Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πανδημία βλέπουν οι επιστήμονες, «καλπάζει» ο κορονοϊός στην Ιταλία
Kim Joo-sung/Yonhap via AP

Πανδημία βλέπουν οι επιστήμονες, «καλπάζει» ο κορονοϊός στην Ιταλία

  • A-
  • A+
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, που μόνο στην Ιταλία έχει προκαλέσει τον θάνατο 233 ανθρώπων, σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «φοβάται» να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, για να μην προκληθεί πανικός με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει τους 103.725 ανθρώπους, σύμφωνα με τον χάρτη αναφοράς της νόσου (19.30 ώρα Ελλάδας), ενώ οι νεκροί είναι 3.527. Διαρκώς ανακοινώνονται νέα κρούσματα και νεκροί.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο όρος πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός «αν πειστούμε ότι η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου». Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει την επιδημία του κορονοϊού Covid-19 «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία».

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ, πανδημία σημαίνει ότι ένας ιός προκαλεί «διατηρήσιμα επίπεδα επιδημίας» σε τουλάχιστον δύο περιοχές και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό το όριο έχει ξεπεραστεί προ πολλού, καθώς ο κορονοϊός αρχικά εμφανίστηκε στην Κίνα και πλέον εξαπλώνεται σε τέσσερις περιοχές του πλανήτη, έχει φτάσει σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής και η περαιτέρω διάδοσή του θεωρείται αναπόφευκτη.

Πάντως, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι αν κηρυχθεί πανδημία, μπορεί οι συνέπειες να είναι δραματικές, προκαλώντας πολιτική αναταραχή, κατάρρευση αγορών, τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις, το εμπόριο και τα ταξίδια, αλλά και φαινόμενα στιγματισμού ανθρώπων. Ωστόσο, εκτιμούν ότι ίσως να ανάγκαζε και τις χώρες να επιδείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα στην προετοιμασία τους για την κρίση.

Βενετία

AP Photo/Francisco Seco

Και επισημαίνουν ότι παρά τα αυστηρά μέτρα που εφάρμοσε με μεγάλη ταχύτητα η Κίνα, ο ιός κατόρθωσε να «διαφύγει» και χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, από εκεί που είχαν ένα ή δύο κρούσματα, ξαφνικά να ανακοινώνουν εκατοντάδες περιστατικά.

Ο Μάσιμο Γκάλι, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δήλωσε στο Associated Press: «Ήμασταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις πτήσεις στην Κίνα και εκπλαγήκαμε από την ασθένεια».

«Πιστεύω ότι είναι πανδημία και δεν ξέρω γιατί ο ΠΟΥ επιμένει να το αρνείται», λέει από την πλευρά του ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Νέοι θάνατοι και κρούσματα στην Ευρώπη

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναγκάζοντας τα κράτη να λαμβάνουν μέτρα και να υποχρεώνονται να ακυρώνουν πολιτικές, αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να κλείνουν σχολεία και να καλούν τους πολίτες διαρκώς να εφαρμόζουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Σε «καραντίνα» Λομβαρδία και άλλες 12 περιοχές στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά.

Πέρα από τη Λομβαρδία, σε απομόνωση έως τις 3 Απριλίου τίθενται οι περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια.

Αυτή η απομόνωση σημαίνει ουσιαστικά την απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα, ενώ τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Ρώμη, Πιάτσα ντελ Πόπολο

AP Photo/Andrew Medichini

Στην Ιταλία, επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 και οι νεκροί έφτασαν τους 233. Πέρα από τα διοικητικά μέτρα, με τα κλειστά σχολεία και τις ακυρώσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις δημόσιες τελετές στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών. 

«Οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία»

Οι Ιταλοί γιατροί των ΜΕΘ σημαίνουν συναγερμό και υπογραμμίζουν ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας είναι οριακή».

«Τα νοσοκομεία της Λομβαρδίας υφίστανται μεγάλη πίεση η οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστροφικές συνέπειες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

«Δεν κινδυνεύει μόνον η ζωή των ασθενών με τον covid-19, αλλά και όλων όσων απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για χρόνιες και οξείες παθήσεις» επισημαίνουν και ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα.

Από την πλευρά του, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας γνωστοποίησε ότι σύντομα μέρος των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Λομβαρδίας θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές του ιταλικού Βορρά.

Επίσης, στο Σαλέρνο της Κάτω Ιταλίας έχει ξεσπάσει εξέγερση στις τοπικές φυλακές, λόγω του ότι απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις και κατά συνέπεια οι συναντήσεις των φυλακισμένων με τους συγγενείς τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ο θάνατος και δεύτερου κρούσματος του κορονοϊού, με τις αρχές να συμβουλεύουν τους πολίτες να προετοιμαστούν για περιορισμό κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως η μείωση της κοινωνικοποίησης μέσω καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και των αχρείαστων μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη Βρετανία τα κρούσματα ανήλθαν σε 206.

Ταχεία εξάπλωση στη Γαλλία

Γενική κινητοποίηση έχει σημάνει στις γαλλικές υγειονομικές αρχές, καθώς ο η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτητα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σχεδόν 950 κρούσματα ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άνθρωποι, οι 5 σήμερα.

Συνολικά 45 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δηλαδή έξι περισσότεροι σε σχέση με χθες.

Στις δύο πλέον πληγείσες περιοχές, την Ουάζ (βόρεια) και τον Άνω Ρήνο (βορειοανατολικά), τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα είναι κλειστά από τη Δευτέρα για 15 ημέρες.

Σε όλη τη Γαλλία διατηρείται ο συναγερμός στο επίπεδο 2, παρότι το πέρασμα στο επίπεδο 3, αυτό της επιδημίας, είναι αναπόφευκτο μεσοπρόθεσμα.

60 φοιτητές στην Ολλανδία

Η Ολλανδία ανακοίνωσε 60 νέα κρούσματα, όλοι μέλη μιας ομάδας 900 Ολλανδών σπουδαστών που επέστρεψε από ταξίδι για σκι στη βόρεια Ιταλία. 

Επρόκειτο για φοιτητές της αδελφότητας Vindicat, των οποίων το ταξίδι δεν παραβίασε τις οδηγίες των ολλανδικών υγειονομικών αρχών. Οι σπουδαστές επέστρεψαν στην πατρίδα τους με αυτοκινητοπομπή 14 λεωφορείων εν μέσω ανησυχίας από τους πολίτες αλλά και από βουλευτές.

Οι οδηγίες για τους σπουδαστές αναφέρουν ότι θα πρέπει να «απέχουν από κοινωνικές επαφές» αν εμφανίσουν συμπτώματα κρυολογήματος και να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί αν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης.
 
Ο επίσημος συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία πλέον έφτασε τα 188, ενώ χθες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον Covid-19 στη χώρα.

Κρούσμα στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Ένας Αμερικανός ναύτης, που υπηρετεί στη Νάπολη της Ιταλίας, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στους κόλπους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρώτο ήταν στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ναύτης «είναι επί του παρόντος σε κατ΄οίκον περιορισμό και δέχεται υποστηρικτική και ιατρική φροντίδα σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών», ενώ «επαγγελματίες του υγειονομικού τμήματος του στρατού διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα για να διακριβώσουν αν κάποιο άλλο μέλος της EUCOM(Αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη)» έχει επίσης νοσήσει.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νέα Υόρκη

Ο απολογισμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφτασε τους 19, καθώς έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι πέθαναν στη Φλόριντα, οι πρώτοι θάνατοι στη δυτική ακτή.

Ακόμη δύο πέθαναν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνολικά στις ΗΠΑ υπάρχουν 400 κρούσματα του Covid-19, μαζί με αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο Grand Princess, που πλέει ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

2,1 εκατομμύρια τεστ για κορονοϊό στις ΗΠΑ

O επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι υλικά για 2,1 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό θα έχουν σταλεί σε μη δημόσια αμερικανικά εργαστήρια έως τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις που δέχεται ότι η αντίδρασή της στην ασθένεια ήταν αργή.

Ο Επίτροπος της FDA, Στίβεν Χαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι οι κατασκευαστές είπαν στην υπηρεσία ότι πιστεύουν πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε 4 εκατομμύρια επιπλέον τεστ.

Πρώτο κρούσμα στην Καμπότζη

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού αναφέρθηκε στην Καμπότζη. Πρόκειται για 38χρονο που είχε υποβληθεί σε εξέταση μαζί με άλλα τρία άτομα, επειδή είχε έρθει σε άμεση επαφή με Ιάπωνα τουρίστα που αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό.

Ο Ιάπωνας είχε φύγει από την Καμπότζη από τη Σιέμ Ρεάπ, που βρίσκεται κοντά στον αρχαίο ναό Άνγκορ Βατ, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Η Καμπότζη είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ένας Κινέζος είχε βρεθεί θετικός στον ιό, αλλά νοσηλεύτηκε και ανάρρωσε οπότε επέστρεψε στο σπίτι του.

Κατέληξε πρώην επιβάτης του Diamond Princess

Ένας πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, κατέληξε ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που επέβαιναν στο πλοίο σε επτά, μετέδωσε σήμερα ο ιαπωνικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν άνδρα που δεν είναι Ιάπωνας και ο οποίος κατέληξε χθες.

Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 3.711 επιβάτες από 56 χώρες. Βρισκόταν επί 14 ημέρες σε καραντίνα έξω από το λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια εκκενώθηκε σταδιακά και οι επιβάτες του επαναπατρίστηκαν.

Δύο ακόμη νεκροί στην Ισπανία

Τον θάνατο δύο ακόμη ασθενών του Covid-19 ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, έναν στη Βιτόρια και έναν στη Μαδρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 10.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ισπανία φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη Βιτόρια και από μία... κηδεία. Τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας, που πλέον αριθμούν 478 ανθρώπους, φαίνεται να είναι 60 άνθρωποι που παρέστησαν σε κηδεία στην πόλη αυτή.

AP Photo/Joan Monfort

Δύο κρούσματα στις Μαλδίβες

Δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στις Μαλδίβες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

33 νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στον Νείλο

Στα 48 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Χάλα Ζάγιεντ, που ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 33 νέα κρούσματα στο ίδιο κρουαζιερόπλοιο στον Νείλο που έπλεε από το Ασουάν προς το Λούξορ. Χθες είχαν καταγραφεί 12 κρούσματα, όλοι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι. Ανάμεσα στα νέα κρούσματα περιλαμβάνονται 19 αλλοδαποί.

Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 171 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 101 αλλοδαπών και 70 Αιγυπτίων.

Αναβλήθηκε το Φόρουμ της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ

Το ιδιαίτερα σημαντικό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, που στόχο είχε την προσέλκυση επενδύσεων στο Κανάλι του Σουέζ, ανέβαλε λόγω κορονοϊού, η Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ («SCZone») της Αιγύπτου.

Ο αιγυπτιακός αυτός οργανισμός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της Χώρας του Νείλου δήλωσε ότι η εν λόγω Αρχή Καναλιού του Σουέζ «παρά την ετοιμότητά της να διοργανώσει την εκδήλωση για να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη Ζώνη και τις επενδυτικές ευκαιρίες» που διανοίγονται για ξένους επενδυτές, ανέβαλε το Φόρουμ που επρόκειτο να διεξαχθεί από 21 έως 22 Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση, προστίθεται ότι «η αναβολή εντάσσεται στα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζει η Αίγυπτος», σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κρούσμα και στην Παραγουάη

Το υπουργείο Υγείας της Παραγουάης ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 στη χώρα.

ΚΟΣΜΟΣ
Covid-19: Συνταξιούχοι γιατροί στη μάχη της Ιταλίας - Νεκρός Ιρανός βουλευτής
Θετικός στον Covid-19 ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι. Ξενοδοχείο που χρησιμοποιείτο για καραντίνα, κατέρρευσε στην Κίνα. 70 εγκλωβισμένοι.
Covid-19: Συνταξιούχοι γιατροί στη μάχη της Ιταλίας - Νεκρός Ιρανός βουλευτής
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Παγιδευμένοι 70 ασθενείς του κορονοϊού σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε
Ξενοδοχείο που χρησιμοποιούνταν για καραντίνα λόγω του κορονοϊού κατέρρευσε στην επαρχία Φουτζιάν στην Κίνα, στην πόλη Κουανγκτσόου με αποτέλεσμα να παγιδευτούν στα χαλάσματα περίπου 70 άνθρωποι.
Παγιδευμένοι 70 ασθενείς του κορονοϊού σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε
ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας τον «ασθενή μηδέν» στον ιταλικό Βορρά
Ο κορονοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει την ψυχραιμία και τα αντανακλαστικά της Ιταλίας ● Τα μοιραία λάθη για τη μετάδοση του ιού ● Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ειδικούς στη χώρα.
Αναζητώντας τον «ασθενή μηδέν» στον ιταλικό Βορρά
ΕΥΡΩΠΗ
Στις Βρυξέλλες ισπανική πρόταση-γέφυρα για ταμείο 1,5 τρισ. ευρώ
Σκληρή στάση έχει αποφασίσει να τηρήσει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. Τι περιλαμβάνει η πρότασή της.
Στις Βρυξέλλες ισπανική πρόταση-γέφυρα για ταμείο 1,5 τρισ. ευρώ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα καθυστέρησε να ενημερώσει για την πανδημία 6 κρίσιμες ημέρες
Η Κίνα ήξερε για τη σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού έξι ημέρες πριν κάνει επίσημη ανακοίνωση και ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με το Associated Press, αν και η ανακοίνωση έγινε στις 20 Ιανουαρίου,...
Η Κίνα καθυστέρησε να ενημερώσει για την πανδημία 6 κρίσιμες ημέρες
ΕΥΡΩΠΗ
Αχνές ακτίνες φωτός στο ιταλικό τούνελ
ΙΤΑΛΙΑ Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στη χώρα, καθώς μειώνονται τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό, χωρίς να έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα ● Επιχειρηματίες του Βορρά ζητούν την επανέναρξη της...
Αχνές ακτίνες φωτός στο ιταλικό τούνελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας