Αυτήν την εποχή, το δάσος μοιάζει να αναγεννάται. Οι βολβοί των φυτών που κρύβονταν βαθιά μέσα στη γη για να προφυλαχθούν από τη ζέστη του καλοκαιριού, ζωντανεύουν και το δάσος πλημμυρίζει με κυκλάμινα, κάθε λογής μανιτάρια και πανέμορφους κρόκους. Τώρα που οι βιαστικές ομίχλες τρέχουν στις κοιλάδες και τα σύννεφα αγκαλιάζουν τις ακρώρειες, ήρθε η ώρα να πάρουμε τα βουνά! Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι ιδανικό για παρόμοιες εξορμήσεις.
Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία δύο μικρά ορεινά χωριά που διαθέτουν θαυμάσιους ξενώνες θα ανιχνεύσουμε τις δασικές διαδρομές και τα μονοπάτια σε δύο από τα πιο υγιή και σημαντικά δασικά οικοσυστήματα της Στερεάς Ελλάδας.
Ελατού Ναυπακτίας
Μόλις 45 χιλιόμετρα χωρίζουν τα παράκτια τοπία του Κορινθιακού κόλπου από τα σκιερά ελατοδάση της ορεινής Ναυπακτίας.
Βέβαια, η διαδρομή έχει στροφές, αλλά καθώς θα διασχίζετε μερικά από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της νότιας Ελλάδας, ένα είναι σίγουρο, πως θα απολαύσετε τη μικρή αυτή οδική περιπέτεια. Ξεκινάμε λοιπόν για τα έλατα, τις ανταριασμένες κορφές και τα χωριά που μοιάζουν να κολυμπούν στα φθινοπωρινά σύννεφα, ακολουθώντας από τη Ναύπακτο τις πινακίδες προς Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού.
Στροφή τη στροφή το υψόμετρο μεγαλώνει και η πίεση στα αυτιά μας γίνεται όλο και πιο αισθητή. Κάποια στιγμή στα χίλια μέτρα υψόμετρο, πίσω από τις κορφές των ελάτων, κρυμμένη σε μια κατάφυτη «μασχάλη» του Κερασοβουνίου, θα δούμε να ξεπροβάλλουν τα σπίτια της Ελατούς.
Αν και σήμερα τον χειμώνα εδώ κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, η Ελατού ή Ελετσού, όπως ονομαζόταν πριν το 1928, είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Η περιοχή κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια, καθώς ο τόπος ήταν έδρα των αρχαίων Αποδοτών, συγγενικού φύλου των Αιτωλών. Ωστόσο, οι σημερινοί κάτοικοι της Ελατούς έφτασαν στα τέλη του 18ου αιώνα από τις αντικρινές ακτές του Μοριά και ασχολήθηκαν κυρίως με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Σήμερα το χωριό με το θαυμάσιο ορεινό κλίμα της και το ελατόδασος να το αγκαλιάζει, θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα χωριά για να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου ή του χειμώνα.
Από την Ελατού μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε το επίσης γνωστό ορεινό θέρετρο της Ανω Χώρας, με τους καλούς ξενώνες, τα καφέ και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Από την Ανω Χώρα θα επισκεφτείτε το χωριό Αμπελακιώτισσα για να δείτε το παλιό μοναστήρι χτισμένο το 1455 σε απόμερη ορεινή τοποθεσία. Επίσης, μπορείτε να συνεχίσετε την ορεινή εξερεύνηση προς το χωριό Κρυονέρια, το υψηλότερο στην Ορεινή Ναυπακτία και στη συνέχεια να κατηφορίσετε προς τις όχθες της τεχνητής λίμνης του Εύηνου. Στην εμβέλεια μιας ημερήσιας εκδρομής βρίσκονται και τα χωριά γύρω από τη λίμνη του Μόρνου (περίπου 60 χιλιόμετρα), στη σκιά των κορφών της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, μέσα στην καρδιά της ορεινής Φωκίδας.
● Διαμονή: Εξω από το χωριό, σε ένα πλάτωμα του ελατοδάσους, βρίσκεται το όμορφο ξενοδοχείο «Ελατού». Ολα τα δωμάτια βλέπουν προς το χωριό και το ελατόδασος. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου λειτουργούν καφέ και εστιατόριο. Tηλ. 26340 53000, https://www.hotel-elatou.gr/
Βουτύρο Ευρυτανίας
Πρόκειται για ένα σχετικά άγνωστο χωριό της Ευρυτανίας, το οποίο όμως έχει εύκολη πρόσβαση σε γνωστά αξιοθέατα του πιο ορεινού νομού της χώρας και διαθέτει δύο υπέροχους ξενώνες για τη διαμονή σας.
Το Βουτύρο, που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το πασίγνωστο Μεγάλο Χωριό και 10 από το Καρπενήσι, βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην αγκαλιά πυκνού ελατοδάσους το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος των παρυφών του όρους Χελιδόνα.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, το ιδιαίτερο όνομα του χωριού οφείλεται σε έναν από τους πρώτους προέδρους της κοινότητας, ο οποίος ήταν κτηνοτρόφος και παραγωγός βουτύρου.
Το χωριό, εκτός από την όμορφη λιθόστρωτη πλατεία διαθέτει γραφικές γειτονιές που αξίζει να περπατήσετε. Αν θέλετε, μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ώς το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα διασχίσετε ένα όμορφο ελατόδασος.
Από το Βουτύρο μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε τα χωριά της Ποταμιάς, το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, τον εντυπωσιακό πέτρινο οικισμό των Κορυσχάδων, όπου λειτουργεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε τη μονή του Προυσού, να περπατήσετε στο μονοπάτι που οδηγεί στη Μαύρη Σπηλιά, να δείτε τους καταρράκτες στο φαράγγι «Μικρό Πάντα Βρέχει», στο χωριό Τόρνος και να απολαύσετε μια υπέροχη διαδρομή μέσα από σκιερά δάση, πάνω σε ασφάλτινους δρόμους που οδηγούν στα χωριά Μουζίλο, Ανιάδα και Κρίκελλο. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να πάρετε τον παλιό χωματόδρομο που οδηγεί από την πλατεία του Βουτύρου στην εγκαταλειμμένη μονή Κουμασίων (απέχει 4 χιλιόμετρα).
● Διαμονή: Στο χωριό υπάρχουν δύο εξαιρετικά ξενοδοχεία:
«Emotion Country Resort», τηλ. 22370 25725, http://www.emotions.com.gr
«Βίλα Βιργινία», τηλ. 22370 25133, 22370 80300, https://www.villavirginia.gr
Τα ορεινά οικοσυστήματα απειλούνται
Δυστυχώς, σήμερα αυτά τα προαιώνια και φαινομενικά άφθαρτα οικοσυστήματα κινδυνεύουν όσο ποτέ άλλοτε από τη μαζική επέλαση των επενδύσεων για την προώθηση της αποκαλούμενης «πράσινης ανάπτυξης». Τα περισσότερα ορεινά ποτάμια δεσμεύονται για τη μετατροπή τους σε σταθμούς παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Δάση και κορυφογραμμές ισοπεδώνονται για να εγκατασταθούν θηριώδεις ανεμογεννήτριες ύψους 180 και 200 μέτρων, οι οποίες για να θεμελιωθούν πρέπει να πακτωθούν σε τεράστιων μεγεθών τσιμεντένιες βάσεις.
Με δυο λόγια, εργολάβοι, κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες ενέργειας επιχειρούν την πιο μαζική, βίαιη, βάναυση και δραματική αλλαγή που έχει υποστεί ποτέ η ελληνική φύση και τοπιογραφία, αλλάζοντας άρδην και διαπαντός τα ορεινά οικοσυστήματα!
Οσοι ρομαντικοί και ευκολόπιστοι νομίζουν ότι θα σωθούμε από τον λιγνίτη και θα έχουμε φθηνό ρεύμα πιστεύοντας ότι οι πολυεθνικές που ξεκοιλιάζουν τα βουνά μας κόπτονται για τη σωτηρία του πλανήτη και ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, τότε είναι βέβαιο πως τα μονοπάτια του μέλλοντός μας προβλέπονται ιδιαίτερα σκοτεινά!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας