Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βήματα σε μια ασαφή πορεία

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίνουν τα χέρια στη Σιγκαπούρη

AP Photo/Evan Vucci

Βήματα σε μια ασαφή πορεία

  • A-
  • A+

Ιστορική η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο θέρετρο Σεντόζα της Σιγκαπούρης καθώς είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με την οποία έκλεισε η σύνοδος, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν, με τον Τραμπ να κάνει λόγο για ένα συνεκτικό και πλήρες έγγραφο, για το οποίο χρειάστηκαν πολλές ώρες προετοιμασίας και με το οποίο «λύσαμε ένα ριζικό και επικίνδυνο πρόβλημα για τον κόσμο» και κάλεσε τον Κιμ να προχωρήσει «πολύ γρήγορα» στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε το έγγραφο «ιστορικής σημασίας» και πρόσθεσε ότι «αφήσαμε πίσω το παρελθόν, ο κόσμος θα δει μια μείζονα αλλαγή». 

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα σημεία:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η Λ.Δ. της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν απογοητευμένοι για το ασαφές περιεχόμενο της συμφωνίας, την έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών και για το ότι δεν περιέχει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του εμπόλεμου μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Τραμπ «που εργάστηκε γι' αυτή τη συνάντηση», ενώ ο Τραμπ ανταπέδωσε χαρακτηρίζοντας τον Κιμ μια «πολύ ενδιαφέρουσα και ταλαντούχα προσωπικότητα, που αγαπάει πολύ τη χώρα του».

Δεν πάει πολύ καιρός, βέβαια, από τότε που ο Τραμπ χρησιμοποιούσε εκφράσεις όπως «φωτιά και οργή» και χαρακτηρισμούς όπως «μικρός πυραυλάνθρωπος» αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της, με τον τελευταίο να απαντάει χαρακτηρίζοντας «ψυχικά διαταραγμένο» τον Αμερικανό πρόεδρο.

Νωρίτερα, με τα φλας να αστράφτουν, Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους.

Ύστερα προχώρησαν στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella και οδηγήθηκαν σε χώρο όπου είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση. Η ιδιαίτερη συνομιλία τους διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, και στη συνέχεια μπήκαν στον χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μία από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλουν στους ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

AP Photo/Evan Vucci

Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους και στη συνέχεια Τραμπ και Κιμ περπάτησαν στον κήπο του ξενοδοχείου, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια «φανταστική συνάντηση» με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας.

«Ήταν στ' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση, καλύτερη απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», ανέφερε ο Τραμπ.

Η εικόνα των δύο ηγετών να ανταλλάσσουν χειραψία ήταν μέχρι πρότινος αδιανόητη, με δεδομένα τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που πυροδότησαν διεθνείς κυρώσεις.

Καλωσορίζει το Πεκίνο

Το Πεκίνο καλωσόρισε τη σύνοδο, εκφράζοντας την ελπίδα οι δύο χώρες να μπορούν να πετύχουν μια βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης.

Ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες ασφάλειας της Βόρειας Κορέας».

ΚΟΣΜΟΣ
Θα σταματήσει ο Τραμπ να παίζει πολεμικά παιχνίδια;
Οι ηγέτες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας συμφώνησαν να γυρίσουν σελίδα και δεσμεύτηκαν να οικοδομήσουν καθεστώς ειρήνης και ευημερίας σε μια συνάντηση κορυφής που χαρακτηρίστηκε ιστορική· ήταν όμως;
Θα σταματήσει ο Τραμπ να παίζει πολεμικά παιχνίδια;
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέσχισε τη γραμμή που χωρίζει την Νότια από τη Βόρεια Κορέα για να κάνει μερικά ιστορικά βήματα μαζί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην χώρα του δεύτερου.
Ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα
ΚΟΣΜΟΣ
Συνάντηση Τραμπ-Κιμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη αυτό το Σαββατοκύριακο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα είναι μια «πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα»,...
Συνάντηση Τραμπ-Κιμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προειδοποιήσεις Πιονγιάνγκ προς ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ευθύνες στις ΗΠΑ για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έριξε η Πιονγιάνγκ, η οποία προειδοποίησε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί αν η Ουάσιγκτον δεν...
Προειδοποιήσεις Πιονγιάνγκ προς ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οργή κατά Μπάιντεν στη Βόρεια Κορέα
Τι ήθελε να πει ο Τζο Μπάιντεν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι δικτάτορας και τύραννος; Αμέσως ξεκίνησε μία απρόσμενη όσο και σκληρή επίθεση από πλευράς Πιονγκγιάνγκ, με βαρύτατους...
Οργή κατά Μπάιντεν στη Βόρεια Κορέα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Καλεί τον στρατό σε ετοιμότητα ο Κιμ μετά τις αμερικανικές απειλές
Με κάλεσμα ενίσχυσης πυρός του στρατεύματος απάντησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην κατάσχεση πλοίου από τις ΗΠΑ και τις επαναλαμβανόμενες απειλές Τραμπ ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα έναντι της...
Καλεί τον στρατό σε ετοιμότητα ο Κιμ μετά τις αμερικανικές απειλές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας