Ο νέος εθνικός δρόμος Τρίπολης–Σπάρτης θα μας φέρει εύκολα στα κεφαλοχώρια του Βόρειου Ταΰγετου, Γεωργίτσι και Καστόρι, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως ορμητήριο για υπέροχες και άγνωστες διαδρομές σε αυτό το λιγότερο προβεβλημένο, αλλά εξίσου συναρπαστικό τμήμα του λακωνικού βουνού. Εάν έχετε σχεδιάσει να επισκεφθείτε τη Σπάρτη και τον δημοφιλή Μυστρά αξίζει να αφιερώσετε ένα πρωινό για να εξερευνήσετε αυτήν την περιοχή. Ο Ταΰγετος είναι ένα μαγευτικό βουνό που κρύβει στο πλούσιο ανάγλυφό του πολλές εκπλήξεις, ιδανικές για φυσιολάτρες.
Καστόρι
Το Καστόρι ή Καστόρειο είναι ένας όμορφος ορεινός οικισμός κτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Προτιμήστε να έρθετε εδώ μέσω του παλιού δρόμου που δεν έχει διόδια και προσφέρει ομορφότερη διαδρομή. Το παλιό όνομά του (πριν το 1921) ήταν Καστανιά λόγω του πυκνού καστανοδάσους που προϋπήρχε εκεί και από την εποχή της τουρκοκρατίας θεωρούνταν γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο. Σήμερα το Καστόρι έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους και μια σχετικά ζωηρή αγορά, συγκριτικά με άλλες ορεινές κοινότητες της περιοχής. Το χωριό διατηρεί τη σφιχτή οικιστική του δομή διατηρώντας αρκετά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, ορισμένα από αυτά αναπαλαιωμένα και άλλα υπό κατάρρευση.
Αφού περιηγηθείτε στις ήσυχες γειτονιές μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στις ταβέρνες «Το Δίπορτο» και «Πηρουνοπενιές». Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το κοντινό χωριό Βορδόνια (7 χλμ. από το Καστόρι) καθώς στην Πάνω Χώρα σε δύσβατο σημείο βρίσκονται τα υπολείμματα του φράγκικου κάστρου που κατέστρεψε ο Μωάμεθ ο Πορθητής το 1460. Επίσης, σε απόσταση 4 χλμ. βρίσκεται ο οικισμός Πελλάνα όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα μυκηναϊκού οικισμού (1500 π.Χ.).
Γεωργίτσι
Ακολουθώντας από το Καστόρι τον παλαιό δρόμο Σπάρτης–Μεγαλόπολης, θα περάσετε από το χωριό Αλευρού. Μετά από 9 χιλιόμετρα μέσα σε ένα θαυμάσιο καταπράσινο τοπίο με έλατα, πεύκα και κυπαρίσσια θα φτάσετε στο άλλο κεφαλοχώρι της περιοχής, το Γεωργίτσι. Ο οικισμός κατηφορίζει με αλλεπάλληλες σκαλωτές γειτονιές στις πλαγιές του βουνού και βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων. Στο κέντρο του χωριού απλώνεται μια μικρή πλατεία που λειτουργεί ως μπαλκόνι στις κορυφές του Ταΰγετου, όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου και το εντυπωσιακό πλατάνι με κορμό διαμέτρου άνω των 6 μέτρων. Το Γεωργίτσι θεωρείται από τα παλαιότερα χωριά της Πελοποννήσου αφού η ιστορία του ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια. Το όνομά του πιθανώς να οφείλεται σε κάποιον Βυζαντινό άρχοντα με το όνομα Γεώργιος. Παρόλο που έχουν ανεγερθεί πολλά νεότερα κτίρια, το Γεωργίτσι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή του μορφή. Μετά την περιήγησή σας μπορείτε να πάτε για φαγητό στην ταβέρνα «Πλάτανος» ή στο εστιατόριο «Μυθοξένια» απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.
Διαδρομή προς Λουσίνα (για οχήματα 4x4)
Για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό ορεινό κόσμο του Βόρειου Ταΰγετου προτείνουμε μια εκπληκτική οδική χωμάτινη διαδρομή με αρκετές δυσκολίες όμως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η οποία καταλήγει στην ορεινή διάβαση Ταΰγετου (στον δρόμο που συνδέει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα). Από τα τελευταία σπίτια του Καστόριου και αφού περάσετε το κοιμητήριο, ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει με γρήγορες στροφές, κερδίζοντας υψόμετρο. Σε πολλά σημεία, αξίζει να κάνετε στάσεις για να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς το χωριό, την κοιλάδα του Ευρώτα, τη Σπάρτη, ακόμη και τον Πάρνωνα. Καθώς προχωράτε ο δρόμος χάνεται στο ελατόδασος και το οδόστρωμα επιδεινώνεται.
Στην πορεία σας θα περάσετε από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στη θέση Μπρούσαγκα και μετά από 11 χιλιόμετρα γερής ανάβασης θα συναντήσετε τον ορεινό και ακατοίκητο τον χειμώνα οικισμό Λουσίνα -σε υψόμετρο 1000 μέτρων- γνωστό για τα πηγαία νερά του. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε προς τον δρόμο Σπάρτης–Καλαμάτας ή να κατευθυνθείτε προς τα χωριά Αλαγονία και Αρτεμισία.
Πεζοπορία στο Φαράγγι των Μύλων
Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Κάστορα, στην έξοδο του Καστορίου προς Γεωργίτσι, αρχίζει το μονοπάτι που διατρέχει το εντυπωσιακό Φαράγγι του Μύλου.
Το μονοπάτι που είναι σημαδεμένο και έχει αρκετά σημεία ευθείας, αλλά και ανηφορικά τμήματα, περνά μέσα από ένα υγρό και υποβλητικό τοπίο με σμιλεμένα βράχια και τρεχούμενα νερά. Μετά την ξυλόσκαλα θα συναντήσετε τα ερείπια των παλιών μύλων του Γεωργιτσίου. Στη συνέχεια η ανηφορική και σχετικά απότομη πορεία συνεχίζεται πλάι στο ποταμάκι και κάτω από πυκνόφυτα πλατάνια και καστανιές μέχρι να συναντήσει τον χωματόδρομο που θα σας φέρει στο χωριό Γεωργίτσι μετά από πορεία 2,5 χιλιομέτρων. Συνολική διάρκεια διαδρομής Καστόρι – Γεωργίτσι 3,5 ώρες.
Η πορεία στο φαράγγι μπορεί να γίνει και αντίστροφα με αφετηρία το Γεωργίτσι. Αν και είναι ένα πολυσύχναστο μονοπάτι, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσετε τη διάβασή του μόνοι σας, ειδικά αν έχει βρέξει πρόσφατα, καθώς υπάρχουν ολισθηρά σημεία. Φροντίστε να φοράτε καλά παπούτσια για πεζοπορία και να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.
Διαμονή
Γεωργίτσι
● «Μυθοξένια» τηλ. 27310 61575
Σπάρτη
● «Μενελάιον» τηλ.27310-22161
● «Μανιάτης», τηλ. 27310-22665
● «Lakonia Hotel» τηλ. 27310 28952
● «Hotel Διόσκουροι» τηλ. 27310 28484
ℹ️ Πιστοποιημένος συνοδός βουνού για την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ταΰγετου: Γιάννης Λάμπρου, τηλ. 6936722479. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φαράγγια, την ιστορία του τόπου και τα χωριά της περιοχής, επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.lousina.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας