Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 24.07.2019
© Micha360 | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 24.07.2019

  • A-
  • A+

Η επικείμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας της Γηραιάς Αλβιόνας από τον αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κυριαρχεί στον σημερινό ευρωπαϊκό Τύπο. Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η πρωτοφανής ξηρασία που επικρατεί στη Γαλλία καθώς και οι πληροφορίες μερίδας του γερμανικού Τύπου για τη μείωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων τον επόμενο χρόνο.

Στη Βρετανία, σύσσωμος ο Τύπος ασχολείται με την επικείμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Independent με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην πιο σκοτεινή ώρα του Brexit» και στο μονοθεματικό πρωτοσέλιδό του δημοσιεύει μια γελοιογραφία του Τζόνσον στην οποία μοιάζει με τον διάβολο και στο κύριο άρθρο γράφει, μεταξύ άλλων, ότι έχει στη διάθεσή του μόλις 100 ημέρες προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή μιας μη συμφωνίας για την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε. καθώς και να επιλύσει το αίνιγμα των συνόρων, το οποίο δείχνει άλυτο, ενώ διερωτάται τι μπορεί να κάνει για όλα αυτά ο νέος πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως δημοσιεύει αναλύσεις για το μέλλον του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και για το ποία είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός. Ο Guardian από την πλευρά του έχει τίτλο «Μια φιλοδοξία εκπληρώνεται. Αλλά ποιο είναι το επόμενο βήμα για τη Βρετανία;».

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει κεντρικό τίτλο «Κλίμα: Η Γαλλία απέναντι στις χρόνιες ξηρασίες» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα, 73 περιφέρειες έχουν θορυβηθεί από τους περιορισμούς στην κατανάλωση νερού. Επισημαίνει ακόμη ότι σε σχέση με τα κύματα καύσωνα που βίωσε η χώρα το 2017 τα φετινά επαναλαμβανόμενα φαινόμενα έχουν προκαλέσει μια ανησυχητική λειψυδρία. Προσθέτει δε ότι η ξηρασία ενδέχεται να πλήξει την παραγωγή κρασιού που αποτελεί ένα από τα βασικά είδη καλλιέργειας στο Εξάγωνο.

Στη Γερμανία, σχεδόν ισοπεδωτικά είναι τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο για την αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι της Βρετανίας. Ανατρέχοντας στο δημοσιογραφικό παρελθόν του, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί:

«Ως νεαρός ανταποκριτής ο Μπόρις Τζόνσον είχε ασχοληθεί με την ΕΕ και τους θεσμούς της, διακρινόμενος για τη χαιρεκακία, την ειρωνεία του, καθώς και την παραπλανητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, από το 2016 μέχρι το 2018, ξεχώρισε για την έλλειψη επιτυχιών και για την αγενή ρητορική του. Πολλοί από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις. Το ότι ο Τζόνσον γίνεται τώρα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους φαίνεται ως μία πρόκληση του πεπρωμένου. Ή ως ένα κακόγουστο αστείο».

«Βρετανικό χιούμορ» είναι ο εύγλωττος πρωτοσέλιδος τίτλος της Tageszeitung πάνω από μία φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ποζάρει δίπλα στον ανδριάντα του Τσόρτσιλ. Για τη Süddeutsche Zeitung «η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι η νεότερη απόδειξη για τη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος στη Βρετανία. Εδώ και πολύ καιρό κανένας πρωθυπουργός δεν έχει εδραιωθεί με τόσο αντιδημοκρατικό τρόπο, αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μία ώρα έσχατης ανάγκης και μάλιστα με τόσο ασήμαντα προσόντα».

Η Badische Zeitung σημειώνει: «Η Βρετανία έχει έναν πρωθυπουργό που πατάει γκάζι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ. Δεν είναι υπόθεση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να τον σταματήσουν».

Τέλος στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «στη νέα ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που προαναγγέλλουν διαπραγματεύσεις». Η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καθυστερούσαν μέχρι σήμερα.

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times έχουν τίτλο «Ο Τζόνσον διαδέχεται τη Μέι ως ο ηγέτης Βρετανίας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης» και στο κύριο άρθρο τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι σύμμαχος με τον Τραμπ, ενώ τονίζει ακόμη ότι ο επόμενος πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει το ζέον ζήτημα του Brexit και τις κρίση με το Ιράν.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.10.2019
Η νέα συμφωνία για το Brexit την οποία αναμένεται να παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον, η εμπλοκή της Μόσχας στις συγκρούσεις των τουρκικών με τις κουρδικές και συριακές δυνάμεις, καθώς και τα σοβαρά επεισόδια...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.10.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 09.10.2019
Η εισβολή της Τουρκίας στη βόρειο Συρία, οι ύστατες απόπειρες του Μπόρις Τζόνσον να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit καθώς και οι νέες αποκαλύψεις που αφορούν στο αποκαλούμενο «ουκρανικό σκάνδαλο», στο οποίο...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 09.10.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 7.10.2019
Η καμπάνια μίσους της βρετανικής Ακροδεξιάς εναντίον των μουσουλμάνων, η εμφάνιση και δεύτερου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση του «ουκρανικού σκανδάλου» που μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή Τραμπ...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 7.10.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 03.10.2019
Η παρουσίαση του νέου σχεδίου για το Brexit από τον Μπόρις Τζόνσον, οι εκτιμήσεις μερίδας του γερμανικού Τύπου ότι είναι πλέον αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών, η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση μεταξύ...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 03.10.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.09.2019
Το σχέδιο της αντιπολίτευσης να υποχρεώσει τον Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, η τραγωδία στη Μόρια και η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νησιά που...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.09.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 25.09.2019
Οι παγκόσμιες επιπτώσεις της κατάρρευσης του τουριστικού βρετανικού κολοσσού Thomas Cook συνιστά την κυρίαρχη είδηση στο σημερινό ξένο τύπο, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η σημερινή επιστροφή του Μπόρις...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 25.09.2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας