• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 27.6°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 26.7°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  79%

Ανασκόπηση διεθνούς Tύπου 20.9.2018

 • A-
 • A+

Η αποτυχία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Zάλτσμπουργκ να καταλήξει σε λύση, τόσο για το Βrexit, όσο και για την προσφυγική κρίση, η επιτυχημένη έξοδος τις Κύπρου στις αγορές, καθώς και η εκτίμηση Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον κερδίζει το εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Tύπου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Η αποτυχία στους Σιδηροδρόμους αποκαλύπτεται από το χάος στα ωράρια (των δρομολογίων)» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα τονίζει ότι οι εκατοντάδες καθυστερήσεις και αναβολές δρομολογίων αυτό τo καλοκαίρι μπορεί να επαναληφθούν λόγω των «συστηματικής» αποτυχίας των Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με έρευνα.

Μάλιστα σύμφωνα με τη εφημερίδα οι επικεφαλής των βρετανικών Σιδηροδρόμων γνώριζαν από το περασμένο Μάιο ότι θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά δεν προειδοποίησαν όπως έπρεπε τους επιβάτες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ακυρώνονται ή να καθυστερούν  σχεδόν 800 δρομολόγια ημερησίως !

Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μετανάστες, brexit, ασφάλεια… Η Ευρώπη παράλυτη απέναντι στην άνοδο των κινδύνων» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι οι 28 ηγέτες της Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ζάλτσμπουργκ, διχάστηκαν αναφορικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στο διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και σχετικά με την μεταναστευτική κρίση, η οποία συγκλονίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Liberation από τη πλευρά της διερωτάται στον τίτλο της: «Brexit. Αύριο μια μόνη Ιρλανδία;» με το σχετικό άρθρο να διατυπώνει το ερώτημα, εάν μετά από σχεδόν έναν αιώνα μετά το χωρισμό τους, Έιρε και Όλστερ μπορούν να ξανασμίξουν. Και όπως τονίζει, η προοπτική ενός φυσικού συνόρου που θα προκύψει από την βρετανική αποχώρηση από την Ε.Ε. πιέζει τα δυο στρατόπεδα να αναζητήσουν λύσεις.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία μετά τη σημαντική αναβάθμισή της από την Standard & Poor´s, η Κύπρος προχώρησε τη Δευτέρα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, καταφέρνοντας να αντλήσει 1,5 δις ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 2,4%, την ώρα που οι προσφορές των συνολικά 279 επενδυτών ξεπέρασαν τα 5,675 δις ευρώ.

«Η Κύπρος τολμά», σημειώνει η εφημερίδα τονίζοντας ότι «δεν πέρασαν μόλις λίγες μέρες για να αξιοποιήσει η Κύπρος τη στήριξη που της παρείχε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Την Τρίτη η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο ύψους 1,5 δις ευρώ. Οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 5,7 δις ευρώ,  ενώ προ ημερών, ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor´s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της νησιωτικής χώρας από το BBB- στο BB+».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «έτσι η χώρα αποκτά και πάλι επενδυτική βαθμίδα: συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύουν και πάλι σε αυτά τα ομόλογα ενώ επιπλέον η Κύπρος πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Διότι για να γίνει αυτό, ένας οίκος πρέπει να αξιολογεί μια χώρα τουλάχιστον με την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό συνέβη μετά την αναβάθμιση από την S&P. Μπορεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ να εκπνέει στα τέλη του έτους, ωστόσο οι εναπομείνασες αγορές ύψους 15 δις ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την Κύπρο».

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου αναφέρεται και η οικονομική Handelsblatt με τίτλο :«Στις κεφαλαιαγορές η Κύπρος παίζει και πάλι στην πρώτη κατηγορία».

Η εφημερίδα σχολίαζε, μεταξύ άλλων, ότι «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκπληκτική πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στην αντιμετώπιση της κρίσης. Την ώρα που η γειτονική Ελλάδα κατάφερε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης μετά από 8 χρόνια συνεχίζοντας μάλιστα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής σε λιγότερο από τρία. Από τα διαθέσιμα 10 δις ευρώ, η χώρα χρειάστηκε μόλις τα 7,3 δισ.

»Σήμερα η Κύπρος θεωρείται ένα θετικό παράδειγμα μιας επιτυχημένης διάσωσης. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα, οι πολιτικοί στη Λευκωσία οικειοποιήθηκαν το πρόγραμμα προσαρμογής. Στην Κύπρο υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για πολιτική συναίνεση απ' ό,τι στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, διευκόλυνε τον συντηρητικό πρόεδρο Αναστασιάδη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ο Τραμπ αφήνει τις ΗΠΑ και την Κίνα να κλίνουν προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» και στο κύριο άρθρον τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είναι σίγουρος ότι η Ουάσιγκτον κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο εναντίον του Πεκίνου».

Ωστόσο γράφει «και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού, αυτό το οποίο καθίσταται σαφές είναι, ότι οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται στα πρόθυρα ενός νέου οικονομικού Ψυχρού Πολέμου ο οποίος θα συνεχιστεί σίγουρα και μετά τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τράμπ, όπως εκτίμησε ο δισεκατομμυριούχος CEO του ομίλου Alibaba για να προσθέσει ότι ένα αναζητείται μια βραχυπρόθεσμη λύση στο επίμαχο ζήτημα, αυτή απλώς δεν υφίσταται»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου [1.2.2021]
Η τεράστια πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ της Βρετανίας, η κατάρρευση της ψυχικής υγείας των Γάλλων λόγω του εγκλεισμού, καθώς και η μεγάλη μείωση που προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι στην οικονομική βοήθεια που...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου [1.2.2021]
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση Διεθνούς Τύπου [19.01.2021]
Η αυριανή ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, η σημαντική πρόοδος των εμβολιασμών στη Βρετανία και οι επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του...
Ανασκόπηση Διεθνούς Τύπου [19.01.2021]
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
Η αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιήσουν όσα τεστ πρέπει για τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, η ανακοίνωση του κλεισίματος εργοστασίου της Bridgestone στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
Η ιστορική συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να συνιστά το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό διεθνή Τύπου ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η έκθεση-κόλαφος επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
Η νέα βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χόνγκ Κονγκ με εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία συνιστούν το κυρίαρχο θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
Η αποκαθήλωση ρατσιστικών αγαλμάτων και μνημείων, η αστυνομική βία στη Γαλλία, η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον, το οποίο τον εκθέτει αναφορικά με την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας