Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 29.07.2019
© Micha360 | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 29.07.2019

  • A-
  • A+

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να προετοιμάσει τους συμπολίτες του για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η επικείμενη παραίτηση του Αμερικανού επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Κατασκοπείας και το ρεκόρ φυλακισμένων αντιφρονούντων στη Τουρκία συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο πρωθυπουργός προειδοποιείται: μια μη συμφωνία για το Brexit θα οδηγήσει τα σχέδια για τα έξοδα στα Τάρταρα» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα επισημαίνει ότι η φιλόδοξη ατζέντα του Τζόνσον για τη χώρα του θα καταστραφεί από τις πιεστικές ανάγκες που θα προκαλέσει μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. σύμφωνα με έκθεση του Κυβερνητικού Ινστιτούτου (IfG).

Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ξεκινά μια φορτωμένη εργασιακά εβδομάδα εξετάζοντας τα σχέδια για μια μη συμφωνία για το brexit και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να προχωρήσουν σε μια διαφημιστική καμπάνια με την οποία θα καθίσταται σαφές ότι η χώρα οδεύει προς ένα «σκληρό» Brexit, εκτός εάν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσουν να μην περιλαμβάνει το ζήτημα των συνόρων. 

Από την πλευρά του ο Independent σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ έχει τίτλο «Με βίασαν μετά την από την παράνομη απέλασή μου από τη Βρετανία», με το άρθρο να αναφέρει ότι μια ομοφυλόφιλη 26 ετών, η οποία απελάθηκε παρανόμως από τις βρετανικές αρχές στην Ουγκάντα, έπεσε θύμα βιασμού από συμμορία και ζει τρομοκρατημένη στην πατρίδα της εδώ και έξι χρόνια. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, αυτό το μήνα της επετράπη να επιστρέψει στη Βρετανία, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει τίτλο «Η Δεξιά πτέρυγα “θρυψαλιάζεται” σε αναζήτηση ιδεολογικής επανίδρυσης» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα «μικροκόμματα» και τα «κινήματα» της Δεξιάς πολλαπλασιάζονται στην προσπάθειά της να παρουσιάσει νέες ιδέες και να “επανιδρύσουν” την παράταξή της. Άλλοι ζητούν να τεθούν ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές και άλλοι οδηγούν την παράταξη σε αποδυνάμωση ιδρύοντας τα δικά τους “μικροκόμματα” διασπώντας την σε κομματάκια. Υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο αυτό υπήρχε πάντα, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω των κακών εκλογικών επιδόσεων έχει επιταχυνθεί και αυξηθεί» με τις σχετικές πολιτικές “κινήσεις” να πολλαπλασιάζονται καθώς εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι ιδρύουν το δικό τους “μικροκόμμα” ή κίνημα με βασικό σύνθημα: "Προτείνετε νέες ιδέες".

Στη Γερμανία, άρθρο της Die Welt στο οποίο η εφημερίδα επικαλείται μελέτη του Βέλι Ακμπαμπά, αντιπροέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του CHP, επισημαίνει ότι «από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου του 2018, 130.00 άνθρωποι απολύθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες. Οι 46 εξ αυτών αυτοκτόνησαν, ανάμεσά τους αστυνομικοί, δάσκαλοι, στρατιωτικοί και δικαστές. Δεν αποκλείστηκαν μόνο από το δημόσιο τομέα και σύρθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά έχουν καταγραφεί στο αρχείο της αστυνομίας ως ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις. Που σημαίνει ότι ούτε και στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να βρουν θέση εργασίας, διότι όλες οι επιχειρήσεις και οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν πρόσβαση στο αρχείο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καταδικασμένοι να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας».

Οι επιπτώσεις από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι πιο ορατή στις φυλακές, όπου σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των προσωρινά κρατούμενων και φυλακισμένων έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. «Το 2015 το 14,5% των προσωρινά κρατουμένων έφτανε το 14,6%, σήμερα αντιπροσωπεύει το 1/3 όλων των ευρισκόμενων στη φυλακή. Αυτό αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη κάνει χρήση του μέτρου της προσωρινής κράτησης ως άμεσου τρόπου σωφρονισμού, σε ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί τελεσίδικα» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα ο ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt γράφει ότι η οικονομική κρίση, την οποία διέρχεται η Τουρκία έχει επηρεάσει την πολιτική και τα αισθήματα των κατοίκων απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες. Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν αναζητήσει προστασία στην Τουρκία, εξ αυτών τα 3,6 εκ. έχουν έρθει από τη γειτονική Συρία. Αλλά δεν είναι πλέον καλοδεχούμενοι, γιατί λόγω της κρίσης οι πρόσφυγες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα με εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αρχές Ιουλίου σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης δεκάδες Τούρκοι πετροβόλησαν προθήκες καταστημάτων με αραβικά ονόματα με αποτέλεσμα να χρειαστεί η αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα για να τους απωθήσει. «Το κλίμα έχει αναστραφεί, ένας εκ των πολέμιων της παρουσίας τόσων πολλών Σύρων στην Τουρκία είναι ο δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

«Τον περασμένο Ιούνιο κέρδισε τις εκλογές κατά του AKP και εκθειάστηκε πολύ στη Δύση για την νίκη αυτή. Αλλά βλέπει τους πρόσφυγες ως ένα μεγάλο βάρος. Σε μια πόλη 16 εκ. κατοίκων ζουν 500.000 δηλωμένοι πρόσφυγες, αλλά αρμόδιοι υπολογίζουν ότι οι αδήλωτοι είναι άλλοι τόσοι, δηλαδή ένας πρόσφυγες ανά 16 κατοίκους. Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου ενώπιον δημοσιογράφων από το εξωτερικό ο Ιμάμογλου είπε ότι ήταν λάθος η κατανομή προσφύγων από τη Συρία σε ολόκληρη τη χώρα και ότι έδωσε εντολή στους Σύρους καταστηματάρχες να αλλάξουν τις επιγραφές των καταστημάτων τους στα τουρκικά».

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Ο Κόατς θα παραιτηθεί από επικεφαλής της κατασκοπείας» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, Ντάνιελ Κόατς θα παραιτηθεί τον επόμενο μήνα. Τονίζει ότι αυτό θα συμβεί, καθώς οι σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ επιδεινώθηκαν για μια σειρά θεμάτων, όπως η φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στις προεδρικές του 2016 καθώς και το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
Οι εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοίου και τα μέτρα που λαμβάνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη για την αντιμετώπισή του κυριαρχούν και σήμερα στο διεθνή Τύπο, ενώ άλλες παράμετροι της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
Η προσφυγική κρίση και ο η επιδημία του ιού Covid19 συνιστούν τις δύο προεξάρχουσες ειδήσεις του διεθνούς Τύπου, ενώ ένα ακόμη σημαντικό θέμα αποτελεί η «Σούπερ Τρίτη» όπου οι υποψήφιοι για το χρίσμα των...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
Η «άφιξη» του κορονοϊού και στο Λονδίνο, η πολιτική αντεπίθεση Μακρόν, ο θάνατος της κορυφαίας σχεδιάστριας κινουμένων σχεδίων Κλερ Μπρέτεσερ καθώς και τα σχόλια μερίδας του γερμανικού Τύπου για την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας