Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
1,1 δισ. «αόρατοι» άνθρωποι

«Ζητάμε ταυτότητα για όλους, είναι ανθρώπινο δικαίωμα» γράφει το πλακάτ (Νικαράγουα, Ιούλιος 2015)

AP Photo/Esteban Felix

1,1 δισ. «αόρατοι» άνθρωποι

  • A-
  • A+

«Αόρατοι» άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητα τους χωρίς καμία απόδειξη ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Μεταξύ αυτών των «αόρατων ανθρώπων» διαπιστώνει το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Ταυτοτοποίηση για την Ανάπτυξη» (ID4D), το ένα τρίτο είναι παιδιά ευάλωτα στη βία, των οποίων οι γεννήσεις δεν έχουν δηλωθεί και καταγραφεί. 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε γεωγραφικές περιοχές όπου οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τις διακρίσεις, τις επιδημίες ή τις ένοπλες συγκρούσεις. 

Οπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος ID4D το πρόβλημα προκύπτει από διάφορους παράγοντες, με ένα από τα σημαντικότερα την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων αυτών και των κρατικών υπηρεσιών.

Για πληθυσμούς που ζουν στον Αμαζόνιο, το ταξίδι με πλοιάριο σε μια διοικητική περιφέρεια μπορεί να διαρκέσει 4-5 ημέρες.

Επιπλέον πολλές οικογένειες απλώς δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να δηλώσουν την γέννηση του παιδιού τους και τις συνέπειες του να μην το δηλώσουν, όπως την στέρηση βασικών δικαιωμάτων ή τις αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί το παιδί αυτό σε μικρή ηλικία σε καθεστώς εκμετάλλευσης είτε μέσω γάμου είτε σε χώρους εργασίας. 

Ακόμα όμως κι εάν οι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να καταγραφεί η γέννηση, το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό προυπολογισμό, λέει η Αν Σόφι Λόις, επικεφαλής της οργάνωσης Plan International.

Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική και την Ασία να βρίσκονται αντιμέτωπα με το... δημόσιο, μόνο όταν πρέπει να γραφτούν στο σχολείο.

Αλλά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, λέει η Λόις, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό γέννησης.

Ο φόβος των διώξεων

Υπάρχουν και χώρες όπου το πολιτικό κλίμα αποθαρρύνει πολλές οικογένειες να δηλώσουν επίσημα την ταυτότητα τους.

Οταν οι κυβερνήσεις δείχνουν «προτίμηση» σε μια φυλή  απέναντι σε μια άλλη, επόμενο είναι πολλοί να «κρύβουν» την ταυτότητα τους για τον φόβο των διώξεων.

Η ταυτότητα κρύβεται και για άλλους λόγους: όταν τα παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου ή προκύπτουν από βιασμό ή για τον φόβο επιπτώσεων όπως στην Κίνα όπου επί χρόνια ίσχυε η πολύ αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού. 

Εκτός του ότι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση αυτά τα παιδιά πέφτουν θύματα βίας: τα μεν αγόρια υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και τα κορίτσια σε πολύ πρόωρους γάμους, αναφέρει έκθεση της Unicef.  

«Το νομικό κενό των μη εγγεγραμμένων παιδιών αυξάνει και τις πιθανότητες η «εξαφάνιση» του και η εκμετάλλευση του από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων να μην εντοπιστεί από τις αρχές», λέει η Λόις. 

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, πολλές οργανώσεις δουλεύουν υπομονετικά προκειμένου να ετοπίσουν και να καταγράψουν τους «αόρατους» ανθρώπους.

Η τεχνολογία βοηθά έτσι ώστε να αυξηθεί η καταγραφή τους, να εκδοθούν νόμιμα έγγραφα και να συμπληρωθούν τα στοιχεία με ακρίβεια. 

Η Plan International, που ξεκίνησε το 2005 την εκστρατεία «Κάθε Παιδί Μετράει» έχε συμβάλει στην καταγραφή περίπου 50 εκατομμυρίων παιδιών σε 32 χώρες.

Σε αυτό βοήθησε η χάραξη ψηφιακής στρατηγικής: μια εφαρμογή μπορούν να χειρίζονται οι τοπικές αρχές, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, που σχεδιάζουν τα προγράμματα περίθαλψης και εμβολιασμού και της εκπαίδευσης. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα κεντρικά συστήματα ταυτοποίησης μπορεί να αποτελέσουν απειλή για ευάλωτες ομάδες με την κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί», λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, « είναι σημαντικό να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα». 

ΚΟΣΜΟΣ
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται περισσότερο θυμωμένος και αγχωμένος
Η νέα παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Gallup για την ευτυχία δείχνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται διαρκώς περισσότερο θυμωμένοι, αγχωμένοι και στενοχωρημένοι.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται περισσότερο θυμωμένος και αγχωμένος
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ιστορική ήττα του Αυστραλού πρωθυπουργού σε νόμο για πρόσφυγες
Μεγάλη ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας καθώς η αντιπολίτευση κατόρθωσε να περάσει νόμο με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε εξωχώρια στρατόπεδα. Η...
Ιστορική ήττα του Αυστραλού πρωθυπουργού σε νόμο για πρόσφυγες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πίνοντας βρόμικο νερό
Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες της ζωής μας έχουν άμεση σχέση με το νερό. Η ανθρώπινη ύπαρξη και η βιωσιμότητα του πλανήτη προϋποθέτουν την ύπαρξη νερού. Ομως η εύκολη πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές για πόση νερό...
Πίνοντας βρόμικο νερό
ΚΟΣΜΟΣ
Υπογεννητικότητα και ελλείψεις στην υγεία απειλούν τις δυτικές χώρες
Σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού. Η γεννητικότητα στον κόσμο εμφανίζει σταδιακή μείωση μετά το 1950. Τέσσερις μόνο παράγοντες κινδύνου (υπέρταση,...
Υπογεννητικότητα και ελλείψεις στην υγεία απειλούν τις δυτικές χώρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χοντροί είστε και... φαίνεστε
Fat shaming είναι το να ξεφωνίζεις έναν άνθρωπο επειδή τα κιλά του δεν ταιριάζουν με τα στερεότυπα που κατασκευάζει η βιομηχανία της μόδας και της ευεξίας. Οι εποχές που έλεγε κάποιος «τα πάχη μου, τα κάλλη...
Χοντροί είστε και... φαίνεστε
ΚΟΣΜΟΣ
Πλούσιοι και φτωχοί και στον καύσωνα
Η ζέστη θα είναι το επόμενο ζήτημα κοινωνικών ανισοτήτων. Σύμφωνα με τον «Guardian», το κύμα καύσωνα που έπληξε τον πλανήτη -κυρίως το β. ημισφαίριο, αλλά όχι μόνο- ανέδειξε ότι οι άνθρωποι πλέον χωρίζονται σε...
Πλούσιοι και φτωχοί και στον καύσωνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας