«Η Μαγεμένη» (εκδόσεις Ικαρος, 116 σελίδες), το νέο παιδικό βιβλίο (προτείνεται για ηλικίες από 9 ετών και πάνω) του Πέτρου Χριστούλια δεν είναι κόμικς, αλλά διαβάζεται σαν κόμικς. Κι αυτό γιατί είναι γεμάτο αφηγηματικές «εικόνες». Εχει όμως και πολλές σχεδιασμένες εικόνες. Και, πάνω απ’ όλα, δημιουργός του είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνες δημιουργούς κόμικς που γνωρίζει πολύ καλά πώς να πει μια ιστορία, με ή χωρίς εικόνες. Εικαστικός καλλιτέχνης, εικονογράφος, δημιουργός κόμικς και παλιός συνεργάτης μας στο Καρέ Καρέ, ο Πέτρος συνήθως μιλά με τις εικόνες του. Αλλά πού και πού επιλέγει να γράψει.
Μετά την «Ατμομηχανή του Χρόνου», μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη γενέτειρά του, τη Χαλκίδα, επιστρέφει στο γράψιμο και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1860. Εκεί «παρακολουθεί» μια παρέα παιδιών, το καθένα με τη δική του ιστορία, που μπλέκονται σε μια απίθανη περιπέτεια με φόντο το πλούσιο, πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και μια Μαγεμένη. Οι Μαγεμένες είναι οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης, τα γλυπτά του 2ου αιώνα μ.Χ. που εκλάπησαν από τη Στοά ειδώλων το 1864 και μέχρι σήμερα βρίσκονται στο Λούβρο.
«Ολα ξεκίνησαν όταν είδα μια φωτογραφία της αψίδας του Γαλέριου όπως ήταν προς το τέλος του 19ου αιώνα. Ο φωτογράφος βρισκόταν κάτω από την καμάρα και είχε στρέψει την κάμερα προς το ένα πόδι της, όπου μπροστά από τα φθαρμένα ανάγλυφα στεκόταν μια ομάδα ανθρώπων της πόλης. Τα σπίτια δεξιά και αριστερά φαίνονταν κυριολεκτικά να στηρίζονται πάνω στο αρχαίο μνημείο, το οποίο ξεπερνούσε τις κεραμοσκεπές τους. Αυτή η εικόνα κατευθείαν ξύπνησε μέσα μου ένα συναίσθημα που είχα εκεί ως φοιτητής. Θυμήθηκα τη γοητεία που μου ασκούσαν τα στρώματα Ιστορίας που έκρυβε η πόλη. Αποφάσισα να στήσω μια μικρή περιπέτεια για τη φιλία και τη συντροφικότητα πέρα από φανατισμούς που υπήρχαν μεταξύ των κοινοτήτων των Εβραίων, των μουσουλμάνων, των χριστιανών, όλων κατοίκων της Θεσσαλονίκης του τέλους της Οθωμανικής περιόδου και, με σκηνικό την πλούσια Ιστορία της, να μοιραστώ αυτόν τον παιδικό ενθουσιασμό που ακόμα νιώθω κάθε φορά που την επισκέπτομαι», λέει ο Χριστούλιας. Και σκαρώνει μια υπέροχη περιπέτεια γύρω από μια Μαγεμένη και τους ηρωικούς σωτήρες της. Δηλαδή, τα παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας