• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 36.3°C
  1 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.2°C / 37.2°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.0°C / 36.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 32.9°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.9°C / 36.5°C
  4 BF
  11%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 36.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 35.5°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 30.9°C / 36.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.1°C / 36.4°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.9°C / 39.5°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 39.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.5°C / 37.6°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 38.2°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  16%

Το ένα τρίτο των ανθρώπων του πλανήτη υποφέρουν από άγχος, ενώ τουλάχιστον ένας στους πέντε έχουν βιώσει θλίψη ή θυμό

© Bellemedia | Dreamstime.com

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται περισσότερο θυμωμένος και αγχωμένος

 • A-
 • A+
Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους αγχωμένους πολίτες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η νέα παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Gallup για την ευτυχία δείχνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται διαρκώς περισσότερο θυμωμένοι, αγχωμένοι και στενοχωρημένοι.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού, που βασίζεται στις συνεντεύξεις που έδωσαν 150.000 άνθρωποι από 140 χώρες, τουλάχιστον το ένα τρίτο δήλωσαν ότι υποφέρουν από άγχος, ενώ τουλάχιστον ένας στους πέντε έχουν βιώσει θλίψη ή θυμό.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες που βίωσαν μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκαν αν είχαν κάποιο λόγο για να χαμογελούν, αν ξεκουράστηκαν, αν έκαναν κάτι ενδιαφέρον και πώς αξιολογούν γενικά τα συναισθήματά τους. Επίσης, ρωτήθηκαν αν αισθάνθηκαν ψυχικό ή σωματικό πόνο, αν στενοχωρήθηκαν, αν λυπήθηκαν, αν ένιωσαν θυμό ή άγχος.

Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα, οι πολίτες της χώρας που βιώνουν περισσότερο αρνητικά συναισθήματα είναι το Τσαντ και αντίστοιχα οι πολίτες που βιώνουν περισσότερο θετικά συναισθήματα είναι αυτοί του Παναμά.

Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν αγχωμένοι σε ποσοστό 59%, το υψηλότερο σε όλες τις χώρες. Ακολουθούν οι Αμερικανοί σε ποσοστό 55%.

Συνολικά, ποσοστό 71% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι βίωσαν σημαντική ευτυχία μία μέρα πριν από την έρευνα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα συναισθήματα του άγχους και της θλίψης. Το 33% δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν ανησυχία και το 35% άγχος.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θετικών εμπειριών είναι η Παραγουάη, ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ.

Αντίστοιχα, οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικών εμπειριών είναι το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Σιέρα Λεόνε, το Ιράν και το Ιράκ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θετικών συναισθημάτων, καθώς οι πολίτες αναφέρουν ότι «αισθάνονται πολλά θετικά συναισθήματα κάθε μέρα» και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κουλτούρα τους τους οδηγεί να «εστιάζουν στα θετικά στοιχεία της ζωής».

Από την άλλη πλευρά, στο Τσαντ, επτά στους 10 πολίτες δήλωσαν ότι έκαναν αγώνα για να μπορέσουν να αγοράσουν τροφή κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο που πέρασε, ενώ το 61% ανέφεραν ότι βίωσαν κάποιας μορφής σωματικό πόνο.

Το Τσαντ είναι χώρα με πολύ χαμηλού επιπέδου υποδομές ενώ είναι σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος, καθιστώντας την πρόσβαση σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες μία από τις χειρότερες στον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά άγχους των πολιτών του Τσαντ είναι χαμηλότερα από αυτά των Ελλήνων ή των Αμερικανών.

ΚΟΣΜΟΣ
Αυξάνεται η ανησυχία των ανθρώπων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Η συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά το περιβάλλον έχει αλλάξει, σύμφωνα με έρευνα του WWF, καθώς έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εκφράζουν την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία τους για...
Αυξάνεται η ανησυχία των ανθρώπων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
ΚΟΣΜΟΣ
Τα μπαλκόνια εμπνέουν την εποχή της πανδημίας
Ποιος θα το έλεγε ότι τον 21ο, την εποχή που το διαδίκτυο είναι το παράθυρο στον κόσμο, θα γίνονταν το μέσο της άμεσης επικοινωνίας για τους εγκλείστους του κορονοϊού.
Τα μπαλκόνια εμπνέουν την εποχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Υπογεννητικότητα και ελλείψεις στην υγεία απειλούν τις δυτικές χώρες
Σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού. Η γεννητικότητα στον κόσμο εμφανίζει σταδιακή μείωση μετά το 1950. Τέσσερις μόνο παράγοντες κινδύνου (υπέρταση,...
Υπογεννητικότητα και ελλείψεις στην υγεία απειλούν τις δυτικές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ
Πλούσιοι και φτωχοί και στον καύσωνα
Η ζέστη θα είναι το επόμενο ζήτημα κοινωνικών ανισοτήτων. Σύμφωνα με τον «Guardian», το κύμα καύσωνα που έπληξε τον πλανήτη -κυρίως το β. ημισφαίριο, αλλά όχι μόνο- ανέδειξε ότι οι άνθρωποι πλέον χωρίζονται σε...
Πλούσιοι και φτωχοί και στον καύσωνα
ΚΟΣΜΟΣ
1,1 δισ. «αόρατοι» άνθρωποι
Ανθρωποι που επισήμως «δεν υπάρχουν», που ζουν την καθημερινότητα τους χωρίς καμία απόδειξη ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες...
1,1 δισ. «αόρατοι» άνθρωποι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας