Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 21.3.2019
© Hanohiki | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 21.3.2019

  • A-
  • A+

Η αναστολή μέχρι νεωτέρας της συμμετοχής του εθνολαϊκιστικού κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την εν εξελίξει περιοδεία του Κινέζου προέδρου Σι στην Γηραιά Ήπειρο η καταδίκη σε ισόβια του Ράντοβαν Κάρατζιτς και η απόφαση της FED να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Μην κατηγορείτε εμένα για το Brexit. Κατηγορείστε τους βουλευτές» και στον κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει, μεταξύ άλλων ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπη με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της, οι οποίοι χθες το βράδυ την κάλεσαν να παρατηθεί καθώς η ίδια κατηγόρησε τους βουλευτές της για τις δυσμενείς μέχρι στιγμής εξελίξεις στο Βrexit, μόλις εννέα 24ωρα πριν από την ημερομηνία όπου η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε..

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναζήτηση ελιγμών απέναντι στην επιθετικότητα της Κίνας” και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι ο οποίος ξεκίνησε χθες την ευρωπαϊκή του περιοδεία από την Ιταλία, όπου αναμένεται να υπογράψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα η αύριο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη Γερμανία, ο τύπος σχολιάζει την απόφαση για την αναστολή μέχρι νεωτέρας της συμμετοχής του Fidesz, του εθνολαϊκιστικού κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Προηγήθηκε σχετική ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, με 190 μέλη να τάσσονται υπέρ της αναστολής και μόλις 3 κατά.

H Frankfürter Allgemeine Ζeitung σημειώνει: «Όποιος μετέχει μιας ένωσης, πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Αυτή η θεμελιώδης πρόταση θεωρείται αυτονόητη στις οργανώσεις κάθε είδους –εκτός αν πρόκειται για τον Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του. Ο Όρμπαν και το κόμμα του παραβίασαν τους κανόνες του ΕΛΚ. Αυτό θα ήταν ένας καλός λόγος για τον αποκλεισμό του, ιδίως επειδή οι παραβιάσεις σημειώνονται εδώ και χρόνια και γίνονται ολοένα πιο σοβαρές».

Αν και το ΕΛΚ δεν αποφάσισε οριστικό αποκλεισμό αλλά αναστολή της συμμετοχής του Fidesz για την ώρα, εντούτοις η FAZ σημειώνει σε άλλο σημείο ότι το ΕΛΚ «δεν έκανε καμία χάρη» στον Όρμπαν, έχοντας κατά νου αριθμητικούς υπολογισμούς ενόψει ευρωεκλογών και σχολιάζει: «Το ΕΛΚ ενδέχεται να αποδυναμωθεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς το Fidesz αναμένεται να τα πάει καλά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αυτό επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες που έχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο προκειμένου να μην πλήξουν την αξιοπιστία τους τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποβάλουν το Fidesz από τους κόλπους τους, τουλάχιστον προσωρινά. To ΕΛΚ απαλλάσσεται έτσι τώρα από το προβληματικό παιδί του. Τι συνέπειες θα έχει αυτό και ποιες πολιτικές συμπράξεις θα αναζητήσει ο Όρμπαν, είναι (δυστυχώς) ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.»

Την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Δικαστήριο της Χάγης –το oποίο τον καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό, θεωρώντας ότι η πρώτη ποινή των 40 χρόνων κάθειρξης ήταν λίγη για τα εγκλήματα που διέπραξε, μεταξύ των οποίων η σφαγή της Σρεμπρένιτσα- σχολιάζουν επίσης οι γερμανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Tageszeitung του Bερολίνου σχολιάζει: «Από νομική σκοπιά το κεφάλαιο Κάρατζιτς με την καταδίκη σε ‚ισόβια‘ από το Εφετείο του Δικαστηρίου της Χάγης έχεις κλείσει. Αλλά από πολιτική σκοπιά δεν έχει κλείσει ακόμη. Η αύξηση της ποινής ικανοποιεί της ενώσεις συγγενών των θυμάτων – και ταράζει τη σερβική κοινή γνώμη. Όχι μόνο στα Βαλκάνια, έθνη και κοινωνίες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας τους».

Όπως σημειώνει το σχόλιο, προϋπόθεση για μια σταθερή ειρήνη είναι η αποδοχή των εγκλημάτων από το έθνος που τα διέπραξε, η αναγνώριση των «ίδιων δαιμόνων» και η «ένδειξη συμπόνιας προς τα θύματα των 'άλλων'», ενώ ειδικότερα για τα Βαλκάνια, εκτιμά το σχόλιο, θα πρέπει όλα τα κράτη των Βαλκάνια «να βάλουν το χέρι βαθιά στην πληγή» προκειμένου να συμφιλιωθούν.

Στις ΗΠΑ τέλος η Wall Street Journal έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Οι φόβοι για την ανάπτυξη κρατούν αμετάβλητα τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED)» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι αξιωματούχοι της FED δήλωσαν προχθές ότι είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν τα επιτόκια εντός του 2019 καθώς παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 19.04.2019
Η μερική δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, η μεγάλη διαβούλευση για τον τρόπο αναστήλωσης της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 19.04.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.4.2019
Η συνεχιζόμενη κρίση στη Λιβύη, η επίσημη ανακοίνωση της νίκης του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, η αποκάλυψη του Guardian ότι το 1% των Βρετανών έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μισά ακίνητα της Βρετανίας,...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.4.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπησδη διεθνούς Τύπου 17.4.2019
Η καταστροφική πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων παραμένει για δεύτερο 24ωρο σχεδόν κυρίαρχη είδηση στο σημερινό διεθνή Τύπο, ενώ άλλα προεξάρχοντα θέματα συνιστούν  οι επικείμενες ευρωεκλογές, στις οποίες η...
Ανασκόπησδη διεθνούς Τύπου 17.4.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.4.2019
Η χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων συνιστά το πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον διεθνή Τύπο, ενώ άλλες ειδήσεις που ξεχωρίζουν είναι ο εντοπισμός σωματιδίων πλαστικού στον ατμοσφαιρικό αέρα,...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.4.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.4.2019
Η κατάχρηση της εμπιστοσύνης της πρεσβείας του Ισημερινού από τον Τζούλιαν Ασάντζ, η αύξηση της διέλευσης των Αφγανών προσφύγων στη Βαλκανική Οδό, η σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών από την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.4.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 12.4.2019
Η νέα πολύμηνη παράταση του brexit, η σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, η «δεύτερη» αραβική άνοιξη σε Σουδάν και Αλγερία, καθώς και...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 12.4.2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας