Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
© Hanohiki | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020

  • A-
  • A+

Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις  που ασκούνται στη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και οι επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους «Τα σχέδια για τεστ του ιού σε χάος» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον υποχρεώθηκε να αλλάξει τη στρατηγική του απέναντι στην πανδημία καθώς δέχθηκε σκληρή κριτική για τους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους διεξάγονται τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού την ίδια ώρα που ο αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε νέο ρεκόρ, με 563 άτομα να καταλήγουν μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πλέον και ιδιωτικά εργαστήρια θα πραγματοποιούν τα επίμαχα τεστ με απώτερο στόχο να φτάσουν περί τα 100.000 ημερησίως, έναν εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος όπως τονίζει το δημοσίευμα. Επισημαίνει ακόμη ότι, μόλις 2.000 τεστ ημερησίως διεξάγονται στους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο σειρά μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των μισθωτών.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Η καραντίνα, αποκαλύπτει τις κοινωνικές ανισότητες», με το σχετικό ρεπορτάζ να αποκαλύπτει ότι, οι  κάτοικοι των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων, στα οποία πολυμελείς οικογένειες διαβιούν σε πολύ μικρά διαμερίσματα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό συγκριτικά με την μικροαστική και αστική τάξη, η οποία διαθέτει μεγαλύτερα διαμερίσματα ή εξοχικές κατοικίες στις οποίες μπορεί να καταφύγει. 

Στο έτερο πρωτοσέλιδό θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Η Νέα Υόρκη επί ποδός πολέμου» με το σχετικό άρθρο να υπογραμμίζει ότι η αμερικανική μεγαλούπολη προσπαθεί να οργανώσει την άμυνά της απέναντι στην πανδημία. Τονίζει ακόμη ότι ένα τμήμα των κατοίκων της εγκατέλειψε την πόλη και ότι όσοι παραμένουν σε αυτή προετοιμάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια προαναγγελθείσα καταστροφή.                          

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στην πρόταση της Ιταλίας και όχι μόνο για έκδοση ευρω-ομολόγου με στόχο να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού. Σε σχόλιο με τίτλο : «Αν αποτύχει η Ιταλία, θα αποτύχει η Ευρώπη», η εφημερίδα του Μονάχου προειδοποιεί:

«Οι πολίτες δεν βιώνουν την Ε.Ε. ως έναν χώρο που τους προστατεύει, αλλά ως έναν χώρο στον οποίο κάθε χώρα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Πουθενά δεν γίνεται αισθητό αυτό με τόσο επώδυνο τρόπο, όσο στην Ιταλία, όπου η οδύνη είναι απροσμέτρητη. Και κανείς δεν κατηγορείται για τη διάψευση ελπίδων τόσο πολύ όσο η Γερμανία, η μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Μία από τις πιο ντροπιαστικές εμπειρίες της κρίσης είναι ότι, για να το θυμηθούν αυτό οι Γερμανοί, χρειάστηκαν ολοσέλιδες καταχωρήσεις Ιταλών πολιτικών στις εφημερίδες, καθώς και μία τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού της Ιταλίας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD».

Η εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι: «Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ακουστεί, αν μη τι άλλο. Η έκκλησή του δεν απευθύνεται στη γερμανική γενναιοδωρία. Ο Κόντε απλώς περιγράφει αυτό που κανείς δεν θα έπρεπε να παραβλέπει. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν χτυπηθεί από μία καταστροφή, την οποία μόνο από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν. Στο τέλος το στοίχημα δεν θα είναι αν θα εξέλθει από την κρίση η Γερμανία, η Αυστρία ή το Λουξεμβούργο, αλλά εάν η ΕΕ, στο σύνολό της, θα καταφέρει να αποφύγει την κατάρρευση. Κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις: αν αποτύχει η Ιταλία, θα αποτύχει και η Ευρώπη».

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους «Οι οικονομολόγοι φοβούνται γενικευμένη ύφεση καθώς οι απώλειες (στις χρηματαγορές) βαθαίνουν» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα απαιτηθούν ολόκληρα χρόνια προκειμένου να ανακάμψει από την ύφεση η παγκόσμια οικονομία, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση καθιστά όλο και αυστηρότερους τους περιορισμούς, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας με την εφημερίδα να επισημαίνει τη νέα καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών δεικτών.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
Η αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιήσουν όσα τεστ πρέπει για τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, η ανακοίνωση του κλεισίματος εργοστασίου της Bridgestone στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
Η ιστορική συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να συνιστά το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό διεθνή Τύπου ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η έκθεση-κόλαφος επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
Η νέα βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χόνγκ Κονγκ με εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία συνιστούν το κυρίαρχο θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
Η αποκαθήλωση ρατσιστικών αγαλμάτων και μνημείων, η αστυνομική βία στη Γαλλία, η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον, το οποίο τον εκθέτει αναφορικά με την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας