Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 05.02.2018

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 05.02.2018

  • A-
  • A+

Η αποκλειστική αποκάλυψη του Guardian για τον ρόλο που εξακολουθούν να διαδραματίζουν στη Βρετανία οι μασόνοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι για το μεταναστευτικό, οι οποίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις θέσεις της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, η συνεχιζόμενη εξαθλίωση μεταναστών και προσφύγων στο Καλέ, καθώς και οι εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου για το χθεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας, αποτελούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αποκλειστικό άρθρο του Guardian ο οποίος έχει τίτλο «Μυστικές στοές ελευθεροτεκτόνων και δημοσιογράφων αποκαλύπτονται» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι υφίστανται τρεις στοές μασόνων για μέλη του κοινοβουλίου και δημοσιογράφους που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ εξακολουθούν να λειτουργούν μυστικά στο Γουεστμίνστερ.

Ειδικότερα αναφέρει ότι δυο στοές παραμένουν εξαιρετικά ενεργές και συνεχίζουν να «στρατολογούν» η πρώτη βουλευτές και διοικητικό προσωπικό του κοινοβουλίου και η δεύτερη πολιτικούς συντάκτες, ενώ υπάρχει και μια τρίτη η οποία επίσης «στρατολογεί» δημοσιογράφους.

Πάντως όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Στάπλες, ηγέτης της Ενωμένης Μεγάλης Στοάς της Βρετανίας «δεν υπάρχει αντίφαση για κάποιον να ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα και παράλληλα να είναι μέλος των Ελευθεροτεκτόνων».

Στη Γαλλία, η εφημερίδα La Croix γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Μέσα στο αδιέξοδο του Καλέ» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι οι μετανάστες εξακολουθούν να προσπαθούν να περάσουν στην άλλη όχθη της Μάγχης, παρά τις άθλιες συνθήκες και τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνικών ομάδων προσφύγων που προκάλεσαν αρκετούς τραυματισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Η Le Figaro από την πλευρά της γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Κορσική: Ο Μακρόν υπό την πίεση των εθνικιστών», και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο στην Κορσική, θα πρέπει να καταστήσει σαφές και με ακρίβεια το σχέδιό του για το νησί απέναντι στα αιτήματα των κατοίκων του για πλήρη αυτονόμηση.

Στην Ιταλία η Le Repubblica γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Μετανάστες ο Μπερλουσκόνι όπως ο Σαλβίνι» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο 81χρονος πλέον Μπερλουσκόνι έκανε δηλώσεις για το μεταναστευτικό, ανάλογες με αυτές του Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, ο οποίος είχε τονίσει ότι εάν γίνει πρωθυπουργός θα απελάσει μισό εκατομμύριο παράνομους πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα του.

Στη Γερμανία, με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα για το όνομα της ΠΓΔΜ, η εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί σε ανταπόκριση από την ελληνική πρωτεύουσα ότι «η διένεξη για την ονομασία είναι για πολλούς Έλληνες συναισθηματικό ζήτημα. Εκτός Βαλκανίων το ζήτημα προκαλεί κοροϊδευτικά χαμόγελα και προσκρούει σε έλλειψη κατανόησης. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ωστόσο σοβαρά από πολιτικούς, ειδικούς σε ζητήματα ασφαλείας, μιας και πρόκειται για την σταθερότητα των Βαλκανίων και τον ανταγωνισμό Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην περιοχή». Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στη  χθεσινή παρουσία και ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «ποτέ δεν πρέπει να αποδεχθούμε την ύπαρξη μιας άλλης Μακεδονίας». 

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να αποσύρει το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη  που καλείται να συμβάλει στην σταθερότητα των Βαλκανίων. Στόχος των ΗΠΑ είναι να φέρουν τα Σκόπια πιο κοντά στη Δύση και να περιορίσουν την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή. Για τον έλληνα πρωθυπουργό η επίλυση του ζητήματος  θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία». 

H εφημερίδα Volksstimme σημειώνει: «Μπροστά στον κίνδυνο απόλυτης απομόνωσης, η ΠΓΔΜ είναι μάλλον απίθανο να θέσει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα. Αδιάφορο αν η χώρα ονομάζεται "Δημοκρατία Σκοπίων" η "Βόρεια Μακεδονία". Για την Ελλάδα οι σταθερές σχέσεις με τη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι έτσι διευρύνεται ο διάδρομος προς τον πυρήνα της Ε.Ε. στη δυτική Ευρώπη. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι μια δίκαιη συμφωνία».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος, οι York Times γράφουν μεταξύ άλλων πρωτοσέλιδων θεμάτων, ότι το «Ισλαμικό Κράτος» εγκαταλείπει τη Συρία για νέες μάχες» και στο σχετικό ρεπορτάζ, υπογραμμίζει ότι χιλιάδες ξένοι μαχητές του ISIS, οι οποίοι γλίτωσαν από την υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση στη Συρία κρύφτηκαν στη Δαμασκό και άλλοι πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στους λαθρεμπόρους προκειμένου να τους μεταφέρουν κοντά στην τουρκική μεθόριο, με απώτερο προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες καταγωγής τους.  

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
Η «άφιξη» του κορονοϊού και στο Λονδίνο, η πολιτική αντεπίθεση Μακρόν, ο θάνατος της κορυφαίας σχεδιάστριας κινουμένων σχεδίων Κλερ Μπρέτεσερ καθώς και τα σχόλια μερίδας του γερμανικού Τύπου για την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.02.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 20.02.2020
Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η οποία επιτεύχθηκε τελικώς στη διάσκεψη του Βερολίνου κυριαρχεί στο σημερινό διεθνή Τύπο, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι το σκάνδαλο με την Αφρικανή...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 20.02.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 08.01.2020
Η περαιτέρω κλιμάκωση της αμερικανοϊρανικής κρίσης και η πιθανότητα αποστολής βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ αποτελούν τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας, ενώ ένα ακόμη θέμα που ξεχωρίζει είναι οι...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 08.01.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 11.12.2019
Οι αυριανές κρισιμότατες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, η σημερινή παρουσίαση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου από τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, η διπλή παραπομπή Τραμπ, καθώς και οι φιλοδοξίες της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 11.12.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 19.11.2019
Η ισόπαλη τηλεμαχία Τζόνσον-Κόρμπιν εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία, οι λαϊκές αντιδράσεις στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν και η κήρυξη ως νόμιμης της προσάρτησης των υψιπέδων...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 19.11.2019
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.11.2019
Η επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ, η ανάδειξη από τους Βρετανούς ψηφοφόρους της κλιματικής αλλαγής ως το μείζον θέμα των Βρετανικών εκλογών καθώς και οι διθύραμβοι...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.11.2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας