Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Covid-19: Διμέτωπος αγώνας κατά της πανδημίας, σε οικονομία και κοινωνία
AP Photo/David Vincent

Covid-19: Διμέτωπος αγώνας κατά της πανδημίας, σε οικονομία και κοινωνία

  • A-
  • A+
Οι χώρες στην πλειονότητά τους αναζητούν «φάρμακα» για να αντιμετωπίσουν τον ιό καθαυτό, αλλά και το πλήγμα στις οικονομίες τους, που όσο περνά ο καιρός τόσο μεγαλώνουν οι απώλειες και οι ελπίδες για ανάκαμψη το συντομότερο.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να δείχνει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, καθώς οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία καταγράφουν μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο. 

Οι χώρες στην πλειονότητά τους αναζητούν «φάρμακα» για να αντιμετωπίσουν τον ιό καθαυτό, αλλά και το πλήγμα στις οικονομίες τους, που όσο περνά ο καιρός και οι εργαζόμενοι μένουν στο σπίτι και οι επιχειρήσεις κλειστές, τόσο μεγαλώνουν οι απώλειες και οι ελπίδες για ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό.

Όλες οι εξελίξεις της ημέρας, στο live blogging της efsyn.gr

Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Ο απολογισμός των θανάτων από κορονοϊό σε όλο τον πλανήτη όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές πλησίαζε τις 73.000 ενώ τα γνωστά κρούσματα της ασθένειας ήταν περισσότερα από 1.309.000. 

Μόνο θετικό νέο, οι 271.013 πλήρως αναρρώσαντες από την ασθένεια.

ΗΠΑ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 10.335 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 347.000. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ ο ταχέως αυξανόμενος ρυθμός που παρουσιάζουν δείχνει ότι πολύ γρήγορα θα κλείσει το χάσμα με την Ισπανία και την Ιταλία, τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Στα όριά του είναι πλέον το σύστημα υγείας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κρίση ενδέχεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη έχουν φτάσει τις 130.689 και οι νεκροί ανέρχονται σε 4.758. 

Ευρώπη

Στην Ευρώπη η κατάσταση παραμένει δραματική παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία.

Στη Γαλλία, τον θάνατο 833 ασθενών το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν οι αρχές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 8.911. Εξ αυτών, οι 6.494 πέθαναν στα νοσοκομεία και άλλοι 2.417 σε οίκους ευγηρίας.

Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση για να ελεγχθούν οι πλέον ευάλωτοι πολίτες στους οίκους ευγηρίας, αλλά και όσοι τους φροντίζουν. Για τον λόγο αυτό θα αναπτυχθούν κινητές μονάδες στα ιδρύματα αυτά με τη συνδρομή των τοπικών αρχών.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την οικονομία, μιλώντας στη Γερουσία ο αρμόδιος υπουργός εξέθεσε την κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστεί η Γαλλία όταν τελειώσει η πανδημία: «Τα χειρότερα ποσοστά ανάπτυξης από το 1945 και μετά στη Γαλλία ήταν το -2,2% το 2009, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2009», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ. «Πιθανότατα τώρα το ποσοστό θα είναι χειρότερο από το -2,2% και αυτό δείχνει το μέγεθος του οικονομικού σοκ που αντιμετωπίζουμε».

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 διπλασιάστηκε τις τελευταίες 10 ημέρες, φτάνοντας τα 101.178, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.623. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα βγει η χώρα από την κρίση της πανδημίας και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση μέτρων όσο ανακοινώνονται τόσο πολύ θάνατοι». 

AP Photo/Markus Schreiber

Όσον αφορά την οικονομία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει στο 100% δάνεια έως 500.000 ευρώ που θα ζητήσουν επιχειρήσεις από 11 έως 50 εργαζομένους και έως 800.000 ευρώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα θα αυξηθεί και η διάρκεια αποπληρωμής αυτών των δανείων από 5 σε 10 χρόνια. Πρόκειται για βελτιωμένο σχέδιο από αυτό που είχε αρχικά εξαγγελθεί και ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ. 

Συνεχίζονται οι θετικές ενδείξεις για την Ιταλία, η οποία κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε 24ωρη βάση από τις 17 Μαρτίου, ήτοι 3.599, ενώ ο αριθμός των νεκρών του 24ώρου από Covid-19 ήταν 636.

Συνολικά στην Ιταλία έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό 132.547 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 16.523, ενώ εξ αυτών οι 87 είναι γιατροί, 25 νοσηλευτές και 6 φαρμακοποιοί.

Στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

Αντίθετη πορεία σημειώνει η Βρετανία, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 5.373, αυξανόμενοι κατά 439 το τελευταίο 24ωρο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 έφτασαν τα 51.608, ενώ έχουν γίνει συνολικά 208.837 τεστ.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε ότι μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, και παρά το γεγονός ότι νωρίτερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» πληροφορίες ότι ο Τζόνσον είναι στον αναπνευστήρα. 

Στον οικονομικό τομέα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 45 και πλέον ετών και οι πωλήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τα σημερινά στοιχεία να προστίθενται σε αυτά που αποτυπώνουν πλήγμα-ρεκόρ στην οικονομία της χώρα.

20 κρούσματα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα και τον θάνατο 6 ασθενών το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 79, ενώ τα γνωστά κρούσματα είναι 1.755.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του Covid-19 στη χώρα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της σκανδιναβικής χώρας, ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε ασθενή, έπεσε κάτω από το όριο του 1, στο 0,7 έναντι 2,5 πριν από την υιοθέτηση, στα μέσα Μαρτίου, των περιοριστικών μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας.

Η μάχη για το κορονο-ομόλογο

Η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη αναμένουν τα αποτελέσματα του Eurogroup της Τρίτης, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

To αυριανό Eurogroup αναμένεται να συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της Ε.Ε., τα οποία θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισ. ευρώ, έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρό του, Μάριο Σεντένο.

Όσον αφορά στην πρόταση για έκδοση κορονο-ομολόγων, που είναι το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, καθώς αντιτίθενται σθεναρά η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ φαίνεται να έχουν πείσει και τη Γαλλία, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση που θα αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Μάριο Σεντένο

EUROKINISSI

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο επίτροποι που έχουν παρέμβει υπέρ του κορονο-ομολόγου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η έκδοση ενός κορονο-ομολόγου για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας είναι κάτι που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Πακέτο μέτρων μεγαλύτερο από ό,τι περίμενε η ιαπωνική αγορά

Στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση αναμένεται αύριο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πακέτο μέτρων για στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας όσο το 20% του ΑΕΠ της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών που προκάλεσε το πλήγμα της πανδημίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι το πακέτο ύψους 108 τρισ. γεν (989 δισ. δολάρια) θα επικυρωθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο και είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο που εγκρίθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ύψους 56 τρισ. γεν (514 δισ. δολαρίων).

ΚΟΣΜΟΣ
Εμμένουν οι ΗΠΑ κατά του ΠΟΥ, ενώ η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Η ανάταξη της οικονομίας μετά την υποχώρηση της πανδημίας είναι το ζήτημα που μελετούν ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς αναζητούν τρόπους ενεργοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και παράλληλα αναζητούν μέτρα πόρους...
Εμμένουν οι ΗΠΑ κατά του ΠΟΥ, ενώ η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα
ΚΟΣΜΟΣ
Covid-19: Πάνω από 30.000 οι νεκροί της πανδημίας
Δύο είναι οι μεγάλες εστίες, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, με τις κυβερνήσεις να αυξάνουν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να περιορίσουν τη διασπορά του Covid-19.
Covid-19: Πάνω από 30.000 οι νεκροί της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Covid-19: Προς σταδιακή άρση περιορισμών ενώ κρούσματα και νεκροί αυξάνονται διεθνώς
Τρεισήμισι μήνες μετά τον πρώτο γνωστό θάνατο από κορονοϊό στη Γουχάν, οι νεκροί από την πανδημία Covid-19 ξεπέρασαν τις 200.000. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της οικονομίας και ετοιμάζονται για...
Covid-19: Προς σταδιακή άρση περιορισμών ενώ κρούσματα και νεκροί αυξάνονται διεθνώς
LIVE
ΚΟΣΜΟΣ
Covid-19: Η μάχη κατά της ανεργίας το επόμενο στοίχημα, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν ξανά τον ΠΟΥ
Στρατιές νέων ανέργων δημιουργεί η οικονομική κρίση από την πανδημία. Αγεφύρωτες οι διαφορές στην Ε.Ε., το μπαλάκι στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Covid-19: Η μάχη κατά της ανεργίας το επόμενο στοίχημα, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν ξανά τον ΠΟΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας