Ο παραδοσιακός οικισμός απλωμένος με χάρη στις πλαγιές του βουνού μοιάζει να κυλάει προς τη θάλασσα και να αγκαλιάζει το λιμάνι. Τα αρχοντικά των καπεταναίων στέκουν επιβλητικά δίπλα στα λαϊκά -μα πάντα περιποιημένα- σπίτια των ναυτικών με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και τις φροντισμένες αυλές τους γεμάτες βουκαμβίλιες και γιασεμιά. Οταν αντικρίσεις την Υδρα για πρώτη φορά θα έχεις την αίσθηση ότι θυμίζει σκηνικό από παλιά ταινία, μόνο που εδώ όλα είναι αληθινά. Τίποτα δεν είναι παράταιρο ή κραυγαλέο!
Παρ' όλο που η Υδρα έχει κοσμοπολίτικη φήμη, στην ουσία παραμένει ρομαντική, απλή και αυθεντική. Δεν προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει –κι αυτό ακριβώς είναι που σε κερδίζει. Αυτοκίνητα; Ούτε για δείγμα. Εδώ οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια, με τα πόδια ή με ένα θαλάσσιο ταξί –κι αυτό είναι που δίνει στο νησί μια αίσθηση άλλης εποχής, μα και μια ηρεμία που δύσκολα βρίσκεις αλλού.
Ενας τόπος που έδεσε την ύπαρξή του με τη θάλασσα
Είναι γεγονός πως σε ένα ταξιδιωτικό άρθρο είναι κουραστικό να αραδιάζεις ιστορικά γεγονότα. Ονόματα, ημερομηνίες, πόλεμοι… Ομως στην Υδρα και να θέλεις δεν γίνεται να αγνοήσεις την Ιστορία, καθώς δεν είναι απλώς ένα παρελθόν –βρίσκεται ακόμα παντού, στα αρχοντικά, στις προτομές και στα καλντερίμια που κάποτε περπάτησαν ναυμάχοι και επαναστάτες. Η γη της ήταν πάντα φτωχή, σκληρή, δεν μπορούσε να ταΐσει τους ανθρώπους της. Ετσι εκείνοι κοίταξαν προς τη θάλασσα και δεν άργησαν να την κάνουν δεύτερο σπίτι τους.
Ενα διπλωματικό «παραθυράκι» του 18ου αιώνα -η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί- έδωσε τη δυνατότητα στους Ελληνες να αρμενίζουν με ρωσική σημαία. Οι Υδραίοι άρπαξαν την ευκαιρία και μέσα σε λίγα χρόνια είχαν φτιάξει έναν στόλο που θα ζήλευαν πολλές ναυτικές δυνάμεις της εποχής. Μιλάμε για 150 με 200 καράβια, γεμάτα έμπειρους καπεταναίους και τολμηρούς ναύτες. Στην εποχή των ναπολεόντειων πολέμων, όταν η Ευρώπη φλεγόταν, οι Υδραίοι έβρισκαν τους δικούς τους παράτολμους τρόπους να προμηθεύουν με σιτηρά και εμπορεύματα τα αποκλεισμένα ευρωπαϊκά λιμάνια. Και τότε, στο αποκορύφωμα αυτής της ταραχώδους αλλά και επικερδούς για τους ριψοκίνδυνους ναυτικούς εποχής, οι Υδραίοι πλούτισαν και έχτισαν τα περίφημα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα σχολεία.
Το 1821 οι πλούσιοι καραβοκύρηδες δίστασαν στην αρχή να μπουν στον αγώνα. Τελικά όμως ο υδραίικος εμπορικός στόλος στελεχωμένος με έμπειρους θαλασσοδαρμένους ναυτικούς έκανε την Υδρα πρωταγωνίστρια στην Επανάσταση.
Σεργιάνι στην προκυμαία
Μπορεί να έχει τη φήμη του καλοκαιρινού προορισμού, όμως η Υδρα την άνοιξη είναι… αλλιώς. Πιο ήρεμη, πιο γλυκιά, σχεδόν ντροπαλή. Αν πέσεις πάνω στο Πάσχα, ναι, θα δεις κίνηση –τα έθιμα τραβούν κόσμο και δικαίως. Ομως τις υπόλοιπες μέρες το νησί σού χαρίζει απλόχερα μια άλλη πλευρά του: πιο αυθεντική, χωρίς φασαρία και κουραστικούς συνωστισμούς. Βολτάρεις στα σοκάκια και το μόνο που ακούς είναι τα βήματά σου πάνω στα καλντερίμια και ίσως τις ομιλίες μερικών επισκεπτών ακόμα.
Στο λιμάνι το βλέμμα σου θα πέσει -αναγκαστικά- στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που στέκει αγέρωχος στο κέντρο. Από εκεί ξεκινά το γνωστό «σουλάτσο» κατά μήκος της παραλίας ανάμεσα σε καφέ, μικρά μαγαζιά, ιστιοπλοϊκά και βεράντες. Ο δρόμος της προκυμαίας σε βγάζει ώς το Κάστρο του Κάβου, δίπλα στην πλατεία Μιαούλη –ωραία αφορμή για να πάρεις μια ανάσα και να αγναντέψεις το πέλαγος.
Καμίνια, Βλυχό, Μανδράκι
Στις περιπλανήσεις σου θα δεις γωνιές υπέροχες, που η κάθε μία θα σου αφηγηθεί τη δική της μικρή ιστορία. Τα θρυλικά αρχοντικά των Τομπάζη και Τσαμαδού, η Σχολή Καλών Τεχνών και η Ναυτική Σχολή, τα αρχοντόσπιτα των καραβοκύρηδων, οι ιστορικές εκκλησίες, ακόμη και το φαρμακείο του Ραφαλιά σού αποκαλύπτουν κομμάτι κομμάτι το παρελθόν της Υδρας. Το σούρουπο αξίζει μια βόλτα προς τα «Κανόνια», ένα σημείο όπου όλοι οι επισκέπτες θα έρθουν για να απολαύσουν το ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα του Σαρωνικού.
Η Υδρα είναι από εκείνα τα μέρη που μπορείς εύκολα να περάσεις όλο σου τον χρόνο μεταξύ του ξενοδοχείου, των καφέ και ταβερνών στην προκυμαία και μερικών χαλαρών περιπάτων στα καλντερίμια. Ομως ειδικά αυτήν την εποχή, που η ζέστη είναι ακόμα ήπια και η φύση γεμίζει με χρώματα και αρώματα, αξίζει να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο σε ευχάριστες πεζοπορικές διαδρομές.
Μία από τις πιο κοντινές και εύκολες είναι προς τα Καμίνια, ένα γραφικό λιμανάκι μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Η βόλτα ακολουθεί τη δυτική ακτογραμμή και περνά από την παραλία Αυλάκι. Αν συνεχίσεις λίγο ακόμα κατά μήκος της ακτής, θα βρεθείς στο Βλυχό –ένα ήρεμο παραθαλάσσιο χωριό μόλις 15 λεπτά πιο μακριά. Είναι ό,τι πρέπει για έναν πρωινό ή απογευματινό περίπατο με θέα το γαλάζιο του Σαρωνικού και τα αντικρινά νησάκια.
Πεζοπορικές διαδρομές
Προς την άλλη πλευρά, ανατολικά του λιμανιού, βρίσκεται το Μανδράκι –παλιά βάση του πολεμικού ναυτικού της Υδρας. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι περίπου δύο παραλιακά χιλιόμετρα και αυτήν την εποχή, χωρίς τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, μπορείς να απολαύσεις τη γαλήνη του τοπίου. Αν έχεις όρεξη για ακόμα λίγη εξερεύνηση μπορείς να συνεχίσεις το μονοπάτι λίγο πιο πέρα, μέχρι το σημείο που κάποτε δέσποζε το κάστρο του Μανδρακίου.
Για όσους αγαπούν το περπάτημα στο βουνό, το εσωτερικό της Υδρας κρύβει μοναδικά μονοπάτια τα οποία οδηγούν σε σημεία με πανοραμική θέα, ιστορικά ξωκλήσια, παλιά μοναστήρια και πηγάδια που κάποτε ύδρευαν ολόκληρη την πόλη. Οι διαδρομές αυτές είναι πιο απαιτητικές, με αρκετές ανηφόρες και πιο τραχιά μονοπάτια.
Μία από τις πιο γνωστές πεζοπορικές βόλτες είναι αυτή που ξεκινά από το λιμάνι και ανεβαίνει μέσα από ένα όμορφο κλιμακωτό καλντερίμι μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στα 480 μέτρα υψόμετρο. Η ανάβαση, μέσα από πεύκα και πεζούλες, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Κοντά του βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας, ακόμα ένα σημείο με ιστορική και πνευματική σημασία.
Αν έχεις διάθεση να εξερευνήσεις περισσότερο, πάρε έναν καλό χάρτη ή έλα σε επαφή με τις τοπικές εταιρείες που διοργανώνουν πεζοπορικές εξορμήσεις –θα σε οδηγήσουν σε σημεία που δύσκολα θα βρεις μόνος.
Διαμονή
Οι τιμές των ξενοδοχείων και των ξενώνων στην Υδρα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού ίσως είναι λίγο πιο «τσιμπημένες», όμως αυτήν την εποχή υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες μονάδες:
● «Hydra Icons», τηλ. 22984 00010
● «Orloff Boutique Hotel», τηλ. 22980 52564
● «Pension Erofili» τηλ. 22980 54049
● «Angelica Boutique Hotel», τηλ. 22980 53202
● «Athina Guesthouse» τηλ. 22980 52866
● «Νηρηίδες» τηλ. 22980 52875
● «Λητώ», τηλ. 22980 53385
● «Hydroussa», τηλ. 22980 53580
● «Ippokampos», τηλ. 22980 53453
● «Miranta», τηλ. 22980 53510
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας