Η Τουρκία εμμένει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της εκδίωξης της Αγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Ιβ Λε Ντριάν, ότι «η Τουρκία αγόρασε τους S-400, οι οποίοι θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν στο έδαφός της».
Ο κ. Τσαβούσογλου απέρριψε επίσης και τη φρασεολογία της επιστολής του Αμερικανού, εκτελώντα χρέη υπουργού Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε την Αγκυρα ότι θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F-35, εκτός αν αλλάξει γνώμη στα σχέδιά της για την απόκτηση των ρωσικών S-400.
«Η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από τις αποφάσεις της με τέτοιου είδους επιστολές» σημείωσε και τόνισε ότι «η Τουρκία είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και κανείς δεν μπορεί να επιδίδει τελεσίγραφα στην Τουρκία».
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου απηχούν τη γραμμή που έχει χαράξει ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος μόλις προχθές τόνισε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει τους S-400, θα παραδοθούν τον ερχόμενο μήνα (Ιούλιο) και ότι η συμφωνία έχει κλείσει.
Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, το θέμα αυτό θα το συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής των G-20, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.
Χθες, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα λαμβάνονταν αποφάσεις για το αγκάθι των S-400, την κρίση στις τουρκο-συριακές σχέσεις, ιδίως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού φυλακίου από τον συριακό στρατό στο Ιντλίμπ.
Με τον κ. Σάναχαν επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογό τους και να συναντηθούν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιουνίου.
Πάντως, η Λευκωσία έχει συντονίσει τα βήματά της με την Αθήνα και έχουν καταλήξει σε πακέτο αντίμετρων, σε περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το θέμα θα συζητηθεί με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σήμερα, στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Νότου που διεξάγεται στη Μάλτα, αλλά και στο επικείμενο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τη Δευτέρα, στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ωστόσο, στην Κύπρο έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης σχετικά με το περιεχόμενο του «νομοσχεδίου Μενέντεζ - Ρούμπιο», το οποίο, πέρα από τις κυρώσεις που προβλέπει να επιβληθούν στην Τουρκία, σε περίπτωση απόκτησης των S-400, έχει και ορισμένες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες -κατά το ΑΚΕΛ- «η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να καταστεί πεδίο διεθνών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας