Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Δείκτης Ισότητας που αποθεώνει την ανισότητα

Ο Δείκτης Ισότητας που αποθεώνει την ανισότητα

  • A-
  • A+

«Σημειώνουμε πρόοδο με πολύ αργούς ρυθμούς. Απέχουμε πολύ από μια κοινωνία στην οποία θα επικρατεί η ισότητα των φύλων και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε κάποιους τομείς το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων καταδεικνύει σαφώς κατά πόσο οι κυβερνητικές πολιτικές ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των γυναικών και των αντρών και κατά πόσο είναι ή όχι αποτελεσματικές».

Ετσι συμπύκνωσε την κατάσταση της σημερινής Ευρώπης η Βιργκίνια Λάνγκμπακ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), που χθες στις Βρυξέλλες παρουσίασε τον Δείκτη Ισότητας Φύλου 2017 στην Ευρώπη.

Στην ημερίδα που άνοιξε με ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, ευρωβουλευτές, θεσμικοί παράγοντες και υπεύθυνοι αποφάσεων ήρθαν αντιμέτωποι με στατιστικές που καταδεικνύουν πως, παρά τις διακηρύξεις και τις πρωτοβουλίες, η ανισότητα φύλου παραμένει ένα από τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2017 (ΔΙΣ) δεν προσφέρει πολλούς λόγους στην Ε.Ε. για να υπερθεματίσει για τις έως σήμερα πολιτικές της, αφού στο διάστημα 2005-2015, που αναλύει η έρευνα, υπήρξε βελτίωση μόλις 4,2 μονάδων φτάνοντας στο 66,2 (στα 100).

Αναθεώρηση πολιτικών

Αντίθετα προσφέρει πάμπολλους λόγους προβληματισμού και άμεσης αναθεώρησης των ακολουθούμενων πολιτικών (ή της ανυπαρξίας τους) στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται για το 2015 και πάλι ουραγός της Ε.Ε. στα θέματα ισότητας με μόλις 50 βαθμούς, μια επίδοση μάλιστα που υπολείπεται κατά 0,5 μονάδες από το 2012.

Σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη η βασική πρόοδος, που συνέβαλε στη βελτίωση του συνολικού Δείκτη, σχετίζεται με την αισθητή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε όργανα λήψης αποφάσεων και ιδίως στα Δ.Σ. των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η ισότητα στα όργανα λήψης αποφάσεων σημείωσε σε αυτή τη δεκαετία τη μεγαλύτερη πρόοδο από όλους τους τομείς με αύξηση σχεδόν 10 μονάδων, φτάνοντας το 48,5. Ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τον τομέα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη.

Η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σημειώθηκε στον τρόπο διάθεσης του χρόνου αντρών και γυναικών με υποχώρηση του σχετικού Δείκτη στην Ε.Ε. κατά μία μονάδα.

Στον τομέα αυτό 12 χώρες σημείωσαν επιδείνωση των επιδόσεών τους.

Μόνο ένας στους τρεις άντρες ασχολείται καθημερινά με το μαγείρεμα και το νοικοκυριό έναντι του 79% των γυναικών, ενώ οι άντρες διαθέτουν επίσης περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Στον τομέα της εργασίας σημειώθηκε στασιμότητα αυτή τη δεκαετία με μια βελτίωση μόλις 1,5 μονάδα ενώ εξακολουθεί να επικρατεί ο διαχωρισμός φύλου στην απασχόληση και να είναι μεγαλύτερα τα εμπόδια για την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Ανάλογη (1,5 μονάδα) ήταν η βελτίωση στον τομέα της υγείας, όπου παρά την υψηλή επίδοσή του (87,4) παραμένουν μεγάλες ανισότητες.

Οι άντρες εξακολουθούν να διαθέτουν περισσότερο χρόνο από τις γυναίκες για να ασκηθούν και να θεωρούν σε μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι εκείνες ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Οριακή παραμένει η πρόοδος στον τομέα της γνώσης (2,6 μονάδες), με τις γυναίκες να μετέχουν πλέον περισσότερο από τους άντρες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά διαιωνίζεται ο έντονος διαχωρισμός φύλου με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσοστά γυναικών να επιλέγουν σπουδές στους τομείς της παιδείας και της υγείας και πρόνοιας.

Μικρή είναι η βελτίωση και στον τομέα του χρήματος που διαθέτουν άντρες και γυναίκες με μια αύξηση 5,7 μονάδων από το 2005.

Ωστόσο το χάσμα στις αποδοχές παραμένει στο 20% και είναι σχεδόν διπλάσιο για τις γυναίκες που ζουν σε μια σχέση ζευγαριού και έχουν παιδιά, αποκαλύπτοντας πως η μητρότητα μοιάζει να λειτουργεί σαν τιμωρία ενώ η πατρότητα ως «μπόνους».

«Η Ευρώπη έχει χρέος...»

Τα αποτελέσματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων καταδεικνύουν πως η ανισότητα επικρατεί σε όλους τους τομείς της ζωής, δήλωσε η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας Φύλων:

«Η Ευρώπη έχει χρέος να αναλάβει δράση. Φέτος θα προτείνω περαιτέρω μέτρα με στόχο την ενίσχυση της θέσης των γυναικών και την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Ισότητα δεν σημαίνει να κάνουμε τις γυναίκες να μοιάζουν περισσότερο στους άντρες, αλλά να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο τα δύο φύλα να έχουν τις ίδιες επιλογές και να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή».

Τι είναι ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και εξετάζει την κατάσταση της ισότητας στην Ε.Ε. στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας. Χρησιμοποιεί 31 επιμέρους δείκτες για να αποτιμήσει τις επιδόσεις κάθε κράτους-μέλους και της Ενωσης, βαθμολογώντας σε μια κλίμακα από το 1 (απόλυτη ανισότητα) έως το 100 (απόλυτη ισότητα).

Η φετινή 3η έκδοση του Δείκτη εισάγει τρία καινούργια εργαλεία που συμβάλλουν στην καλύτερη αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας. Καταγράφει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του φύλου και παραμέτρων όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα στην οποία γεννήθηκαν, η αναπηρία ή το είδος της οικογένειας στην οποία μετέχουν.

Εξετάζει τη συμμετοχή των γυναικών όχι μόνο στα κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, αλλά και στους τομείς των μίντια, της έρευνας και του αθλητισμού.

Και, τέλος, αναλύει σειρά συμπεριφορών και πρακτικών αντρών και γυναικών που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Εναν ακόμη τομέα του Δείκτη αποτελεί η έμφυλη βία, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στην τελική βαθμολογία των χωρών.

Η σχετική έρευνα «Δείκτης Ισότητας Φύλων: Πλαίσιο αποτίμησης της βίας κατά των γυναικών» θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο.

ΚΟΣΜΟΣ
Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού τρέφει προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών
Έρευνα που εκπόνησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των ΗΕ, με δεδομένα από 75 χώρες, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, κατέδειξε ότι ακόμη και γυναίκες εμφορούνται από προκαταλήψεις σε βάρος...
Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού τρέφει προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών
ΕΥΡΩΠΗ
Ισότητα φύλου στην Ε.Ε.: ένα όνειρο απατηλό
Ενώ σε λίγους μήνες θα κλείσουν 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων σε διεθνές επίπεδο, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή
Ισότητα φύλου στην Ε.Ε.: ένα όνειρο απατηλό
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τα τοξικά στερεότυπα καλά κρατούν
Τα στερεότυπα για τα φύλα διαιωνίζονται ακόμη και στα βιβλία. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι θετικές εκφράσεις για τους άντρες σχετίζονται με τις συμπεριφορές, ενώ για τις γυναίκες παραπέμπουν στη φυσική...
Τα τοξικά στερεότυπα καλά κρατούν
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Απόψεις για την ισότητα που δεν εισακούονται
Οι γνωμοδοτήσεις και συστάσεις της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα Φύλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνονται συχνά υπόψη από τις αρμόδιες Επιτροπές του σώματος, αλλά υπάρχει σοβαρή...
Απόψεις για την ισότητα που δεν εισακούονται
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ενα δισεκατομμύριο βήματα για τις γυναίκες... κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα
Μια συμβολική κίνηση για ένα κολοσσιαίο πρόβλημα πραγματοποίησε η Ινδή Σίστρι Μπάκσι, η οποία διανύοντας 25 χιλιόμετρα την ημέρα, κάλυψε μια απόσταση συνολικά 4.000 χλμ., διαμαρτυρόμενη για τη βαθιά ανασφάλεια...
Ενα δισεκατομμύριο βήματα για τις γυναίκες... κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οταν τα «κουνέλια» κατέβηκαν στις κάλπες
«Από τη φύση της η γυναίκα είναι τόσο ανίκανη να ψηφίσει όσο και ένα κουνέλι», έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός Χέρμπερτ Χένρι Ασκουιθ απαξιώνοντας τις σουφραζέτες, τις γυναίκες που τόλμησαν να απαιτήσουν το...
Οταν τα «κουνέλια» κατέβηκαν στις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας