Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΟΗΕ προς Ε.Ε.: Σταματήστε να στέλνετε μετανάστες στη Λιβύη
AP Photo/Olmo Calvo, File

ΟΗΕ προς Ε.Ε.: Σταματήστε να στέλνετε μετανάστες στη Λιβύη

  • A-
  • A+
Την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη Λιβύη τονίζει σε επιστολή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλώντας την Ε.Ε. να αναλάβει δράση και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ιταλία, που στο υπουργικό της συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις αντιμετανασευτικές οδηγίες του Σαλβίνι την ώρα που απαγορεύει τον ελλιμενισμό διασωστικού σκάφους με δεκάδες πρόσφυγες.

Στις λιβυκές αρχές εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, αδιαφορώντας για τους μεγάλους κινδύνους στην αφρικανική χώρα που βρίσκεται σε νέο εμφύλιο.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε σήμερα από την Ε.Ε. να μην στέλνει τους μετανάστες στην Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται και τα στρατόπεδα κράτησης είναι όλο και πιο επικίνδυνα.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ντομινίκ Μπαρτς, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταναστών.

«Οι άνθρωποι που διασώθηκαν στη Μεσόγειο από την ακτοφυλακή της Λιβύης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουν στα στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη», είπε σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να επιστρατευτεί η Ε.Ε. για να σταματήσει «ο πόνος στα στρατόπεδα».

«Ανθρωπιστικά η κατάσταση του κόσμου στα στρατόπεδα είναι καταστροφική, υπάρχει έλλειψη τροφής, νερού και πολλοί χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια», ενώ αναφέρθηκε και στις συγκρούσεις ένοπλων ομάδων και του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικός Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που στις 4 Απριλίου ξεκίνησε επίθεση με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ο Μπαρτς κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να επιτρέπει σε ιδιωτικά διασωστικά σκάφη να συνεχίσουν το έργο τους στη Μεσόγειο, μετά τα νομικά εμπόδια σε ορισμένα από αυτά τόσο από τη Μάλτα όσο και από την Ιταλία, που έχουν κλείσει επανειλημμένα τα λιμάνια τους κατηγορώντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι βοηθούν λαθρεμπόρους.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά των περιορισμών καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους στις προσπάθειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των επιχειρήσεων διάσωσης»

Στην 11σελιδη επιστολή της η Υ.Α. ζητά επίσης από την Ρώμη να αποσύρει τις οδηγίες, τις οποίες έχει καταρτίσει για τις διασώσεις στη θάλασσα και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθούν αύριο, Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας.

Οι συντάκτες του κειμένου προβλέπουν «ακόμα μία πολιτική προσπάθεια να ποινικοποιηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Αναφερόμενοι σε μία από τις δύο ντιρεκτίβες που έχει εκδώσει ο Ματέο Σαλβίνι για να εμποδίσει τις δραστηριότητες πλοίων των ΜΚΟ τονίζουν πως η πολιτική που χαράζει το υπουργείο του «θέτει σε κίνδυνο» τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούτων άσυλο, καλλιεργεί κλίμα εχθρότητας και ξενοφοβίας και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες».

Την ίδια ώρα πλοίο της Sea Watch περιμένει να ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα με την οργάνωση να ανακοινώνει ότι σκόπιμα παραβίασε την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά ύδατα για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού διέσωσε 47 μετανάστες που ερχόντουσαν από τη Λιβύη.

Την Παρασκευή η Ιταλία δέχτηκε 18 από τους επιβαίνοντες, κυρίως οικογένειες και τραυματίες, να κατέβουν από το πλοίο αλλά εξακολουθεί να αρνείται την μεταφορά των υπολοίπων.

Όμως, η γερμανική ΜΚΟ ανέφερε πως και οι άλλοι, μεταξύ των οποίων μιας έγκυος γυναίκα και ένα άτομο με αναπηρία, έχουν εξίσου ανάγκη να κατέβουν καθώς έχουν παρουσιάζουν σημάδια αφυδάτωσης κι ότι ορισμένοι έχουν υποστεί τραύματα πριν ή αφού αποβιβάστηκαν στη πλοίο.

Αλλά ο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι η είσοδος στη χώρα του επιτρέπεται μόνο σε παιδιά και ασθενείς διαμηνύοντας πως η ισχύει η απαγόρευση της εισόδου στα χωρικά ύδατα για την Sea Watch. «Ποτέ, όσο θα είμαι υπουργός Εσωτερικών, το πλοίο δεν θα μπει σε ιταλικό λιμάνι» είπε αργότερα από το Μιλάνο.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες
Σε πλήρη αντίθεση με τη διχογνωμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την έγκριση του σχεδίου ποσοστιαίας κατανομής και μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,...
«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Διάσωση 5.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν σε τουλάχιστον 25 σκάφη διακινητών προερχόμενα από τη Λιβύη, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στη Μεσόγειο μέσα σε τρία 24ωρα στο πλαίσιο της...
Διάσωση 5.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά δουλεμπόρων;
Η Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., ετοιμάζεται να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα εξουσιοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των σκαφών που χρησιμοποιούν οι...
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά δουλεμπόρων;
ΕΥΡΩΠΗ
Μάλτα... γιοκ (;) στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι
Η νέα κυβέρνηση Κόντε επέτρεψε χθες -μετά από 15 μήνες απαγορεύσεων- την αποβίβαση επί ιταλικού εδάφους ακόμα 182 μεταναστών που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο. Ζυμώσεις στη Μάλτα για «εθελοντικό» μηχανισμό...
Μάλτα... γιοκ (;) στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Ετοιμάζουν νέα προσφυγική συμφωνία στα μέτρα της Ιταλίας
Μία νέα προσπάθεια στο προσφυγικό φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τεσσάρων κρατών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ετοιμάζουν νέα προσφυγική συμφωνία στα μέτρα της Ιταλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας