Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.8.2019
© Perry Toone | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.8.2019

  • A-
  • A+

Η έκκληση Βρετανών βουλευτών για τη θέσπιση χρονικού ορίου στην κράτηση μεταναστών,η ειδεχθής δολοφονία οκτάχρονου από 40χρονο μετανάστη  από την Ερυθραία στη Φρανκφούρτη και ο τρίμηνος  απολογισμός της έντασης στην αμερικανιρανικές σχέσεις, συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στο διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία, ο Independent γράφει το πρωτοσέλιδό του : «Πρώην υπουργοί καλούν για θέσπιση χρονικού ορίου στην κράτηση μεταναστών» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις για την άρνησή του να θέσει χρονικό όριο στην κράτηση μεταναστών. Αναφέρει ότι ο πρώην αρμόδιος για το brexit υπουργός  Ντέιβιντ Ντέιβις, περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ζητούν να λυθεί άμεσα το ζήτημα με το ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι η Βρετανία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. χωρίς αυτό το όριο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα κράτησης στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  προτείνουν τη θέσπιση ανωτάτου ορίου κράτησης έως 28 ημέρες και προσθέτει ότι την τελευταία δεκαετία το 35% των κρατουμένων παρέμεινε στα κέντρα κράτησης για περισσότερες από 28 ημέρες.

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ιράν-Ηνωμένες Πολιτείες : η ιστορία τριών μηνών προκλήσεων» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι με κεντρική ιδέα την «μέγιστη πίεση» από πλευράς Ουάσιγκτον και την «μέγιστη αντίσταση» από πλευράς Τεχεράνης τα δύο μέτωπα επιδίδονται σε μία πλειοδοσία γύρω από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν. Αυτή περιλαμβάνει πετρελαϊκό εμπάργκο κατάληψη τάνκερς και συλλήψεις δυτικών και διερωτάται «για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιπαράθεση; Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ιρανική οικονομία έχει εξουθενωθεί, ωστόσο εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να μην ξεμπλοκάρει την εσωτερική απελευθέρωσή της. Γράφει ακόμη ότι η Γαλλία επιχειρεί  να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής, όπως άλλωστε η Ρωσία και η Κίνα, αλλά  τίποτε δεν φαίνεται ικανό να αποκλιμακώσει την ένταση.    

Στη Γερμανία η δολοφονία οκτάχρονου από 40χρονο μετανάστη  από την Ερυθραία ο οποίος τον έσπρωξε στις γραμμές του τρένου αποτελεί την κυρίαρχη είδηση στον γερμανικό Τύπο. Ετσι η Frankfurter Rundschau γράφει: «Ναι, ο δολοφόνος στο σταθμό της Φρανκφούρτης είναι ένας μαύρος από την Ερυθραία. Ναι, έχει άλλο χρώμα δέρματος και δεν έχει γερμανικό διαβατήριο. Ναι, σε άλλες εθνότητες υπάρχουν επίσης εγκληματίες. Και ποιο το συμπέρασμα απ΄ όλα αυτά; Τίποτα απολύτως. Κάθε έγκλημα, κάθε φρικιαστική πράξη, έχει διαπραχθεί εδώ στη Γερμανία και από ανθρώπους με γερμανικό διαβατήριο. Παρά ταύτα κάθε συμβάν στο οποίο πρωταγωνιστούν μετανάστες προβάλλεται ως απόδειξη του κινδύνου που εγκυμονεί η μετανάστευση. Λες και είμαστε μια ειρηνική και απαλλαγμένη από τη βία χώρα που το μόνο που χρειάζεται είναι να εξολοθρεύσει τις δήθεν έξωθεν απειλές. Είναι παράλογο. Αλλά ανταποκρίνεται ως ένα βαθμό στο πνεύμα της εποχής. Τόσο πολύ έχουν καταφέρει να διεισδύσουν ήδη οι ακροδεξιές αντιλήψεις στο δημόσιο διάλογο. Αυτό θα πρέπει να μας προκαλεί επίσης φόβο».

Η Stuttgarter Zeitung θεωρεί πάντως απολύτως δικαιολογημένο το ενδιαφέρον των πολιτών για την καταγωγή του δράστη. «Δεν είναι παράλογο αλλά απολύτως δικαιολογημένο να θέτει η κοινή γνώμη ερωτήματα για το κίνητρο και τη βιογραφία του δράστη. Αυτά εκφράζουν την επιθυμία να εξηγήσουν το περιστατικό αλλά και την ελπίδα να βγάλει κανείς συμπεράσματα και να αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς». Κόντρα σε πολλούς αναλυτές που εκτιμούν ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας δεν βοηθά πραγματικά, όπως η Heilbronner Stimme που τονίζει ότι «ένας ‘μεγάλος αδελφός' τύπου Κίνας δεν συνιστά εναλλακτική επιλογή», η Neue Osnabrücker υποστηρίζει σε σχόλιό της την πρόταση για μεγαλύτερη αστυνόμευση που διατύπωσε και ο υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ: «Επιθέσεις σαν και αυτή συνταράσσουν όσο κανένα άλλο έγκλημα το αίσθημα ασφαλείας των ανθρώπων. Διότι δείχνουν ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι το θύμα και πως ούτε τα παιδιά δεν είναι ασφαλή όταν δρουν ψυχοπαθείς, τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες.

Στην Ελβετία, η Neue Zürcher Zeitung διερωτάται : «Γιατί η υπόθεση αυτή προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις; Κάτι δεν πάει καλά στη Γερμανία. Η χώρα φαντάζει περιέργως ανασφαλής και εύθραυστη. Η δολοφονική επίθεση του γεννημένου στην Ερυθραία κατοίκου Ελβετίας δεν συνιστά απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στα πεδία της ασφάλειας και έναντι των προσφύγων. Οι αντιδράσεις καταδεικνύουν όμως ότι πολλοί άνθρωποι δεν συμφωνούν με τη γερμανική μεταναστευτική πολιτική. Οι δε συζητήσεις για νέα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς. Δικαίως εξοργίζονται με το γεγονός ότι το κράτος αποτυγχάνει στην εκτέλεση απελάσεων και κυρίως εκείνων που απλώς εκμεταλλεύονται το σύστημα ασύλου στη Γερμανία. 

Στις ΗΠΑ, τέλος, οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κόβει κατά ένα τέταρτο της μονάδας τα επιτόκια με ένα μικρό τσίμπημα» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η FED έκοψε τα επιτόκια της χθες για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια σε μια προσπάθεια να κρατήσει την ανάπτυξη ρεκόρ που καταγράφεται και προκειμένου η αμερικανική οικονομία να μην  εκτεθεί σε διεθνείς οικονομικούς κινδύνους».

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.2.2020
Η σφοδρή κακοκαιρία με τρεις νεκρούς στη Βρετανία, η προώθηση της υπουργού Υγείας Ανιές Μπουζίν για τη δημαρχία του Παρισιού, τα εύσημα Τραμπ προς τον Κινέζο πρόεδο Σι για τον χειρισμό της επιδημίας του ιού...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.2.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.2.2020
Η νέα δραματική αύξηση των θανάτων και κρουσμάτων του ιού Cav 19 και οι συνακόλουθες παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, η παραίτηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ, καθώς και η προειδοποίηση...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.2.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
Η «άφιξη» του κορονοϊού και στο Λονδίνο, η πολιτική αντεπίθεση Μακρόν, ο θάνατος της κορυφαίας σχεδιάστριας κινουμένων σχεδίων Κλερ Μπρέτεσερ καθώς και τα σχόλια μερίδας του γερμανικού Τύπου για την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 12.2.2020
Η προειδοποίηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επικινδυνότητα του κορονοϊού, το νέο προσφυγικό κύμα που προκαλούν οι μαινόμενες συγκρούσεις στη Συρία, καθώς και η είσοδος της Γερμανίας...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 12.2.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 10.02.2020
Οι απόπειρες της διεθνούς ιατρικής κοινότητας για εξεύρεση εμβολίου για τον κορονοϊό ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη, οι ζημιές που προκάλεσε στην δυτική Ευρώπη η θύελλα «Κιάρα» και η ...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 10.02.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 5.1.2020
Η παρότρυνση του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες του που βρίσκονται στην Κίνα να την εγκαταλείψουν όπως μπορούν λόγω του κορονοϊού, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε παγκόσμιο...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 5.1.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας