Μπορεί κάποτε οι υπερήρωες να ήταν, σχεδόν αποκλειστικά, λευκοί, μυώδεις, straight άνδρες που έβλεπαν τις γυναίκες να πέφτουν στα γόνατά τους και να τους θαυμάζουν, αλλά τα χρόνια άλλαξαν. Κι έτσι τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκαν αμέτρητοι γυναικείοι αλλά και LGBTQI+ χαρακτήρες στα ποικίλα υπερηρωικά σύμπαντα, σε θετικές απεικονίσεις και με θετικούς ρόλους, όχι μόνο προσχηματικά. Σύνηθες είναι, επίσης, το φαινόμενο να διαδέχονται τους άνδρες χαρακτήρες στον ίδιο ρόλο οι γυναίκες, να επιλέγουν παρόμοιες στολές ή/και να έχουν ίδιες ιδιότητες και ίδια ονόματα, π.χ. η Captain Marvel, η Mighty Thor, η Ironheart, η Hawkeye κ.ά. Τη δεκαετία του ’50 ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα.
Οι γυναίκες σπάνιζαν στα περιπετειώδη κόμικς. Και συχνά εμφανίζονταν σε ηρωικούς ρόλους για να προσδώσουν σεξουαλικότητα και αισθησιασμό. Τότε αποτελούσε «είδηση» να ανακαλύψει μια γυναίκα, πάντα στο πλευρό ενός υπερήρωα, τυχαία μια στολή και να τη φορέσει.
Τέτοια ήταν η περίπτωση της γυναίκας Φάντομ (βλ. 1η σελίδα). Δημιουργήθηκε το 1952 από τον Λι Φολκ σε ένα κυριακάτικο στριπ του και ήταν μια μακρινή πρόγονος του τότε υπερήρωα, δίδυμη αδερφή ενός προγενέστερου Φάντομ, η οποία, ζηλεύοντας τον γενναίο μασκοφόρο, αποφάσισε να ράψει μια ολόιδια στολή και να τον μιμηθεί αποκτώντας την ταυτότητα της «θηλυκής Φάντομ». «Κάποια στιγμή υπήρξε μια γυναίκα Φάντομ, που αποδείχτηκε πως ήταν προ-προ-προ-προ-θεία του, καταλαβαίνεις. Την ξεκίνησα ως γυναίκα γιατί μου άρεσε η ιδέα τού πώς θα φαινόταν με τη στολή. Φαινόταν καταπληκτική, ξέρεις. Σέξι. Και ήταν μια ωραία ιστορία για κάποιο διάστημα», είχε πει κάποτε ο Λι Φολκ σε συνέντευξή του το 1972 την οποία αναπαράγει ο Rosco M. στο www.comicbookhistorians.com.
Ο ίδιος o Φολκ δεν συνέχισε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη θηλυκή Φάντομ, κατά κόσμον Jullie Walker, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της να σώσει τον αδερφό της, καθώς η ίδια επέλεξε «να ζήσει όπως και τα υπόλοιπα κορίτσια», να παντρευτεί και να νοικοκυρευτεί (τη χρησιμοποίησαν όμως μεταγενέστεροι δημιουργοί). Ο Φολκ προτίμησε να φτιάξει μια ιστορία με την τότε σύγχρονη σύντροφο του Phantom, Diana, η οποία ανακαλύπτει την παλιά στολή της Julie, τη φοράει αλλά πέφτει θύμα απαγωγής. Οπως ήταν φυσικό, ο άνδρας Phantom την σώζει. Είπαμε, η δεκαετία του ‘50 ήταν μια δύσκολη εποχή για υπερηρωίδες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας