Αφήνεις πίσω σου τα ισώματα του Θεσσαλικού Κάμπου, περνάς από γεφύρια που δρασκελίζουν μικρά ποτάμια και αρχίζεις να κλωθογυρίζεις τις ανηφορικές στροφές.
Κοιτώντας από το παράθυρο, θα δεις το τοπίο να αλλάζει… Γκρεμοί ξανοίγονται δίπλα σου, ανταριασμένες ακρώρειες αποκαλύπτονται στο βάθος του ορίζοντα και το ελατόδασος, που γίνεται όλο και πιο πυκνό, σε αγκαλιάζει από παντού και σε παρασέρνει στα βάθη της Πίνδου!
Ανασαίνεις βαθιά και ρουφάς τον ζωογόνο, ιονισμένο αέρα των βουνών, εξισώνεις την πίεση που δημιουργεί το υψόμετρο στα αυτιά και μαγεμένος, απολαμβάνεις αυτό το πολύτιμο δώρο της φύσης.
Στη συνέχεια, βλέπεις να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα τα σπίτια της Ελάτης με τις καμινάδες από τα τζάκια να στέλνουν σπονδή στον ουρανό!
Η Τύρνα που έγινε Ελάτη
Η Ελάτη είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 930, κάτω από τις βράχινες εξάρσεις του όρους Κόζιακας.
Βλέποντας το θαλερό ελατόδασος που αγκαλιάζει από παντού τον οικισμό, εύκολα συμπεραίνεις από πού προήλθε και το όνομα. Ομως πριν από το 1955 το χωριό ονομαζόταν Τύρνα, μια ονομασία που ίσως προέρχεται από τη σλαβική λέξη «τίρνα» που σημαίνει αγκάθι.
Το παλιό χωριό χτίστηκε πιθανόν κοντά στη θέση της αρχαίας θεσσαλικής πόλης Πύτναιο, αμέσως μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, καθώς γίνεται αναφορά σε αυτό στα οθωμανικά κιτάπια.
Στο διάβα της Ιστορίας η Τύρνα πέρασε διά «πυρός και σιδήρου» και κατά περιόδους ρημάχτηκε από ληστές, Τούρκους πασάδες και τελευταία από τους Γερμανούς κατακτητές που το 1943 την έκαψαν.
Σήμερα, η Τύρνα, που έγινε πια Ελάτη, αποτελεί τον πιο δημοφιλή ορεινό προορισμό της δυτικής Θεσσαλίας, διαθέτει πολλούς και ποιοτικούς ξενώνες, εστιατόρια, ταβέρνες και μια μικρή αγορά με παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά.
Την Ελάτη με τις καλές της υποδομές μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως μια εξαιρετικά βολική ορεινή βάση, αν θέλεις να πραγματοποιήσεις σύντομες εκδρομές στα κοντινά αξιοθέατα. Φυσικά, το χωριό το προτιμούν και οι ορειβάτες, καθώς από εδώ αρχίζουν αρκετά πεζοπορικά μονοπάτια. Ομως είναι ιδανικά και για όποιον θέλει απλά να περάσει ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο απολαμβάνοντας τις σύντομες βόλτες στις ήσυχες γειτονιές και το καλό φαγητό στις πολυάριθμες ταβέρνες.
Τρεις προορισμοί με αφετηρία την Ελάτη
Με αφετηρία την Ελάτη μπορείς να πραγματοποιήσεις πολλές διαδρομές, τόσο οδικές όσο και πεζοπορικές. Ομως, επειδή πάντα ο χρόνος του Σαββατοκύριακου αποδεικνύεται περιορισμένος, θα προτείνουμε τρία μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς αν βρεθείς σε αυτή την όμορφη γωνιά της Θεσσαλίας.
Το γεφύρι της Πύλης
Ερχόμενος από τα Τρίκαλα θα περάσεις από την κωμόπολη της Πύλης. Λίγο έξω από το χωριό, πριν ξεκινήσει η γερή ανάβαση για τα χωριά της νότιας Πίνδου θα δεις στις όχθες του Πορταϊτικού ποταμού το μεγάλο μονότοξο «γεφύρι της Πόρτας», χτισμένο το 1517 από τον μητροπολίτη Λάρισας –και μετέπειτα άγιο– Βησσαρίωνα.
Το γεφύρι αυτό ήταν ένα από τα σημαντικά οδικά περάσματα για όσους ανηφόριζαν προς τα χωριά της απροσπέλαστης τότε νότιας Πίνδου και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τον Εμφύλιο.
Εδώ σταματούν οι ταξιδιώτες για να ξαποστάσουν πριν ξεκινήσουν οι στροφές, να πιουν έναν καφέ ή να αγοράσουν τοπικά προϊόντα από τους πάγκους που στήνουν οι ντόπιοι παραγωγοί.
Στην άλλη όχθη του ποταμού βρίσκεται ο συνοικισμός Πόρτα Παναγιά, όπου εντοπίζεται το σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Παναγίας των Μεγάλων Πυλών, που χτίστηκε το 1283 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη Αγγελο Κομνηνό Δούκα. Ο ναός με τις θαυμάσιες αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά και τα λιθανάγλυφα αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου μοναστηριακού συγκροτήματος το οποίο χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού άγνωστης προέλευσης. Μάλιστα, δομικά υλικά του αρχαίου κτίσματος χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση του μοναστηριού.
Εκδρομή στην Κάτω Παλαιοκαρυά
Ανηφορίζοντας από την Πύλη προς την Ελάτη, αφού περάσεις τη γέφυρα του Πορταϊτικού ποταμού, θα δεις αριστερά σου διασταύρωση και πινακίδες που δείχνουν προς Ροποτό, Παλαιοκαρυά, Στουρναραίικα, Θεοδώριανα.
Προτείνουμε να ακολουθήσεις αυτή την όμορφη διαδρομή ώς το χωριό Κάτω Παλαιοκαρυά (8 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση) για να δεις το όμορφο παραδοσιακό γεφύρι και τους δύο μικρούς, αλλά εντυπωσιακούς καταρράκτες που σκορπούν τα νερά του ποταμού Παλαιοκαρίτη –παραπόταμου του Πορταϊτικού– στο άνοιγμα του τόξου.
Το γεφύρι έχει μήκος 26 μέτρα και μέγιστο άνοιγμα τόξου κοντά στα 20 μέτρα. Χτίστηκε πιθανόν τον 16ο αιώνα με σκοπό να εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών Ανω, Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, αλλά και τις ευρύτερες μετακινήσεις από την Πύλη και τα Τρίκαλα προς τα χωριά της νότιας Πίνδου και αυτά της Ηπείρου.
Ανηφορίζοντας για τα Περτουλιώτικα Λιβάδια
Η κυριότερη διαδρομή που ακολουθούν όλοι οι επισκέπτες της Ελάτης είναι αυτή που οδηγεί στα περίφημα Περτουλιώτικα Λιβάδια τα οποία εντοπίζονται σε υψόμετρο 1.400.
Εδώ θα έρθεις σε επαφή με μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ορεινές τοπιογραφίες της Ελλάδας. Το καταπράσινο οροπέδιο, κατάστικτο από πυκνόφυτο δάσος ελάτων, σε αγκαλιάζει από παντού.
Το φθινόπωρο εδώ είναι χάρμα οφθαλμών καθώς τα Λιβάδια ξυπνούν βουτηγμένα στην πυκνή ομίχλη που καλύπτει τα πάντα. Σκόρπιες συστάδες φυλλοβόλων δέντρων με τη φθινοπωρινή φορεσιά τους δημιουργούν μοναδικές αντιθέσεις μόλις τα πρώτα χιόνια πασπαλίσουν τις κορφές.
Στην περιοχή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου, ενώ κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Στα Περτουλιώτικα Λιβάδια θα κάνεις χαλαρή πεζοπορία, βόλτες με άλογο, ποδήλατο βουνού ή ακόμη και με τετρακίνητο όχημα τύπου ATV για πιο μηχανοκίνητες εξορμήσεις. Αμέτρητα πανέμορφα μονοπάτια θα σου προσφέρουν αξέχαστες πεζοπορικές διαδρομές. Ενα από αυτά διασχίζει το δάσος της Χουτιάνας και οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.720, κοντά στην ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα.
Για φαγητό μπορείς να πας στο κοντινό Περτούλι, το οποίο φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες-ψησταριές του. Για την επιστροφή στα Τρίκαλα, αν έχεις χρόνο, προτείνουμε τη διαδρομή από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια προς Χρυσομηλιά, η οποία καταλήγει στα Μετέωρα.
♦ Διαμονή
Στην Ελάτη υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά:
● «Φρεζάτο» τηλ. 24340 71872, http://www.fretzato.gr/el
● «Μικρή Αρκτος» τηλ. 24340 71777, http://mikriarktos.com/el
● «Ξενώνας Θεοδώρου» τηλ. 24340 71308, https://www.hotelelati.gr/
● «Κρούπη» τηλ. 24340 71312, https://www.kroupi.gr/
● «Ορεάδες» τηλ. 24340 71233, https://oreadeselati.gr/
● «Γιανμάδες» τηλ. 24340 71750, https://www.giamandes.gr/
● «Λιγκέρι» τηλ. 24340 71454, https://www.ligerihotel.gr/index.php/el/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας