Αν και σε ευθεία γραμμή το οροπέδιο του Φενεού απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν καθαρόαιμο ορεινό τόπο με κλιματικές συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές της Πίνδου και φυσικά, με την ανάλογη χλωρίδα και πανίδα. Την ορεινή αυτή ζωγραφιά έρχεται αρμονικά να συμπληρώσει η νεότευκτη μικρή λίμνη Δόξα η οποία σχηματίστηκε όταν το φράγμα τιθάσευσε τα νερά του ομώνυμου ποταμού που πλημμύριζαν παλαιότερα το οροπέδιο.
Σήμερα, ο τόπος ενδείκνυται για κάθε μορφής ορεινή δραστηριότητα, όπως η πεζοπορία, η ορεινή ποδηλασία, η αναρρίχηση και το καγιάκ. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει εξαιρετικούς ξενώνες και επιλογές για καλό φαγητό. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τοπικά βιολογικά προϊόντα, όπως καρύδια, κάστανα, φασόλια και μέλι, τα οποία παράγονται σε μικρές ποσότητες, αλλά με ιδιαίτερο μεράκι από τους ντόπιους παραγωγούς.
Η θέα από τον αυχένα της Καστανιάς
Η ευρύτερη περιοχή του Φενεού, καθώς περικλείεται από τα γύρω βουνά, είναι ιδιαίτερα πολύμορφη και εφόσον ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας είναι περιορισμένος, θα πρέπει να ιεραρχήσετε τα αξιοθέατα για να γνωρίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον τόπο. Σε αυτό το σημείο, εμείς θα θέσουμε κάποιες προτεραιότητες έτσι όπως τις καθορίσαμε και αξιολογήσαμε από την επίσκεψή μας εκεί.
Ερχόμενοι από το Κιάτο, αφού περάσετε τη Στυμφαλία λίμνη και το αρχοντοχώρι της Καστανιάς, θα αρχίσετε να διασχίζετε ένα πανέμορφο και πυκνό ελατοδάσος. Σε κάποιο σημείο, η ανάβαση τελειώνει και θα βρεθείτε σε έναν ορεινό εξώστη που κοιτά από ύψος 1.300 μέτρων το οροπέδιο του Φενεού. Ολόγυρα τα βουνά Ντουρντουβάνα, Χελμός, Ζήρεια, Ολίγυρτος και Σαϊτάς αγκαλιάζουν αυτόν τον πανάρχαιο και μαγικό τόπο. Τα εύφορα χωράφια, τα δάση και τα χωριά του υψιπέδου ποζάρουν από ψηλά, σχηματίζοντας ένα πανέμορφο, αψεγάδιαστο παζλ, όπου η φύση και ο άνθρωπος συνυπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Περίπατοι στο χωριό Γκούρα
Οπως είπαμε, στο εύφορο υψίπεδο του Φενεού αναπτύσσουν τις γειτονιές τους πολλά χωριά. Ανάμεσα σε αυτά, σίγουρα το χωριό Γκούρα ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφαλοχώρι που ήταν για χρόνια το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, όπως μαρτυρούν εξάλλου και τα ευρύχωρα, καλοφτιαγμένα αρχοντικά του 19ου αιώνα που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Στο κέντρο του οικισμού, στην όμορφη πλατεία, ξεχωρίζει ο πετρόχτιστος ναός των Ταξιαρχών, κτίσμα του 19ου αιώνα. Γύρω του υπάρχουν καφέ και μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.
Εύκολα από την Γκούρα μπορείτε να πάτε στο κοντινό χωριό Αρχαία Φενεός (Καλύβια) για να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και στο χωριό Φενεός (Συβίστα) για να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο.
Από το χωριό Αρχαία Φενεός θα κατευθυνθείτε προς τις όχθες της λίμνης Δόξα. Ακολουθώντας τις ευδιάκριτες ταμπέλες, θα βρεθείτε στο σημείο όπου ένα φράγμα, που ορθώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, φυλάκισε τα νερά του ποταμού Δόξα και με αυτόν τον τρόπο σχηματίστηκε η μικρή λίμνη. Η Δόξα βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Ολόγυρα απλώνεται ένα μικτό δάσος από έλατα, βελανιδιές και πλατάνια. Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει ασφάλτινος δρόμος και για να κάνετε τον γύρο της υπολογίστε ότι θα καλύψετε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Υπάρχουν διάφορα σημεία για στάση και ξεκούραση, αλλά το ενδιαφέρον των επισκεπτών σχεδόν μονοπωλεί το Παλιομονάστηρο που βρίσκεται πάνω σε μια μικρή νησίδα στο κέντρο της υγρής λεκάνης. Γύρω από τη λίμνη μπορείτε να κάνετε χαλαρή πεζοπορία και ποδηλασία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για ενοικίαση καγιάκ, κανό ή υδροποδήλατου (πληροφορίες: https://exploreziria.gr/el).
Στη μονή του Αγίου Γεωργίου
Λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της λίμνης Δόξα, κρυμμένο μέσα στο πυκνό δάσος, ξεχωρίζει το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Αρχικά, η μονή είχε χτιστεί στην τοποθεσία Παλιομονάστηρο, αλλά σήμερα σώζεται μόνο το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου το οποίο βλέπουμε να «κολυμπά» στα νερά της τεχνητής λίμνης. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε λόγω πλημμυρών, ενώ το 1693 ξαναχτίστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη το 1740 από πυρκαγιά, ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε ξανά, δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, από Ιωαννίτες αγιογράφους. Αξίζει να επισκεφθείτε το καθολικό, όπου ξεχωρίζει το λεπτοδουλεμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι μοναχοί θα σας κεράσουν λουκούμι και δροσερό νερό, ενώ θα σας ξεναγήσουν στους χώρους της μονής (τηλέφωνο: 27470 41226).
Αναζητήστε την Παναγία του Βράχου
Βόρεια από τη λεκάνη της λίμνης Δόξα, κοντά στο χωριό Κάτω Ταρσός, θα συναντήσετε ακόμη ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της ορεινής Κορινθίας, την Παναγία του Βράχου. Από το χωριό Γκούρα κατευθυνθείτε προς τον Κάτω Ταρσό, διασχίστε το χωριό και ακολουθήστε έναν βατό χωματόδρομο για 1.500 μέτρα. Εκεί θα βρεθείτε μπροστά σε ένα σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο του σπηλαιώδους ναού. Το θέαμα του κάθετου βράχου που υψώνεται σαν τείχος και θυμίζει τα βράχια των Μετεώρων πραγματικά εντυπωσιάζει. Σε μια βαθιά ρωγμή της πέτρας βρίσκεται φωλιασμένη η εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε από τάμα κάποιας χωριανής που βρήκε καταφύγιο εδώ, μαζί με το μωρό της, όταν οι Τούρκοι πάτησαν το κάστρο της Ταρσού το 1458.
Στις καταβόθρες που άνοιξε ο Ηρακλής
Η περιοχή του Φενεού κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια λόγω του εύφορου εδάφους της. Πιθανοί πρώτοι κάτοικοι ίσως ήταν οι Πελασγοί, κάπου γύρω στο 3.000 π.Χ. Γύρω στο 1.100 π.Χ., οι Αχαιοί ίδρυσαν την πόλη της Φενεού, η οποία αναφέρεται και στα Ομηρικά Επη. Οι ξαφνικές πλημμύρες ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν τον όμορφο αυτό τόπο. Στα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομή του Ηρακλή. Ο μυθικός ήρωας κατασκεύασε βάραθρα (καταβόθρες) και άλλαξε την κοίτη του Ολβιου ποταμού, πετυχαίνοντας έτσι να αποξηράνει τη λίμνη που σχηματιζόταν εκεί. Ο μύθος λέει ότι από κάποια από αυτές τις καταβόθρες κατέβηκε η θεά Δήμητρα στον Κάτω Κόσμο για να αναζητήσει την Περσεφόνη, την οποία είχε απαγάγει ο Πλούτωνας. Με την πάροδο του χρόνου, τα βάραθρα έφραξαν και ανοίχτηκαν ξανά από σύγχρονους μηχανικούς τον 19ο αιώνα. Ρωτήστε τους ντόπιους να σας υποδείξουν τα σημεία όπου υπάρχουν αυτές οι καταβόθρες.
Διαμονή
● «Ακρώρεια», τηλ.: 27470 51471
● «Αρχοντικό Πρεδάρη», τηλ.: 6938900200
● «Καλλιστώ», τηλ.: 6977226514
● «Σεμέλη», τηλ.: 27470 51319
● «Ο μίτος της Αριάδνης», τηλ.: 2747041254
● «Ξενώνας Αλεξίου», τηλ.: 27420 26200
● «Εύχαρις Φιλόξενον», τηλ.: 6944768115
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας