Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 24.07.2019
© Micha360 | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 24.07.2019

  • A-
  • A+

Η επικείμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας της Γηραιάς Αλβιόνας από τον αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κυριαρχεί στον σημερινό ευρωπαϊκό Τύπο. Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η πρωτοφανής ξηρασία που επικρατεί στη Γαλλία καθώς και οι πληροφορίες μερίδας του γερμανικού Τύπου για τη μείωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων τον επόμενο χρόνο.

Στη Βρετανία, σύσσωμος ο Τύπος ασχολείται με την επικείμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Independent με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην πιο σκοτεινή ώρα του Brexit» και στο μονοθεματικό πρωτοσέλιδό του δημοσιεύει μια γελοιογραφία του Τζόνσον στην οποία μοιάζει με τον διάβολο και στο κύριο άρθρο γράφει, μεταξύ άλλων, ότι έχει στη διάθεσή του μόλις 100 ημέρες προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή μιας μη συμφωνίας για την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε. καθώς και να επιλύσει το αίνιγμα των συνόρων, το οποίο δείχνει άλυτο, ενώ διερωτάται τι μπορεί να κάνει για όλα αυτά ο νέος πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως δημοσιεύει αναλύσεις για το μέλλον του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και για το ποία είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός. Ο Guardian από την πλευρά του έχει τίτλο «Μια φιλοδοξία εκπληρώνεται. Αλλά ποιο είναι το επόμενο βήμα για τη Βρετανία;».

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει κεντρικό τίτλο «Κλίμα: Η Γαλλία απέναντι στις χρόνιες ξηρασίες» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα, 73 περιφέρειες έχουν θορυβηθεί από τους περιορισμούς στην κατανάλωση νερού. Επισημαίνει ακόμη ότι σε σχέση με τα κύματα καύσωνα που βίωσε η χώρα το 2017 τα φετινά επαναλαμβανόμενα φαινόμενα έχουν προκαλέσει μια ανησυχητική λειψυδρία. Προσθέτει δε ότι η ξηρασία ενδέχεται να πλήξει την παραγωγή κρασιού που αποτελεί ένα από τα βασικά είδη καλλιέργειας στο Εξάγωνο.

Στη Γερμανία, σχεδόν ισοπεδωτικά είναι τα σχόλια στον γερμανικό Τύπο για την αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι της Βρετανίας. Ανατρέχοντας στο δημοσιογραφικό παρελθόν του, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί:

«Ως νεαρός ανταποκριτής ο Μπόρις Τζόνσον είχε ασχοληθεί με την ΕΕ και τους θεσμούς της, διακρινόμενος για τη χαιρεκακία, την ειρωνεία του, καθώς και την παραπλανητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, από το 2016 μέχρι το 2018, ξεχώρισε για την έλλειψη επιτυχιών και για την αγενή ρητορική του. Πολλοί από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις. Το ότι ο Τζόνσον γίνεται τώρα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους φαίνεται ως μία πρόκληση του πεπρωμένου. Ή ως ένα κακόγουστο αστείο».

«Βρετανικό χιούμορ» είναι ο εύγλωττος πρωτοσέλιδος τίτλος της Tageszeitung πάνω από μία φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ποζάρει δίπλα στον ανδριάντα του Τσόρτσιλ. Για τη Süddeutsche Zeitung «η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι η νεότερη απόδειξη για τη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος στη Βρετανία. Εδώ και πολύ καιρό κανένας πρωθυπουργός δεν έχει εδραιωθεί με τόσο αντιδημοκρατικό τρόπο, αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μία ώρα έσχατης ανάγκης και μάλιστα με τόσο ασήμαντα προσόντα».

Η Badische Zeitung σημειώνει: «Η Βρετανία έχει έναν πρωθυπουργό που πατάει γκάζι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ. Δεν είναι υπόθεση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να τον σταματήσουν».

Τέλος στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «στη νέα ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που προαναγγέλλουν διαπραγματεύσεις». Η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καθυστερούσαν μέχρι σήμερα.

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times έχουν τίτλο «Ο Τζόνσον διαδέχεται τη Μέι ως ο ηγέτης Βρετανίας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης» και στο κύριο άρθρο τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι σύμμαχος με τον Τραμπ, ενώ τονίζει ακόμη ότι ο επόμενος πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει το ζέον ζήτημα του Brexit και τις κρίση με το Ιράν.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
Οι εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοίου και τα μέτρα που λαμβάνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη για την αντιμετώπισή του κυριαρχούν και σήμερα στο διεθνή Τύπο, ενώ άλλες παράμετροι της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 30.3.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
Η προσφυγική κρίση και ο η επιδημία του ιού Covid19 συνιστούν τις δύο προεξάρχουσες ειδήσεις του διεθνούς Τύπου, ενώ ένα ακόμη σημαντικό θέμα αποτελεί η «Σούπερ Τρίτη» όπου οι υποψήφιοι για το χρίσμα των...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 04.03.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
Η «άφιξη» του κορονοϊού και στο Λονδίνο, η πολιτική αντεπίθεση Μακρόν, ο θάνατος της κορυφαίας σχεδιάστριας κινουμένων σχεδίων Κλερ Μπρέτεσερ καθώς και τα σχόλια μερίδας του γερμανικού Τύπου για την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 20.02.2020
Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η οποία επιτεύχθηκε τελικώς στη διάσκεψη του Βερολίνου κυριαρχεί στο σημερινό διεθνή Τύπο, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι το σκάνδαλο με την Αφρικανή...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 20.02.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας