Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην Ευρώπη το «μπαλάκι» από την Τεχεράνη

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Dreamstime

Στην Ευρώπη το «μπαλάκι» από την Τεχεράνη

  • A-
  • A+

Τον κομβικό ρόλο των Ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) για να κρατηθεί «ζωντανή» η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προτάσσει ο Χασάν Ροχανί, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να βάλει «φωτιά» στις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας που περιορίζει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο και να προστατεύσουν ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο Ιράν, όμως οι ισορροπίες είναι λεπτές. 

Την Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πως η Ευρώπη έχει «υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της».

Ο Ροχανί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, δήλωσε στον Μακρόν ότι τα δικαιώματα του Ιράν με βάση τη συμφωνία που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο.

Παράλληλα τόνισε ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση την JCPOA και δεν προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου για ένα πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού όπλου.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 χωρίς να παρέχει κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Dreamstime

Υψηλοί τόνοι από τον Τραμπ

Στην αντίπερα όχθη, ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τις «φωτιές» που άναψε με την απόφαση του, διατήρησε υψηλούς τόνους και την επομένη τονίζοντας ότι το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί». Απείλησε μάλιστα την Τεχεράνη ότι αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό πρόγραμμα θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους τους για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο και πως «αυτή η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια, τα συμφέροντα και την ευημερία των πολιτών».

Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιστεύουν πως ο Ντ. Τραμ δεν έχει plan b (δεύτερο σχέδιο) και πως η έντονη πίεση που ασκείται προς την κυβέρνηση του Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του καθεστώτος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σχέδιο για την επόμενη μέρα

Με το τοπίο της επόμενης ημέρας να παραμένει θολό, η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ όπως δήλωσε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ Μπακέρ Νομπάκχτ.

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Σχεδιασμού του Ιράν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αναλογικού χαρακτήρα με τις συνθήκες εξόδου της Αμερικής από την πυρηνική συμφωνία», τόνισε ο Νόμπακχτ σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσπωπος σημείωσε πως η ιρανική κυβέρνηση να έχει καταρτίσει προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσει τα διάφορα σενάρια.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από την JCPOA θα οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στις ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε πως στο Ιρανικό κοινοβούλιο βουλευτές έβαλαν φωτιά σε ένα κομμάτι χαρτί που απεικόνιζε την αμερικανική σημαία καθώς και σε ένα αντίγραφο της συμφωνίας για τα πυρηνικά εκφράζοντας την οργή τους για την απόφαση Τραμπ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Χασάν Ροχανί, καλείται να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς ναι μεν έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις υπόλοιπες χώρες, όμως υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της χώρας που τον καλούν να επανενεργοποιήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Τι θα γίνει με τις εταιρείες

Η αποχώρηση των ΗΠΑ φέρνει και επιστροφή των κυρώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα πληγούν σημαντικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών. Μόνο τα... ονόματα των εταιρειών που αναμένεται να πληγούν κάνουν ασφές το πρόβλημα που δημιουργείται για την παγκόσμια οικονομία.

Οι Boeing (ΗΠΑ) και Airbus (Ευρώπη) αναμένεται να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς υπέγραψαν τεράστιες συμφωνίες με την Τεχεράνη για εκσυγχρονισμό του αεροπορικού στόλου του Ιράν, αλλά και για την κατασκευή και πώληση νέων αεροπλάνων. Οι British Airlines και Lufthansa που πρόσφατα ξεκίνησαν εκ νέου πτήσεις προς το Ιράν θα κληθούν τώρα να εγκαταλείψουν τα δρομολόγια αυτά.
Παράλληλα η γερμανική Volkswagen έχει ανακοινώσει από το 2017 πως θα ξεκινήσει να πουλάει οχήματα στη χώρα και, πιθανότατα, πλέον, θα κληθεί να διαλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η γαλλική Renault.

Αντίστοιχα, μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού όπως η γαλλική Accor και η ισπανική Melia Hotels θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδια για επενδύσεις στο Ιράν.

Από την πλευρά του ο γερμανικός κολοσσός της Siemens ανακοίνωσε ότι θα πειθαρχήσει στις όποιες κυρώσεις επιβληθούν στο Ιράν, όμως περιμένει να δει πώς θα αντιδράση η διεθνής κοινότητα και μετά θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Aποχωρεί και... οπλοφορεί
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά όλων των κυρώσεων εναντίον του Ιράν αποδεικνύοντας ότι είναι σοβαρή απειλή για την ειρήνη ● Οι αντιδράσεις Τεχεράνης, Ε.Ε.,...
Aποχωρεί και... οπλοφορεί
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιστορική συμφωνία Δύσης - Ιράν για τα πυρηνικά
Ύστερα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, οι έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βάζοντας τέλος σε μια χρόνια διαμάχη και ανοίγοντας προοπτικές συνεργασίας σε οικονομικό...
Ιστορική συμφωνία Δύσης - Ιράν για τα πυρηνικά
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στον δρόμο για μια ιστορική συμφωνία Ιράν-Δύσης
Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι μεγάλες δυνάμιες της Δύσης και το Ιράν ανακοίνωσαν μια ιστορική συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο...
Στον δρόμο για μια ιστορική συμφωνία Ιράν-Δύσης
ΕΥΡΩΠΗ
Tο «Ισλαμικό κράτος» τούς... φέρνει πιο κοντά
Σε νέα «ολονυχτία» οδηγήθηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, που έπρεπε να είχαν τερματιστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης αλλά πήραν παράταση προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια υπέρβασης των...
Tο «Ισλαμικό κράτος» τούς... φέρνει πιο κοντά
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές απειλές κατά των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης»
Οι ΗΠΑ προτίθενται να χαρακτηρίσουν τους «Φρουρούς της Επανάστασης», το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, «τρομοκρατική οργάνωση», όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Αμερικανικές απειλές κατά των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές κυρώσεις κατά Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και οργανισμών
Την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά σε 14 Ιρανούς πυρηνικούς φυσικούς και 17 οργανισμούς που συνδέονται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας, ανακοίνωσε ο υπουργός...
Αμερικανικές κυρώσεις κατά Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και οργανισμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας