Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 31.7.2019
© Micha360 | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 31.7.2019

  • A-
  • A+

Οι συνεχιζόμενες προεργασίες του Βρετανού πρωθυπουργού για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η ευρωπαϊκή περιοδεία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επιλογή των νέων επιτρόπων καθώς και η νέα μεγάλη καθυστέρηση επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, την οποία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, o Independent γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Ο Τζόνσον μπλοφάρει με τους Ιρλανδούς για το θέμα των συνόρων» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί την αποτυχημένη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το θέμα του Brexit φαίνεται να έχουν κολλήσει στην άμμο καθώς ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαρντακάρ του απάντησε ξεκάθαρα αρνητικά για το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βοείου Ιρλανδίας.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, όσοι Βρετανοί βουλευτές διαφωνούν με το backstop, απέτυχαν να παρουσιάσουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση και τόνισε ότι τα 27 κράτη της ΕΕ είναι “ενωμένα” αναφορικά με την απόφασή τους ότι η συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε τον περασμένο Νοέμβριο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον επιταχύνει τις προετοιμασίες για τη “μη συμφωνία”» και στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ξεκινήσει τον παραμικρό διάλογο με τους Ευρωπαίους και δεν παύει να επιδεικνύει τους πολιτικούς μύες τους του. Επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία θα προετοιμάσει όσο το δυνατό ταχύτερα μια έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Στη Γερμανία, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει ότι την Ευρώπη ολόκληρη αναμένεται να γυρίσει αυτό το καλοκαίρι η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- όχι όμως για τουρισμό, αλλά για να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές υποψηφιότητες για τις θέσεις των Επιτρόπων, Με αφορμή την επίσκεψή φον ντερ Λάιεν στο Ζάγκρεμπ ανατρέχει στον ευρωπαϊκό Νότο και επισημαίνει ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται στην προτροπή για περισσότερες γυναίκες στη σύνθεση της νέας Κομισιόν.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα «ενώ η Ισπανία έχει αποστείλει ως επιφανή εκπρόσωπο τον Ζοζέπ Μπορέλ για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Ιταλία και Κροατία δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τους δικούς τους υποψηφίους και ο (Κροάτης πρωθυπουργός) Πλένκοβιτς, όπως και ο (Ιταλός πρωθυπουργός) Κόντε γνωρίζουν πόσο σημαντική εθεωρεί την ίση εκπροσώπηση των φύλων η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Κομισιόν. Εδώ κάτι γίνεται: η Κύπρος  αποστέλλει την Στέλα Κυριακίδου, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις είπε ότι παραμένει στις Βρυξέλλες η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία Βέρα Γιούροβα. Έντεκα άνδρες και οκτώ γυναίκες έχουν υποδειχθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ η Σουηδία μάλλον θα ξαναστείλει μία γυναίκα. Τον Αύγουστο η φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τους υποψηφίους, οι οποίοι το φθινόπωρο θα πρέπει να αποσπάσουν και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».   

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου ανακαλύπτει το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων στην καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για το κατάστημα που άνοιξε στο απόγειο της κρίσης ο 70χρονος Λεωνίδας Κουρσούμης, αφού είχε χάσει τη δουλειά του σε εκδοτικό οίκο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ο Κουρσούμης έκανε έκκληση μέσω Facebook, στην οποία έγιναν 900 share από άλλους χρήστες. Σύντομα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν τα ρεπορτάζ γι αυτόν τον αγωνιστή της επιβίωσης. Ένας ανώνυμος δωρητής του διέθεσε δωρεάν την αποθήκη, στην οποία πουλάει και σήμερα τα βιβλία - δύο ευρώ το ένα. 'Ο κόσμος έρχεται εδώ για να μας στηρίξει', λέει ο Κουρσούμης. 'Υπάρχει αλληλεγγύη, όλοι ξέρουν πόσο δύσκολες είναι οι εποχές που ζούμε'».

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Για τον Τραμπ μια ισχυρότατη ανατροπή στο ζήτημα του εμπορίου» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να μην επιτευχθεί μέχρι και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, μια σημαντικότατη καθυστέρηση όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, καθώς ήδη εδώ κι ένα χρόνο ασκεί πιέσεις για την επίτευξή της στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα ότι η επίτευξη της συμφωνία εξαρτάται εν πολλοίς από το αν θα επανεκλεγεί.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
Οι εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοίου και τα μέτρα που λαμβάνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη για την αντιμετώπισή του κυριαρχούν και σήμερα στο διεθνή Τύπο, ενώ άλλες παράμετροι της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
Η προσφυγική κρίση και ο η επιδημία του ιού Covid19 συνιστούν τις δύο προεξάρχουσες ειδήσεις του διεθνούς Τύπου, ενώ ένα ακόμη σημαντικό θέμα αποτελεί η «Σούπερ Τρίτη» όπου οι υποψήφιοι για το χρίσμα των...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
Η «άφιξη» του κορονοϊού και στο Λονδίνο, η πολιτική αντεπίθεση Μακρόν, ο θάνατος της κορυφαίας σχεδιάστριας κινουμένων σχεδίων Κλερ Μπρέτεσερ καθώς και τα σχόλια μερίδας του γερμανικού Τύπου για την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας