προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Θλιβερή πρωτιά της Ευρώπης

© Scaliger | Dreamstime.com

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στον επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιούν καθημερινά οι αρχές, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει φθάσει τις 750.276, ενώ οι νεκροί είναι 58.627.

Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Γερμανία να είναι οι τέσσερις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα.

Συνολικά στον κόσμο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.438.291 και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι 82.726

Ξεπέρασαν τα 10.000 κρούσματα στην Αφρική

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο έχει ανέλθει σε πάνω από 10.000 και έχει προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Το πρώτο κρούσμα της νόσου Covid-19 στην Αφρική αναφέρθηκε στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο και έκτοτε ο ιός έχει εξαπλωθεί. Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε «εκθετικά» τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ιταλία: Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο στα σχολεία οι μαθητές

Η επιτροπή επιστημόνων που κλήθηκε να συμβουλέψει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το ενδεχόμενο οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους επόμενους δυο μήνες και όλα δείχνουν ότι τα σχολεία δεν θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η Corriere della Sera, ότι οι μαθητές της τρίτης Γυμνασίου θα πρέπει να περάσουν αυτόματα την τάξη. Παράλληλα όλα δείχνουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι οι εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου θα είναι μόνο προφορικές και θα διεξαχθούν μέσω διαδικτύου.

Η ιταλική κυβέρνηση να σχεδιάζει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα καθώς ο αριθμός των μολύνσεων έχει μειωθεί. η αύξηση των νέων μολύνσεων και των θανάτων μειώνεται.

Σύμφωνα με τον Τύπο, από τις 15 Απριλίου είναι πιθανό να ξανανοίξει ένα μέρος των βιομηχανιών και επιχειρήσεων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα παραμείνουν σε περιορισμό -μέσα στο σπίτι- μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Ύποπτα κρούσματα στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ

Περίπου 40 ναύτες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ φέρουν «συμβατά με τον κορονοϊό συμπτώματα», αποτελούν αντικείμενο «αυξημένης ιατρικής παρακολούθησης» και «έχουν τεθεί σε απομόνωση για λόγους προφύλαξης του υπόλοιπου πληρώματος», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

«Από σήμερα, μια ομάδα εντοπισμού που διαθέτει τεστ κατευθύνεται στο αεροπλανοφόρο προκειμένου να ερευνήσει τα περιστατικά που εμφανίστηκαν και να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού πάνω στο σκάφος», πρόσθεσε ο υπουργείο, διευκρινίζοντας πως το πλοίο, που βρίσκεται τώρα στον Ατλαντικό, πλέει προς τη Μεσόγειο για να επιστρέψει στην Τουλόν πριν από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία της 23ης Απριλίου.

Ο αριθμός των μολύνσεων ή των ύποπτων μολύνσεων στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων δεν αναφέρεται λεπτομερώς, όμως σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που δημοσιοποίησε η υπουργός Φλοράνς Παρλί, περίπου 600 περιστατικά έχουν ταυτοποιηθεί και κανένας θάνατος.

Ο ΠΟΥ για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων σε χώρες της ΕΕ

© Michael Piepgras | Dreamstime.com

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού.

«Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο στον μαραθώνιο», δήλωσε ο δρ. Χανς Κλούγκε.

ID 72971355 © Makidotvn | Dreamstime.com

Ξεκινάει αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών», η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Ειδικότερα, τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

 • Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)
 • Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί
 • Ηλεκτρονικό εμπόριο-Ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία
 • Βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης
 • Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/Ψηφιακή υπογραφή-Ψηφιακά πιστοποιητικά-Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη
 • Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)
 • Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/Xρηματοοικονομική χρήση/Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία
 • Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον
 • Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας
 • Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης  (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

 

Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων στην Ισπανία

Άλλους 757 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 14.555.

Τα νέα κρούσματα της επιδημίας που καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 6.180, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα να διαμορφώνεται στα 146.690 κρούσματα.

 

Νέο διάγγελμα Μακρόν

Benoit Tessier / Pool via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί αύριο το βράδυ στους Γάλλους πολίτες, στο τρίτο διάγγελμά του για την πανδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 10.000 ανθρώπων στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν θα μιλήσε κυρίως «για το θέμα των περιοριστικών μέτρων και το χρονοδιάγραμμά τους».

Στη Γαλλία τα απαγορευτικά μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται στις 17 Μαρτίου και η αρχική τους διάρκεια ήταν 15 ημέρες. Ηδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου και κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα ανακοινωθεί και νέα παράταση μερικών εβδομάδων. Το ερώτημα είναι εάν θα αποφασιστεί κάποια χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, το ελάχιστο όριο που θα πρέπει να ισχύσουν ακόμα τα μέτρα είναι οι έξι εβδομάδες.

 

Κατάσχεση διαλυμάτων που προβάλλονταν ως αντισηπτικά

Κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα ατομικής προστασίας και προσωπικής φροντίδας.

Σε αποθηκευτικό χώρο της επιχείρησης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών, καθώς επίσης και διαλυμάτων τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά στη χώρα μας, με προέλευση από Τουρκία και Κίνα. 

Συγκεκριμένα, συνολικά εντοπίστηκαν: 

 • 4.070,95 λίτρα (που αντιστοιχούσαν σε 55.201 τεμάχια των 100ml και 50ml) προϊόντων, τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά αλλά διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.
 • 2.308 χειρουργικών μασκών για τις οποίες δεν επεδείχθησαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης.

Πώς αντιδρούν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup

© Kotelevskyi | Dreamstime.com

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις τους, τονίζουν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον απόηχο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup που διακόπηκε δίχως συμφωνία.

Δεύτερη νύχτα στην εντατική για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε μια «άνετη» δεύτερη νύχτα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, εν μέσω ανησυχιών για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του αλλά και του πως η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πανδημία κατά την απουσία του.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε (BBC) στην πορεία της νοσηλείας του Τζόνσον σημειώνοντας πως η κατάσταση παραμένει «σταθερή», πως ο πρωθυπουργός «έχει καλή διάθεση», συνεχίζει να λαμβάνει οξυγόνο αλλά δεν έχει χρειαστεί να τοποθετηθεί αναπνευστήρας.

Να σημειώσουμε πως ο υπουργός εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό, δεν έχει την εξουσιοδότηση να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις χωρίς συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ επιμένει

Μετά την αποτυχία να βρεθεί κοινή λύση στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει (και) στην Ευρώπη η πανδημία ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει ενάντια στην ευρωπαϊκά ομόλογα επειδή αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνουν. Εκτός από το ότι είναι άσκοπο, δεν είναι επίσης λογικό ... [οι Κάτω Χώρες] να εγγυηθούν τα χρέη πουδημιουργούν άλλοι. Η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης υποστηρίζει αυτή τη γραμμή».

 

Κατάρρευση της γαλλικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Κλειστός ο δρόμος για το Βέλγιο στη γαλλική πόλη Βατρελός, στα βόρεια της χώρας

AP Photo/Michel Spingler

Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπό το βάρος της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία ολόκληρων τομέων της οικονομίας και βούλιαξε τη χώρα σε ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι αυτό το διάστημα η γαλλική οικονομία είχε τη χειρότερη απόδοση από το 1945. Η οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 32% τις τελευταίες 15 ημέρες του Μαρτίου, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα με βάση έρευνα σε 8.500 επιχειρήσεις. 

Η ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας έχουν δεχθεί μεγάλες, σκληρές απώλειες σε ότι αφορά στη δραστηριότητα τους, και κυρίως ο κατασκευαστικός τομές, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι τουριστικές επιχειρήσεις και το catering.

«Μεγάλο δάνειο» θα χρειαστεί η Air France-KLM

Dreamstime

Οι πληροφορίες ότι ο αεροπορικός κολοσός μπορεί να χρειαστεί δάνειο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσει της κρίσης είναι ρεαλιστικές, επιβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών

 «Είναι περίπου αυτού του οικονομικού μεγέθους» είπε π Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι ρεαλιστικές αυτές οι εκτιμήσεις. Προφανώς είμαστε σε συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο και την Ολλανδική πλευρά».

Κατά 254 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων στη Γερμανία

Άλλοι 254 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία, όπου τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε 1.861, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.003 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

ΚΟΣΜΟΣ
Διεθνές ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων, στο επίκεντρο Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδάς
Με ανησυχητικό ρυθμό εξελίσσεται διεθνώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων διαρκώς μεγαλώνει. Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το τελευταίο 24ωρο σε όλο τον...
Διεθνές ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων, στο επίκεντρο Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδάς
ΚΟΣΜΟΣ
Έσπασε το φράγμα των 200.000 θανάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ υποβαθμίζει τον κίνδυνο
Εκατοντάδες Αμερικανοί χάνουν καθημερινά τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, την ώρα που πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κρίσιμο αυτό ζήτημα ως αντικείμενο...
Έσπασε το φράγμα των 200.000 θανάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ υποβαθμίζει τον κίνδυνο
ΚΟΣΜΟΣ
Παγκόσμια έξαρση του νέου κορονοϊού, πάνω από 22 εκατ. κρούσματα
Σε πολλές γωνιές του κόσμου εξακολουθεί να μεταδίδεται γρήγορα ο νέος κορονοϊός, ενώ και επίσημα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 778.500 και τα...
Παγκόσμια έξαρση του νέου κορονοϊού, πάνω από 22 εκατ. κρούσματα
ΚΟΣΜΟΣ
Χωρίς τέλος οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του Covid-19
Οι σημαντικότερες εξελίξεις για τον νέο κορονοϊό στις πέντε ηπείρους τόσο στο μέτωπο της υγείας όσο και τις οικονομίας. Περισσότεροι από 617.600 νεκροί και 15 εκατομμύρια ασθενείς και επισήμως.
Χωρίς τέλος οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του Covid-19
ΚΟΣΜΟΣ
Να αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις ζητά ο ΠΟΥ, ενώ καλπάζει η πανδημία στην αμερικανική ήπειρο
Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα εκατομμύρια του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν και επισήμως τα 11 εκατομμύρια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις πληγείσες χώρες να αφυπνιστούν και να «συμμετάσχουν στη μάχη»,...
Να αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις ζητά ο ΠΟΥ, ενώ καλπάζει η πανδημία στην αμερικανική ήπειρο
ΚΟΣΜΟΣ
Εξι μήνες, μισό εκατομμύριο νεκροί
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε χτες πως η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες.
Εξι μήνες, μισό εκατομμύριο νεκροί