Τη Λευκάδα την είχαμε εξερευνήσει και στο παρελθόν, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα στην τραχιά ενδοχώρα. Ανακαλύψαμε ένα προς ένα τα ορεινά παραδοσιακά της χωριά. Υστερα κατεβήκαμε στα ακρογιάλια. Διασχίσαμε τους πολυσύχναστους δρόμους που ακολουθούν το περίγραμμα της ανατολικής ακτογραμμής, δίπλα σε πολύκοσμες ακρογιαλιές που θυμίζουν τις όχθες μιας γαλήνιας λίμνης.
Αλλες φορές ανεβήκαμε σε βουνά και διασχίσαμε πευκοδάση, αναζητώντας μία μία τις παραλίες του δυτικού τμήματος του νησιού. Εκεί, τα χρώματα είναι εκτυφλωτικά. Το βαθύ μπλε συναντά το διάφανο γαλάζιο και το ξανθό της άμμου.
Σε πολλές περιπτώσεις, για να προσεγγίσεις αυτές τις παραλίες χρειάζεται περπάτημα σε στενά μονοπάτια ή κατηφόρισμα σκαλοπατιών, μέσα στο καυτό φως του καλοκαιρινού ήλιου.
Νέες εμπειρίες
Αυτή τη φορά αποφασίσαμε κάτι πιο ξεκούραστο – αλλά όπως αποδείχθηκε εξίσου συναρπαστικό. Επιβιβαστήκαμε σ’ ένα από τα εκδρομικά ημερόπλοια που πραγματοποιούν θαλάσσιες εξορμήσεις στις πιο εντυπωσιακές παραλίες του «στεριανού» νησιού, αλλά και στις κοντινές Τηλεβόες νήσους.
Το καλοτάξιδο και ιδιαίτερο σκαρί «Οδύσσεια» μας περίμενε στον πολυσύχναστο μόλο του Νυδριού. Ο αεικίνητος καπετάν Γεράσιμος, εμπνευστής και δημιουργός του σκάφους, αλλά και ο γιος του Δημήτρης μάς υποδέχθηκαν με το χαμόγελο και τη ζεστασιά ενός παλιού φίλου και μας υποσχέθηκαν ότι θα δούμε τη Λευκάδα και το Ιόνιο αλλιώς!
Και έτσι έγινε! Το ταξίδι ήταν υπέροχο. Η θάλασσα ήρεμη, σαν πισίνα. Η εξυπηρέτηση του πληρώματος, υψηλών προδιαγραφών.
Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εν πλω ξενάγηση που γίνεται από τους υπευθύνους της κρουαζιέρας. Αυτή είναι μια εκδρομή που συστήνουμε χωρίς επιφύλαξη σε όσους ενδιαφέρονται, μάλιστα αυτή την εποχή που το νησί είναι ακόμη σχετικά ήσυχο είναι ιδανικά, καθώς δεν έχουν μαζικά καταφτάσει ακόμα οι αδειούχοι του καλοκαιριού!
Από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν οι βουτιές στο ακρογιάλι Κλιμάκι, ο περίπλους των Πριγκηπονησίων και η επίσκεψη στη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι. Και όλα αυτά βρίσκονται σε έναν νησιώτικο τόπο στον οποίο φτάνεις εύκολα και ξεκούραστα με το αυτοκίνητο – χωρίς πολύπλοκα, κοστοβόρα θαλασσινά ταξίδια.
Νήσοι Τηλεβόες
Τα Πριγκηπονήσια είναι μια συστάδα καταπράσινων νησιών που απλώνονται στον ήσυχο κόλπο ανάμεσα στη Λευκάδα και τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας. Μαζί με το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, τον Καστό, το Αρκούδι και δυο-τρία ακόμα μικρότερα νησιά, τα Πριγκηπονήσια εντάσσονται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων.
Πρόκειται για έναν νησιώτικο γεωγραφικό σχηματισμό με μεγάλο οικολογικό και γεωφυσικό ενδιαφέρον.
Οι πρώτοι κάτοικοί τους ήταν –σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ενδείξεις– οι Λέλεγες και οι Τηλεβόες, πανάρχαια φύλα που διέμεναν στον ελλαδικό χώρο και πέρασαν στα νησιά από την απέναντι Ακαρνανία.
Μάλιστα οι Τηλεβόες ή Ταφίοι αναφέρονται από τον Ομηρο στην Οδύσσεια και πιστεύεται ότι ήταν και οι πρώτοι εποικιστές της Κεφαλονιάς.
Το πιο γνωστό από αυτά τα νησάκια είναι ο διάσημος Σκορπιός με την παγκόσμια φήμη μετά την αγορά του από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Ομως, πέρα από τον Σκορπιό υπάρχουν και άλλες νησίδες που αξίζουν την προσοχή σας. Τέτοια είναι η Μαδουρή, απέναντι από το Νυδρί, που ανήκει εδώ και σχεδόν 200 χρόνια στην οικογένεια του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη – από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Το ημερόπλοιο «Οδύσσεια» ακολουθεί μια διαδρομή που αγκαλιάζει αυτά τα νησιά διατηρώντας μικρή απόσταση από την ακτογραμμή, ώστε οι επιβάτες να απολαύσουν την παρθένα φυσική ομορφιά και την απόλυτη γαλήνη του τοπίου.
Μεγανήσι: στη σπηλιά και στο Σπαρτοχώρι
Επόμενη στάση: ένα σπήλαιο στη νοτιοδυτική άκρη του Μεγανησίου με έντονο συμβολισμό για τους ντόπιους, αλλά και για όλη τη ναυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον θρύλο, εκεί κρυβόταν κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το υποβρύχιο «Παπανικολής» εκτελώντας αποστολές κατά των ιταλικών νηοπομπών.
Το εκδρομικό σκάφος πλησιάζει τη σπηλιά σχεδόν σε απόσταση επαφής. Αν η θάλασσα είναι ήρεμη το νερό παίρνει όλες τις αποχρώσεις του μπλε, ανάλογα με τη γωνία του ήλιου. Η αίσθηση είναι μοναδική. Μάλιστα αν το επιτρέπει ο καιρός, εδώ μπορεί να γίνει και η πρώτη βουτιά της ημέρας. Σε μικρή απόσταση –λίγο βορειότερα– ξεχωρίζει η επίσης εντυπωσιακή σπηλιά Γιοβάνη.
Στη συνέχεια το «Οδύσσεια» δένει στο μικρό λιμανάκι του όρμου Σπήλια. Η αποβίβαση είναι εύκολη και σύντομη. Ο όρμος διαθέτει όμορφη παραλία και δύο ταβέρνες, ενώ από εκεί ξεκινά ένα σύντομο ανηφορικό μονοπάτι. Επειτα από περπάτημα 10-12 λεπτών, οι επισκέπτες φτάνουν στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου, ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ιονίου. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή του όψη, με στενά καλντερίμια, αυλές γεμάτες λουλούδια και απέραντη θέα στον δίαυλο Λευκάδας-Μεγανησίου και τα Πριγκηπονήσια. Υπάρχουν καφέ, ταβέρνες και αρκετά μικρά ξενοδοχεία που κρατούν την αίσθηση της αυθεντικότητας.
Κλιμάκι, μια παραλία σαν όνειρο
Επόμενος προορισμός είναι η παραλία Κλιμάκι στη Λευκάδα, μια μικροσκοπική γαλάζια κουκκίδα βόρεια του όρμου Δεσίμι, ένα κρυφό διαμάντι από άμμο και ψιλό βότσαλο, απρόσιτο οδικώς.
Αυτό την καθιστά μία από τις πιο απομονωμένες και αυθεντικές παραλίες του Ιονίου — τόσο κρυμμένη, που δεν θα τη βρείτε ούτε στο Google Earth! Το «Οδύσσεια» αγκυροβολεί κοντά στην ακτή και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αποβιβαστούν εύκολα με τη σκάλα του σκάφους και απολαύσουν το «απόλυτο» μπάνιο σε βαθιά γαλαζοπράσινα νερά. Το πλήρωμα προσφέρει ομπρέλες, μάσκες και θαλάσσια παιχνίδια για παιδιά και ενήλικες. Εν τω μεταξύ ετοιμάζεται το μεσημεριανό γεύμα που αποτελείται αποκλειστικά από τοπικά προϊόντα, λευκαδίτικο κρασί και ούζο. Ολα απλά, αυθεντικά και νόστιμα – όπως αρμόζει σε μια τέτοια εμπειρία. Η επιστροφή στο Νυδρί γίνεται με τον πιο όμορφο τρόπο: με το πανί ανοιχτό και τις μηχανές σβηστές. Το «Οδύσσεια» αρμενίζει ήσυχα στα νερά του Ιονίου, σε μια από τις πιο μαγικές στιγμές της ημέρας. Χωρίς θορύβους, μόνο με τον ήχο του νερού και του ανέμου η διαδρομή μοιάζει σαν ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε προαιώνιες θάλασσες...
Hμερήσιες εκδρομές με το «Οδύσσεια»
Η αναχώρηση του «Οδύσσεια» γίνεται στις 9.15 (προτείνεται να έρθετε 15-20 λεπτά νωρίτερα) από το λιμάνι του Νυδριού και η επιστροφή στις 17.15. Το κόστος ανά άτομο είναι 65 ευρώ, για παιδιά 3 έως 11 χρόνων 40 ευρώ, ενώ για τα βρέφη είναι δωρεάν. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνονται το πλήρες γεύμα (υπάρχει η δυνατότητα και για vegan πιάτα κατόπιν συνεννόησης) με ποτό και αναψυκτικά και η χρήση ομπρέλας, μάσκας και θαλάσσιων παιχνιδιών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας