• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 17.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.3°C / 17.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 17.7°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 10.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 17.4°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  0 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 15.7°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.1°C
  4 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.5°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  46%

«Ζητάμε ταυτότητα για όλους, είναι ανθρώπινο δικαίωμα» γράφει το πλακάτ (Νικαράγουα, Ιούλιος 2015)

AP Photo/Esteban Felix

1,1 δισ. «αόρατοι» άνθρωποι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Αόρατοι» άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητα τους χωρίς καμία απόδειξη ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Μεταξύ αυτών των «αόρατων ανθρώπων» διαπιστώνει το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Ταυτοτοποίηση για την Ανάπτυξη» (ID4D), το ένα τρίτο είναι παιδιά ευάλωτα στη βία, των οποίων οι γεννήσεις δεν έχουν δηλωθεί και καταγραφεί. 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε γεωγραφικές περιοχές όπου οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τις διακρίσεις, τις επιδημίες ή τις ένοπλες συγκρούσεις. 

Οπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος ID4D το πρόβλημα προκύπτει από διάφορους παράγοντες, με ένα από τα σημαντικότερα την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων αυτών και των κρατικών υπηρεσιών.

Για πληθυσμούς που ζουν στον Αμαζόνιο, το ταξίδι με πλοιάριο σε μια διοικητική περιφέρεια μπορεί να διαρκέσει 4-5 ημέρες.

Επιπλέον πολλές οικογένειες απλώς δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να δηλώσουν την γέννηση του παιδιού τους και τις συνέπειες του να μην το δηλώσουν, όπως την στέρηση βασικών δικαιωμάτων ή τις αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί το παιδί αυτό σε μικρή ηλικία σε καθεστώς εκμετάλλευσης είτε μέσω γάμου είτε σε χώρους εργασίας. 

Ακόμα όμως κι εάν οι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να καταγραφεί η γέννηση, το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό προυπολογισμό, λέει η Αν Σόφι Λόις, επικεφαλής της οργάνωσης Plan International.

Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική και την Ασία να βρίσκονται αντιμέτωπα με το... δημόσιο, μόνο όταν πρέπει να γραφτούν στο σχολείο.

Αλλά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, λέει η Λόις, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό γέννησης.

Ο φόβος των διώξεων

Υπάρχουν και χώρες όπου το πολιτικό κλίμα αποθαρρύνει πολλές οικογένειες να δηλώσουν επίσημα την ταυτότητα τους.

Οταν οι κυβερνήσεις δείχνουν «προτίμηση» σε μια φυλή  απέναντι σε μια άλλη, επόμενο είναι πολλοί να «κρύβουν» την ταυτότητα τους για τον φόβο των διώξεων.

Η ταυτότητα κρύβεται και για άλλους λόγους: όταν τα παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου ή προκύπτουν από βιασμό ή για τον φόβο επιπτώσεων όπως στην Κίνα όπου επί χρόνια ίσχυε η πολύ αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού. 

Εκτός του ότι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση αυτά τα παιδιά πέφτουν θύματα βίας: τα μεν αγόρια υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και τα κορίτσια σε πολύ πρόωρους γάμους, αναφέρει έκθεση της Unicef.  

«Το νομικό κενό των μη εγγεγραμμένων παιδιών αυξάνει και τις πιθανότητες η «εξαφάνιση» του και η εκμετάλλευση του από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων να μην εντοπιστεί από τις αρχές», λέει η Λόις. 

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, πολλές οργανώσεις δουλεύουν υπομονετικά προκειμένου να ετοπίσουν και να καταγράψουν τους «αόρατους» ανθρώπους.

Η τεχνολογία βοηθά έτσι ώστε να αυξηθεί η καταγραφή τους, να εκδοθούν νόμιμα έγγραφα και να συμπληρωθούν τα στοιχεία με ακρίβεια. 

Η Plan International, που ξεκίνησε το 2005 την εκστρατεία «Κάθε Παιδί Μετράει» έχε συμβάλει στην καταγραφή περίπου 50 εκατομμυρίων παιδιών σε 32 χώρες.

Σε αυτό βοήθησε η χάραξη ψηφιακής στρατηγικής: μια εφαρμογή μπορούν να χειρίζονται οι τοπικές αρχές, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, που σχεδιάζουν τα προγράμματα περίθαλψης και εμβολιασμού και της εκπαίδευσης. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα κεντρικά συστήματα ταυτοποίησης μπορεί να αποτελέσουν απειλή για ευάλωτες ομάδες με την κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί», λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, « είναι σημαντικό να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα». 

ΚΟΣΜΟΣ
Αυξάνεται η ανησυχία των ανθρώπων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Η συμπεριφορά των πολιτών όσον αφορά το περιβάλλον έχει αλλάξει, σύμφωνα με έρευνα του WWF, καθώς έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εκφράζουν την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία τους για...
Αυξάνεται η ανησυχία των ανθρώπων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
ΚΟΣΜΟΣ
Διεθνής διάσκεψη για στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που έπληξε η πανδημία
Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των ηγετών ισχυρών οικονομιών του πλανήτη,...
Διεθνής διάσκεψη για στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που έπληξε η πανδημία
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα δισ. άνθρωποι με αναπηρίες έχουν πληγεί από τον κορονοϊό
Φτώχεια, περιθωριοποίηση, αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, κακοποίηση και παραμέληση είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με διάφορες μορφές αναπηρίας, ως συνέπεια της...
Ένα δισ. άνθρωποι με αναπηρίες έχουν πληγεί από τον κορονοϊό
ΚΟΣΜΟΣ
Τα μπαλκόνια εμπνέουν την εποχή της πανδημίας
Ποιος θα το έλεγε ότι τον 21ο, την εποχή που το διαδίκτυο είναι το παράθυρο στον κόσμο, θα γίνονταν το μέσο της άμεσης επικοινωνίας για τους εγκλείστους του κορονοϊού.
Τα μπαλκόνια εμπνέουν την εποχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται περισσότερο θυμωμένος και αγχωμένος
Η νέα παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Gallup για την ευτυχία δείχνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται διαρκώς περισσότερο θυμωμένοι, αγχωμένοι και στενοχωρημένοι.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται περισσότερο θυμωμένος και αγχωμένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας