Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα Θεοφάνια εκτός Ελλάδος

Τα Θεοφάνια εκτός Ελλάδος

  • A-
  • A+

Πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη, η ακολουθία των Θεοφανίων και ο αγιασμός των υδάτων, στο Βόσπορο. Δεκάδες πιστοί έπεσαν στα παγωμένα νερά, με τον Νικόλαο Σόλη να πιάνει τον τίμιο Σταυρό.

Ahmet Bolat - Anadolu Agency/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να υπάρξει ειρήνευση στη Λιβύη, ευχήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, λίγο μετά την ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, από την ειδικά κατασκευασμένη προβλήτα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

«Λαοί της γης συμφιλιωθείτε, και δείτε ότι ο κόσμος είναι τόσο μικρός, μια γειτονιά, και αξίζει να τον ζούμε με αγάπη, ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Μάλιστα, αφήνοντας ελεύθερο ένα λευκό περιστέρι, ευχήθηκε να πετάξει στους ουρανούς και να χαρίσει την ειρήνη όπου γης.

Στη Ρουμανία, ο Πατριάρχης Δανιήλ τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων, έξω από τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό του Βουκουρεστίου, παρουσία εκατοντάδων πιστών.

EPA/ROBERT GHEMENT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για 15η στη σειρά χρονιά, στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και καθαγιασμός των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων.

Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία ανέρχεται σε 500.000 -με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας- ενώ η Ορθοδοξία είναι η δεύτερη σε αριθμό, επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στη χώρα, μετά την Ρωμαιοκαθολική.

Στην Ισπανία, η βασίλισσα Λετίθια, ο βασιλιάς Φίλιππος και ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ παρακολούθησαν τους στρατιωτικούς εορτασμούς  για την ημέρα των Θεοφανίων, στο βασιλικό παλάτι της Μαδρίτης. Η γιορτή αυτή έχει εδραιωθεί από το 1782, όταν τα ισπανικά στρατεύματα, υπό τον βασιλιά Κάρολο τον 3ο, κατέκτησαν την πόλη της Μαχόν, στο νησί της Μινόρκα, που μέχρι τότε τελούσε υπό βρετανική κατοχή.   

EPA/MARISCAL/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Μόσχας – Φαναρίου
Αλυσιδωτές αποφάσεις προκαλεί η αναγνώριση από το Φανάρι της μέχρι τώρα σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή...
Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Μόσχας – Φαναρίου
ΕΥΡΩΠΗ
Η «πασοκοποίηση» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας
Η ανάληψη της ευθύνης αποτροπής της χρεοκοπίας της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το 2009, η λήψη σκληρών και άδικων μέτρων και η πληθώρα λανθασμένων επιλογών και «εγκληματικών» αστοχιών στην πορεία διαχείρισης της...
Η «πασοκοποίηση» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αγνοούνται 67 μετανάστες στα ανοιχτά του Μαρόκου
119 Αφρικανούς που επέβαιναν σε δύο βάρκες με προορισμό την Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή, διέσωσε το ισπανικό λιμενικό στα Στενά του Γιβραλτάρ. Μια τρίτη βάρκα αγνοείται.
Αγνοούνται 67 μετανάστες στα ανοιχτά του Μαρόκου
ΕΥΡΩΠΗ
Exit polls και αποτελέσματα σε ευρωπαϊκά κράτη
Στη Γαλλία ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα exit polls, παίρνοντας το 24,2%, έναντι 22,4% του Μακρόν. Στη Γερμανία το CDU/CSU φέρεται να συγκεντρώνει το...
Exit polls και αποτελέσματα σε ευρωπαϊκά κράτη
ΕΥΡΩΠΗ
Μαίνεται ο «ιερός» πόλεμος Φαναρίου - Μόσχας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την απόφαση του Φαναρίου να δώσει το δικαίωμα στην ουκρανική Εκκλησία να ανεξαρτητοποιηθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας....
Μαίνεται ο «ιερός» πόλεμος Φαναρίου - Μόσχας