Το ταξίδι είναι μια ιδέα που φωλιάζει βαθιά μέσα στην ψυχή μας και κρύβει πάντα την υπόσχεση της αναζωογόνησης και των νέων εμπειριών. Μια και ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να πραγματοποιήσετε μια χειμερινή απόδραση, σας παρουσιάζουμε εδώ τέσσερις λιγότερο προβεβλημένους, αλλά εξίσου μαγευτικούς ορεινούς προορισμούς, όπου με λίγη τύχη μπορείτε να βρείτε ακόμη και την τελευταία στιγμή κατάλυμα για τις γιορτές.
Αμφίκλεια, Βοιωτία
Μπορεί να μη γνωρίζει τις δόξες της γειτονικής Αράχοβας, όμως η Αμφίκλεια είναι ένας αξιόλογος προορισμός που έχει την ιστορία του, άφθονες φυσικές ομορφιές και βρίσκεται πολύ κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, αλλά και στα υπόλοιπα δημοφιλή τουριστικά χωριά.
Κτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 400 μέτρων, είναι προσβάσιμη τόσο μέσω Λιβαδειάς, όσο και μέσω Εθνικής Οδού, περνώντας από το Κάστρο. Η τοποθεσία της την καθιστά ιδανική για εξορμήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Φτερόλακκα, ενώ βρίσκεται κοντά και στα γραφικά χωριά Πολύδροσο και Λιλαία.
Το παλιό όνομα της Αμφίκλειας ήταν Δαδί, μια ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι το 1915. Το χωριό υπήρξε σημαντικό εμπορικό και γεωργικό κέντρο της περιοχής και η ιστορία του είναι εμφανής στα παραδοσιακά δαδιώτικα αρχοντικά. Περπατήστε στις παλιές γειτονιές και θαυμάστε τα διώροφα σπίτια με τα μικρά μπαλκόνια, τις περίτεχνες σιδεριές και τις ξύλινες αυλόπορτες. Μην παραλείψετε να ξεκουραστείτε στη δίκρουνη βρύση της Χορευταριάς και να επισκεφθείτε τη Μονή Δαδιού, ένα ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό.
Η Αμφίκλεια προσφέρει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, από παραδοσιακούς ξενώνες έως ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οσο για το φαγητό, οι ταβέρνες του χωριού σερβίρουν εξαιρετικές τοπικές γεύσεις, ενώ τα καφέ αποτελούν ιδανικό σημείο για χαλάρωση μετά από μια μέρα περιήγησης.
Αλατόπετρα, Γρεβενά
Στη διαδρομή για το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, θα συναντήσετε την Αλατόπετρα, ένα όμορφο ορεινό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από ένα δασωμένο ύψωμα σε υψόμετρο 950 μέτρων. Εδώ θα βρείτε φιλόξενους ξενώνες, αυθεντικές ταβέρνες με κρεατικά στη σχάρα και καταστήματα που προσφέρουν τοπικά προϊόντα.
Η Αλατόπετρα είναι ιδανική για τους λάτρεις της ιστορίας και της φύσης. Αξίζει να ανεβείτε στο ύψωμα Καστρί, όπου θα δείτε τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού και μακεδονικών ναών, αλλά και το γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων. Από εκεί, η πανοραμική θέα στα βουνά της Βασιλίτσας και της Πίνδου θα σας καθηλώσει.
Ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Γκαβού ή στον καταρράκτη του Τσούριακα και εξερευνήστε τη γύρω περιοχή, με επισκέψεις στους γειτονικούς Φιλιππαίους ή στη θρυλική Σαμαρίνα. Από την Αλατόπετρα, ακολουθώντας μια θαυμάσια οδική διαδρομή με ελάχιστη κίνηση, θα προσεγγίσετε τα γειτονικά χωριά Πρόσβορο, Μεσολούρι και θα καταλήξετε στον παραδοσιακό οικισμό του Δοτικού. Αν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, εύκολα θα βρείτε το χωριό Σμίξη και από εκεί θα ανηφορίσετε τις στροφές για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.
Λαύκος, Μαγνησία
Ο Λαύκος, αν και θεωρείται από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, παραμένει ένας χαμηλών τόνων προορισμός που σπάνια θα δείτε να εμφανίζεται στις ταξιδιωτικές αναφορές για το Πήλιο, τις οποίες αναμασούν κατά καιρούς, τα διάφορα εκδρομικά sites.
To χωριό υπάγεται στη γεωγραφική ενότητα του Νοτίου Πηλίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων, απέχει από τον Βόλο 55 χιλιόμετρα και από το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής μόλις 9 χιλιόμετρα. Παράλληλα έχει εύκολη πρόσβαση προς Μηλιές, Βυζίτσα και Πινακάτες, χωριά που είναι και τα πιο δημοφιλή σε αυτήν την άκρη του νομού Μαγνησίας. Στον Λαύκο υπάρχουν μικροί ξενώνες που στεγάζονται σε παραδοσιακά κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και νεότερα ξενοδοχεία, κτισμένα όμως με σεβασμό στην πηλιορείτικη αρχιτεκτονική παράδοση.
Στην πλατεία του Λαύκου θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά εδέσματα, ενώ το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785, θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο θα αγοράσετε τυρόπιτες, κρουασάν και μοσχομυριστά σταφιδόψωμα.
Αξίζει να επισκεφθείτε τα μουσεία του Λαύκου, όπως το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» και το Μουσείο Τέχνης με έργα του Θανάση Φάμπα. Μην παραλείψετε να περπατήσετε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, απ’ όπου η θέα προς τη Μηλίνα, το Τρίκερι και τον Παγασητικό είναι απλά μαγευτική.
Δίβρη, Ηλεία
Στα σύνορα των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας, σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρίσκεται η Δίβρη, ένα αυθεντικό αρχοντοχώρι που διατηρεί τη γοητεία του παρελθόντος. Για να φτάσετε εδώ, μπορείτε να ακολουθήσετε τη γραφική ορεινή διαδρομή από την Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, μέσω Λεβιδίου και Βλαχέρνας. Συνολικά από την Αθήνα η Δίβρη απέχει 230 χλμ. Αν έρχεστε από τη Δυτική Ελλάδα, από τον Πύργο -μέσω Αρχαίας Ολυμπίας- απέχει 60 χιλιόμετρα και από την Πάτρα 80 χιλιόμετρα.
Το χωριό, αν και διαθέτει ξενώνες, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και ταβερνάκια δεν έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής προορισμός και γι’ αυτό διατηρεί ακόμη τους απλούς, καθημερινούς παραδοσιακούς ρυθμούς του.
Ο οικισμός θα σας εντυπωσιάσει με τα γεροφτιαγμένα, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια της, το παλιό Παρθεναγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο που κτίστηκε το 1907 με δωρεές του Ανδρέα Συγγρού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου με τις υπέροχες αγιογραφίες του 12ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται στην παλιά συνοικία Γκρουστάδες, σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού.
Η φύση γύρω από τη Δίβρη είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ακολουθήστε το μονοπάτι προς τη Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής του 17ου αιώνα. Παίρνοντας τον δρόμο με κατεύθυνση προς Τρίπολη θα φτάσετε στα Τριπόταμα (12 χλμ.). Το χωριό βρίσκεται σε κομβικό σημείο στη σμίξη των ποταμών Σειραίου, Ερύμανθου και Αροάνιου, στη θέση όπου βρισκόταν η Αρκαδική πολιτεία της αρχαίας Ψωφίδας όπου ακόμη διασώζονται υπολείμματα της οχύρωσης. Εδώ λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες και ψαροταβέρνες όπου σερβίρεται φρέσκια πέστροφα από το παρακείμενο ιχθυοτροφείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας