Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 21.11.2019
© Micha360 | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 21.11.2019

  • A-
  • A+

Η απόφαση του Δούκα του Γιορκ να παραιτηθεί από το δημόσιο βίο και να δώσει πληροφορίες στην αμερικανική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Επστάιν, η κρίση με τα νοσοκομεία στη Γαλλία, το ρεκόρ θανάτου αστέγων στη Γλασκώβη, καθώς και οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στο σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση  του προσφυγικού, συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που ξεχωρίζουν στο διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία, : «Ο Δούκας αποχωρεί από το δημόσιο βίο» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η βασίλισσα έδωσε εντολή στο γυιό της να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, ενώ σε συνέντευξή του στην εκπομπή News Night ο Δούκας του Γιόρκ δήλωσε έτοιμος να καταθέσει στην αμερικανική Δικαιοσύνη αναφορικά με το σκάνδαλο παιδεραστίας του Τζέφρι Επστάιν του οποίου ήταν φίλος. Μάλιστα ο Άντριου δήλωσε ότι η υπόθεση του αυτόχειρα Επστάιν προκάλεσε «σοβαρή αναστάτωση στην οικογενειακή του ζωή.» Η σκοτσέζικη The Herald από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ο λαός εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκώβης» και στο μονοθεματικό του πρωτοσέλιδο γράφει : «47 άστεγοι πέθαναν στη Γλασκώβη τον τελευταίο χρόνο. Βοηθείστε μας να παλέψουμε για τη Δικαιοσύνη».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στον τίτλο της : «Ένα σχέδιο για να εξέλθουν τα νοσοκομεία από την κρίση» και στο σχετικό ρεπορτάζ  αναφέρει ότι χθες ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν παρουσίασαν ένα ευρείας κλίμακας σχέδιο για τη διάσωση  των νοσοκομείων. Συνολικά μέσα στην επόμενη τριετία, τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με 1,5 δις. ευρώ, ενώ το ένα τρίτο του χρέους τους που φθάνει τα 30 δις ευρώ θα απορροφηθεί από το κράτος. Επιπροσθέτως από του χρόνου θα δοθεί πριμ σε περίπου 600.000 εργαζομένους στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Εξαγώνου. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στις αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν και επισημαίνει ότι τουλάχιστον 106 άτομα έχουν χάσει  τη ζωή τους σε αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ το Ίντερνετ έχει κοπεί με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν χάσει την επαφή με τον έξω κόσμο.       

Στη Γερμανία, η ΤAZ αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κλείνοντας τον καταυλισμό στη Μόρια και το Βαθύ, αλλά παράλληλα δημιουργώντας νέες αμφιλεγόμενες, όπως τις αποκαλεί, συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να απομονώσει τους μετανάστες επιχειρώντας να κατευνάσει τμήματα του πληθυσμού που διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση. Κυρίως στη Λέσβο και τη Σάμο παραπονούνται οι κάτοικοι για τη διαρκή παρουσία των προσφύγων μπροστά στα σπίτια τους».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ειδικοί προειδοποιούν για νέα προβλήματα. Οι μετανάστες στα νησιά παρά τις δύσκολες συνθήκες έχουν την ευκαιρία για μερικές ώρες να ξεφεύγουν από το χάος των καταυλισμών κάνοντας απλά μια βόλτα στην πιο κοντινή πόλη ή στη θάλασσα. Εάν απαγορευθεί να εγκαταλείπουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς η απογοήτευση και η βία θα αυξάνονταν στους κλειστούς χώρους. Ακόμα και σήμερα μερικές φορές συμβαίνει άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες, Σύροι ή Αφγανοί στη Μόρια ή αλλού, να συγκρούονται».

Η εφημερίδα Kölner-Stadt Anzeiger κάνει αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εστιάζοντας στην πρόσφατη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Handelsblatt. Γράφει ο αρθρογράφος της: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν από την Ελλάδα και την Ιταλία ένα τμήμα των διαδικασιών ασύλου που τους αναλογεί.

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους : «Ο Σόντλαντ ονοματίζει ανώτατους αξιωματούχους για το ουκρανικό σκάνδαλο» και στο κύριο άρθρο αναφέρει ότι ο Αμερικανός τέως πρέσβης στην Ουκρανία δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση του στη Βουλή ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του Τραμπ όταν άσκησε πιέσεις προς τον ουκρανό πρόεδρο προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του Αμερικανού προέδρου .

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
Η αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιήσουν όσα τεστ πρέπει για τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, η ανακοίνωση του κλεισίματος εργοστασίου της Bridgestone στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.9.2020
Η εξαιρετικά δύσκολη και με δραματικές ελλείψεις καθηγητών σχολική χρονιά στη Βρετανία λόγω ελλείψεων τεστ για την Covid-19, η κατατρομοκράτηση των Σύριων από μισθοφόρους της Τουρκίας, η πληθώρα άρθρων του...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.9.2020
Η επάνοδος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραδοχή της βρετανικής κυβέρνησης ότι η έλλειψη των τεστ για την ανίχνευση της νόσου Covid-19 θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, οι πρώτες δηλώσεις του ηγέτη της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.9.2020
Η δραματική έλλειψη τεστ για τον κορονοϊό στην Βρετανία, οι αναλύσεις του γερμανικού Τύπου για την δύσκολη πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ζωή...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.9.2020
Οι προειδοποιήσεις των βρετανών επιστημόνων ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τα σχόλια γερμανικού και αυστριακού τύπου για το προσφυγικό, η...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 10.9.2020
Η ολική καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας συνιστά ένα από τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες ειδήσεις που ξεχωρίζουν είναι οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 10.9.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας