• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  3 BF
  63%
ID 145917851 © Thai Noipho | Dreamstime.com

Σκλαβοπάζαρα μέσω Instagram, Google Play και App Store

 • A-
 • A+
Μοντέρνα σκλαβοπάζαρα φιλοξενούν κολοσσοί της τεχνολογίας, με χιλιάδες γυναίκες και σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά να έχουν πέσει θύματα σε χώρες του Κόλπου για λίγες χιλιάδες δολάρια.

Μυστική έρευνα της αραβικής έκδοσης του BBC αποκάλυψε πως οικιακοί εργαζόμενοι αγοράζονται και πωλούνται παράνομα στο διαδίκτυο μέσω του Ιnstagram, του Facebook, του Playstore της Google και του AppStore της Apple. 

Περάστε στους δρόμους του Κουβέιτ και δεν θα δείτε αυτές τις γυναίκες, γράφει το BBC. Βρίσκονται πίσω από κλειστές πόρτες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα, αδυνατούν να φύγουν και κινδυνεύουν να πωληθούν στη μαύρη αγορά. Αλλά πάρτε ένα smartphone και μπορείτε να δείτε χιλιάδες φωτογραφίες τους, κατηγοροποιημένες ανά φυλή.

Για αγορά σκλάβων online έκανε λόγο η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας. «Αν η Google, η Apple, το Facebook ή άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές όπως αυτές, πρέπει να λογοδοτούν» είπε. Άλλωστε, οι παράνομες πωλήσεις παραβιάζουν ξεκάθαρα τους κανόνες των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. 

Ορισμένες από τις «εμπορικές συναλλαγές» στο Instagram προωθούνται με hashtags και διαπραγματεύονται ύστερα με ιδιωτικά μηνύματα. Το Facebook ανέφερε ότι είχε απαγορεύσει ένα από αυτά τα hashtags, ενώ η Google και η Apple υποστήριξαν ότι συνεργάζονται με προγραμματιστές εφαρμογών για την πρόληψη της παράνομης δραστηριότητας.

Όμως, το BBC διαπίστωσε πως πολλές καταχωρίσεις εξακολουθούν να είναι ενεργές σε δημοφιλείς εφαρμογές των τριών πολυεθνικών. 

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εννέα από τα 10 δέκα σπίτια του Κουβέιτ έχουν έναν οικιακό βοηθό, που προέρχεται από μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου και προσπαθεί να μαζέψει χρήματα ώστε να στηρίξουν τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.

Η μυστική δημοσιογραφική ομάδα μίλησε με 57 χρήστες και επισκέφθηκε πάνω από δέκα άτομα που προσπαθούσαν να πουλήσουν τις οικιακές τους βοηθούς μέσω μιας δημοφιλούς εφαρμογής που ονομάζεται 4Sale. 

Σχεδόν όλοι κρατούσαν τα διαβατήρια των γυναικών, χωρίς να τους επιτρέπουν να βγουν καθόλου έξω από το σπίτι και συχνά να έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση μίας 16χρονης από τη Γουινέα που δούλεψε ως οικιακή βοηθός στο Κουβέιτ, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία της χώρας προβλέπει ότι θα έπρεπε να είναι πάνω από 21 ετών.

Η ομάδα του BBC ταξίδεψε στην πατρίδα της για να επικοινωνήσει με την οικογένεια της και ανακάλυψε ότι δόθηκε προς... πώληση. Το κορίτσι αναγκάστηκε ύστερα να δουλέψει σε τρία νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης παραμονής της στο Κουβέιτ. «Μου φώναζαν, και μου φέρονταν σαν σε ζώο. Με πλήγωνε, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα» σημείωσε.

Η ίδια εντοπίστηκε από τις αρχές της χώρας και απελάθηκε στη Γουινέα γιατί ήταν ανήλικη. Τώρα γύρισε στο σχολείο όπου την επισκέφθηκε το BBC. «Είμαι τόσο χαρούμενη», είπε. «Ακόμα και τώρα που μιλάμε για αυτό είμαι ευτυχισμένη. Η ζωή μου είναι καλύτερη τώρα. Είναι σαν επέστρεψα από τη σκλαβιά».

«Πραγματική κόλαση»

«Το Κουβέιτ είναι πραγματικά μια κόλαση», τόνισε μια πρώην υπηρέτρια που ανέφερε ότι κοιμόταν στον ίδιο χώρο με αγελάδες. Τις άσχημες συνθήκες διαβίωσες θυμήθηκε και ένα άλλο θύμα trafficking. «Καθόλου ύπνος, καθόλου φαγητό, τίποτα».

Η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξε πως βρίσκεται «πόλεμο» με τις «συμπεριφορές» αγοραπωλησίας και πως θα διερευνήσει το ζήτημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει σημαντικά μέτρα.

Οι οικιακοί εργαζόμενοι μεταφέρονται και σε άλλες χώρες του Κόλπου με τον ίδιο τρόπο, μέσω πρακτορείων τα οποία πληρώνουν οι πιθανοί εργοδότες για να αγοράσουν τον εργαζόμενο που όμως δεν μπορεί να φύγει από τη δουλειά χωρίς την άδειά του. Στη Σαουδική Αραβία εκατοντάδες γυναίκες πωλούνται μέσω της εφαρμογής Haraj.

Στην επικοινωνία τους με το BBC οι περισσότεροι «ιδιοκτήτες» χρησιμοποιούσαν ρατσιστικό λόγο. «Οι Ινδοί είναι οι πιο βρώμικοι» είπε ένας περιγράφοντας μία γυναίκα. Αλλά στην εφαρμογή μπορούμε να διαβάσουμε για παράδειγμα τον «τίτλο»: «Αφρικανός εργάτης, καθαρός και χαμογελαστός».

Ένας αστυνομικός που προσπαθούσε να πουλήσει την εργαζόμενή του δήλωσε: «Πιστέψτε με ότι είναι πολύ ωραία, γελάει και έχει χαμογελαστό πρόσωπο. Ακόμη και αν την κρατήσετε μέχρι τις 5 το πρωί δεν θα παραπονεθεί». 

«Θα βρείτε κάποιον να αγοράσει μια κοπέλα για 600 KD (2.000 δολάρια) και θα την πουλήσει για 1.000 KD (3.300 δολάρια)» είπε στην ομάδα του BBC και μάλιστα πρότεινε το εξής: «Το διαβατήριο μην το δώσετε σε αυτήν, γιατί να της δώσετε;» αναρωτήθηκε.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους
Σύμφωνα με έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Walk Free Foundation, με έδρα την Αυστραλία, πέντε χώρες- μεταξύ αυτών η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία - διεκδικούν τα θλιβερά πρωτεία της σύγχρονης μορφής...
Συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σκλάβοι στις φυτείες του «αναπτυσσόμενου κόσμου» και της Ευρώπης
Ολοι αποκηρύσσουν τη δουλεία, αλλά αυτή αποτελεί τη βάση της σύγχρονης παγκόσμιας κερδοφόρας αλυσίδας διατροφής. Στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος θα δούμε τις συνθήκες σκλαβιάς στα θερμοκήπια της...
Σκλάβοι στις φυτείες του «αναπτυσσόμενου κόσμου» και της Ευρώπης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ψαριά της ντροπής σε πλοία-φαντάσματα με πλήρωμα σκλάβους
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στα μοντέρνα σκλαβοπάζαρα μας μεταφέρει στη μακρινή Ταϊλάνδη και στο «χρυσωρυχείο» του ψαρέματος γαρίδας. Εκεί που χιλιάδες σύγχρονοι δούλοι εργάζονται μέχρις...
Η ψαριά της ντροπής σε πλοία-φαντάσματα με πλήρωμα σκλάβους
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Μια γυναίκα κόντρα στον Σουλεϊμάν
Πλήθη το απόβραδο της περασμένης Κυριακής στον κινηματογράφο «Αστορ» της οδού Σταδίου, για την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών». Είχε ήδη συμμετάσχει στο...
Μια γυναίκα κόντρα στον Σουλεϊμάν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Αγοράζοντας έναν μετανάστη-σκλάβο στη Λιβύη σού δίνουν και χαρτί...»
Tρίτη 23 Μαΐου 2017. Κανονικό χάος. Ξυπνήσαμε στις 6 το πρωί, όταν η βάρδια εντόπισε 10 βάρκες με πρόσφυγες να πλησιάζουν. Μετέφεραν περισσότερα από 100 άτομα η καθεμία, κάποιες ήταν μισοδιαλυμένες και γεμάτες...
«Αγοράζοντας έναν μετανάστη-σκλάβο στη Λιβύη σού δίνουν και χαρτί...»
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Λιβύη, μια μαύρη τρύπα στη Μεσόγειο
Δύο εκ. Τριπολίτες προσπαθούν εν μέσω του πολέμου να κρατήσουν ζωντανή την πόλη τους, αλλά οι βομβαρδισμοί, οι ελλείψεις βασικών αγαθών και τα συνεχή μπλακ-άουτ δεν τους το επιτρέπουν.
Λιβύη, μια μαύρη τρύπα στη Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας