Η πύλη του Πολυτεχνείου ανοίγει διάπλατα αυτές τις μέρες για να μπουν μικροί και μεγάλοι και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα. Οι ασπρόμαυρες εικόνες με το τανκ να εισβάλλει γκρεμίζοντας την πύλη υπενθυμίζουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στις 17 Νοέμβρη του ’73, όμως, η πύλη δεν έπεσε για πρώτη φορά. Είχε ισοπεδωθεί ξανά από ένα άρμα μάχης σε ένα άλλο μεγάλο έγκλημα. «…Το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε η επιχείρηση κατά του κτιρίου της Γενικής Ασφάλειας στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη. Τμήμα του ΕΛΑΣ Σπουδαστών, με τον Γρηγόρη Φαράκο επικεφαλής, οχυρώθηκε στα κτίρια του Πολυτεχνείου. Οι άνδρες του, με πυρά από το κτίριο της Πρυτανείας, προσπαθούσαν να καλύψουν ομάδα συμμαχητών τους που επιχειρούσε, κατερχόμενη από την πλατεία Εξαρχείων και την οδό Μπουμπουλίνας, να τοποθετήσει εκρηκτικά στην είσοδο του κτιρίου της Ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Φοίβος Τσέκερης, ο οποίος είχε την ευθύνη να καθοδηγήσει την πρώτη δύναμη που θα επιχειρούσε να εισβάλει στο κτίριο, καθώς γνώριζε καλά τους χώρους του από την περίοδο της Κατοχής όταν βρέθηκε κρατούμενος σε αυτό», περιγράφει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο βιβλίο του «Δεκεμβριανά 1944 – Η Μάχη της Αθήνας» (εκδ. Αλεξάνδρεια).
Ενα τμήμα του 6ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών των Βρετανών όμως μπόρεσε να μπει στο προαύλιο του Πολυτεχνείου σκοτώνοντας τρεις ΕΛΑΣίτες. Σύμφωνα με τον Χαραλαμπίδη, οι αιφνιδιασμένοι μαχητές του ΕΛΑΣ, ανάμεσά τους ο μουσικός Ιάνης Ξενάκης, ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός και ο σκηνοθέτης Αλέξης Δαμιανός, επιχείρησαν να διαπραγματευτούν με τους Βρετανούς «υποστηρίζοντας ότι ο ΕΛΑΣ δεν πολεμά αυτούς αλλά τους Ελληνες φασίστες, τους συνεργάτες των γερμανικών αρχών κατοχής».
Οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν και, όπως γράφει ο Χαραλαμπίδης, «…ένα βρετανικό άρμα μάχης, μια εικόνα που ο Φοίβος Τσέκερης ξαναείδε είκοσι εννέα χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια της χούντας, έσπασε την πύλη του Πολυτεχνείου και εισήλθε στον αύλειο χώρο με τη συνοδεία στρατιωτών».
Ενα άλλο σημείο της μάχης αναπαριστούν με κόμικς οι Νίκος Κουφόπουλος και Νικόλας Αγάθος στο «Εδώ Ελεύθερα Εξάρχεια» (εκδ. των Συναδέλφων). Τα περιστατικά περιγράφει και ο Αντώνης Ζήβας στην εφημερίδα δρόμου «Απατρις» και στο redtopia.gr: «Ενας από τους ΕΛΑΣίτες που είχαν στήσει το πολυβόλο στην μπλε πολυκατοικία ήταν ο… Λεωνίδας Κύρκος! Από το μπαλκόνι του πατρικού του πυροβολούσε το τανκ των Βρετανών που ήθελε να μπει στο Πολυτεχνείο από την πύλη της Στουρνάρη. Το ίδιο, μάλλον, τανκ προσπάθησε να εξουδετερώσει ένας φοιτητής αρχιτεκτονικής από τον λόχο Λόρδος Βύρων της ΕΠΟΝ (Πολυτεχνείου) με μία χειροβομβίδα, αλλά αυτή έσκασε νωρίτερα και τον τραυμάτισε στο πρόσωπο χάνοντας το ένα του μάτι. Ηταν ο Ι(ω)άννης Ξενάκης…».
Οι υπεύθυνοι για τις δύο φορές που γκρεμίστηκε η πύλη του Πολυτεχνείου ήταν διαφορετικοί. Και οι δύο περιπτώσεις, ωστόσο, ήταν οδυνηρές. Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει τρίτη φορά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας