Επίσημος καλεσμένος του 8ου Φεστιβάλ Chaniartoon είναι ο Ilan Manouach, δημιουργός εννοιολογικών έργων που το καθένα τους προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη, προβληματισμό και αναστοχασμό πάνω στη γλώσσα των κόμικς, τις τεχνικές, τις πρακτικές και τις μεθόδους των σύγχρονων καλλιτεχνών.
Στο «Riki Fermier» (2015), ένα από τα πιο ρηξικέλευθα έργα του, πειραματίζεται πάνω στην έννοια της δημιουργίας ενός αντίστροφου παλίμψηστου, όχι πια μέσω της εγγραφής επί ενός προγενέστερου έργου ή της επανεγγραφής του με τροποποιήσεις αλλά μέσω της διαγραφής τμημάτων του.
Ο Robert Rauschenberg το είχε επιχειρήσει το 1953 όταν ζήτησε από τον Willem de Kooning, βασικό εκπρόσωπο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, να του προσφέρει έναν ολοκληρωμένο καμβά του όχι για να τον «συμπληρώσει», αλλά για να τον σβήσει. Με μια κοπιαστική διαδικασία έξυσε κάθε ίχνος από το έργο και παρουσίασε το «Erased de Kooning» σοκάροντας τον κόσμο της τέχνης, που από τότε θα γνώριζε απανωτά σοκ ακόμα.
Ο Ilan Manouach προτείνει κάτι ανάλογο αλλά πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο ως προς την επιτέλεση, την πρόσληψη και την κριτική του: παίρνει ένα ολόκληρο τεύχος της δημοφιλούς δανέζικης σειράς παιδικών κόμικς της δεκαετίας του 1950, «Rasmus Klump», των Carla και Vilhelm Hansen, η οποία κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τον τίτλο «Petzi», και μεθοδικά σβήνει κάθε άλλον χαρακτήρα της ιστορίας αφήνοντας μόνο τον Riki τον πελεκάνο. Ο Petzi το αρκουδάκι, ο Pingo ο πιγκουίνος και όλα τα υπόλοιπα ζωάκια εξαφανίζονται σ’ αυτό το ιδιότυπο εικαστικό λιπόγραμμα, με τον Riki να περιφέρεται σαν φάντασμα, μόνος σε μια έρημη φάρμα σε μια «στοιχειωτική αναγνωστική εμπειρία» όπως τονίζει ο ίδιος ο Manouach, ο οποίος εμμέσως παρακινεί τους αναγνώστες να σκεφτούν και να κατανοήσουν έννοιες όπως η παρουσία και η απουσία, η συμπληρωματικότητα, η οργανική ενότητα, η ολότητα, οι ενικότητες κ.λπ. Το «Riki Fermier» και άλλα έργα τού Ilan Manouach θα βρίσκονται στο Chaniartoon για να ανοίξουν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας