Με αδιαμφισβήτητο νικητή τον «Gérard ή το σπαθί στην πλάτη του» (εκδόσεις Jemma Press), ενός συγκλονιστικού και βαθιά εξομολογητικού κόμικς με αφηγηματική και καλλιτεχνική αρτιότητα που σέβεται και κατανοεί τη γλώσσα του μέσου, ο Στηβ Στιβακτής παρέλαβε τα βραβεία του Καλύτερου Κόμικς, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επιμέλειας. Το γκράφικ νόβελ του νεαρού καλλιτέχνη αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της περσινής σοδειάς, προκαλώντας ενδιαφέρουσες συζητήσεις, λόγω του φρέσκου και αυθεντικού τρόπου με τον οποίο μεταχειρίζεται ζητήματα όπως αυτά της ταυτότητας φύλου και της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στο συντηρητικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας.
Το βραβείο του Καλύτερου Σχεδίου απέσπασε η Ειρήνη Σκούρα για το σχέδιο του πρόσφατου κόμικς της «Ιζομπελ, η Μάγισσα» (εκδόσεις Nerdula Creative Lab), μιας συλλογής μονοσέλιδων κατά βάση χιουμοριστικών ιστοριών με πρωταγωνίστρια μια μαθητευόμενη μάγισσα. Πράγματι, το σχέδιο της Σκούρα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει αλματώδη εξέλιξη και προσεγγίζει με ενδιαφέρον το ύφος της γαλλοβελγικής σχολής, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή του.
Στην κατηγορία του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, με βάση την ψήφο των οποίων προκύπτουν τα τελικά αποτελέσματα, ξεχώρισαν το ιδιαίτερο κόμικς «Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ – Ο Ελληνας Σαρλώ» (εκδόσεις Μικρός Ηρως), μιας ιστορίας με την υπογραφή του Δημήτρη-Κρις Αγκαράι που βασίζεται στο θεατρικό έργο «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφη και εξιστορεί μία εν πολλοίς άγνωστη περίοδο του ελληνικού σινεμά – αυτήν του βωβού κινηματογράφου, εστιάζοντας στην περίπτωση του ηθοποιού που χαρίζει και το όνομά του στην έκδοση.
Από την πλευρά του, το κοινό ξεχώρισε «Το φάντασμα» (Εκδόσεις του Αύριο) των Μαούριο Βανέτι, Βαγγέλη Ζήκου και Λευτέρη Παπαθανάση ως το καλύτερο κόμικς της χρονιάς (Βραβείο Κοινού), ενώ ξεχώρισαν ακόμα η αυτοέκδοση «Blade and Guts» του Διονύση Διγώνη (Καλύτερο Εξώφυλλο), η πολυσυζητημένη «Ταναναρίβη» (εκδόσεις Μικρός Ηρως, μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια) με παρόντα τον Γάλλο σχεδιαστή της, Σιλβάν Βαλέ, ως επίσημο διεθνή προσκεκλημένο του φεστιβάλ (Καλύτερο Μεταφρασμένο), οι «Μπαμπαδοϊστορίες» του Νικόλα Στεφαδούρου αναδείχθηκαν εκ νέου Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικς, ενώ ξεχώρισαν ακόμα δύο νεαρές καλλιτέχνιδες, η Δήμητρα Νικολαΐδη με το κόμικς της «Τελετουργίες» (Καλύτερη Αυτοέκδοση) και η Μαίρη Καλαμπαλίκα με το κόμικς της «Σπόρος #1: Φθινόπωρο» (Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη).
Τέλος, θα μας επιτρέψετε να εκφράσουμε τη χαρά μας που το ένθετό μας κατάφερε για ακόμα μια χρονιά να διακριθεί στην κατηγορία του Καλύτερου Ενθετου, με τη σειρά «Πίνατ» του Τάσου Αναστασίου να ξεχωρίζει ανάμεσα στα συνυποψήφια έργα. Η τελετή απονομής (19/5 στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ») ήταν για ακόμα μια φορά πολυπληθής και επιτυχημένη, με την παρουσία τόσο προσωπικοτήτων από τον χώρο των κόμικς όσο και εκτός – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη στην απονομή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας