Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
© Hanohiki | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020

  • A-
  • A+

Η προσφυγική κρίση και ο ιός Covid19 συνιστούν και σήμερα τις δύο προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ ένα ακόμη σημαντικό θέμα, αποτελεί η χθεσινή «Σούπερ Τρίτη», όπου οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ αναμετρήθηκαν σε 14 Πολιτείες με νικητή, προς το παρόν τουλάχιστον τον Τζο Μπάιντεν .

Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Η κούρσα για τη νίκη εναντίον του Τραμπ» με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας να αναφέρει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν συγκέντρωσε μεν περισσότερες συνολικά ψήφους από τον Μπέρνι Σάντερς, ωστόσο κατήγαγε σημαντική νίκη στην Καλιφόρνια κάτι που εξακολουθεί να του δίνει ελπίδες τελικής νίκης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Ο ιός μπορεί να θέσει το ένα πέμπτο της εργατικής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου σε αποχή από την εργασία» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι τη σχετική παραδοχή έκανε χθες η βρετανική κυβέρνηση εξηγώντας τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Ακόμη σύμφωνα με τις δηλώσεις Τζόνσον, ο στρατός ενδέχεται να συνδράμει την αστυνομία στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν τα 50.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Κορονοϊός: απειλή για την παγκόσμια οικονομία» με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας θα κριθεί από τον βαθμό εξάπλωσης της επιδημίας σε Ασία και Ευρώπη. Ειδικότερα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει μόλις το 2,4%, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009.

Στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Οι μετανάστες, όμηροι του γεωπολιτικού παιχνιδιού» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι, ανοίγοντας τα σύνορά της η Τουρκία προκάλεσε μια ροή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στην Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας.

Στη Γερμανία, στη χρηματική βοήθεια των 700 εκατομμύρια ευρώ που προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση των νέων έκτακτων περιστάσεων στο πεδίο του προσφυγικού και τα μηνύματα αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα αλλά και η στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας αναφέρονται εκτενή ρεπορτάζ στον γερμανικό τύπο.

Έτσι η Handelsblatt τονίζει: «Η Ε.Ε. επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια νέα κοινή πολιτική ασύλου». Όπως παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα «τα μηνύματα των κορυφαίων πολιτικών της Ε.Ε. είναι σαφή. Αλλά δεν επιλύουν ακόμη την πολιτική κρίση. Από τότε που ο Ερντογάν, άνοιξε τα σύνορα μετά την αεροπορική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Συρία, οι διπλωματικές τηλεφωνικές γραμμές πήραν φωτιά».

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά αναφορικά με την ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και τις νέες πιέσεις του Ερντογάν: «Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί την προϋπόθεση για όλα τα άλλα – η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να υπαγορεύει τις πολιτικές της. Ωστόσο όσο διαρκεί η πολιορκία, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση. Και όταν ο καιρός ανοίξει στο Αιγαίο θα ανακύψουν νέες προκλήσεις». Όπως καταλήγει το σχόλιο, «ο Ερντογάν ζητά από την Ευρώπη να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά την επέμβασή του στη Συρία».

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους «Η μεγάλη νύχτα του Μπάιντεν χρησιμεύει ως προειδοποίηση στον Σάντερς» και στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η χθεσινή «Σούπερ Τρίτη» έβγαλε «δυο ξεκάθαρους νικητές: τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον 78χρονο Μπέρνι Σάντερς, καθώς ο Μπάιντεν νίκησε στη Βιρτζίνια τη Βόρεια Καρολίνα και έξι ακόμη Πολιτείες, κυρίως λόγω της υποστήριξης των Αφροαμερικανών και των μετριοπαθών, ενώ ο Σάντερς απέσπασε την υποστήριξη των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων και πήρε, μεταξύ άλλων, την άκρως σημαντική Πολιτεία της Καλιφόρνιας».

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
Η νέα βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χόνγκ Κονγκ με εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία συνιστούν το κυρίαρχο θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
Η αποκαθήλωση ρατσιστικών αγαλμάτων και μνημείων, η αστυνομική βία στη Γαλλία, η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον, το οποίο τον εκθέτει αναφορικά με την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
Οι εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοίου και τα μέτρα που λαμβάνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη για την αντιμετώπισή του κυριαρχούν και σήμερα στο διεθνή Τύπο, ενώ άλλες παράμετροι της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας