Το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου, που εκτείνεται ανάμεσα στους Νομούς Κορινθίας και Αργολίδας, δέχεται μεγάλο αριθμό παραθεριστών που αναζητούν δροσιά στις όμορφες παραλίες του, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο Σεπτέμβριος είναι μια εξαιρετική εποχή για όσους αγαπούν τις χαλαρές πορείες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε επαρχιακούς δρόμους που διασχίζουν πευκοδάση και προσεγγίζουν επιβλητικές βραχώδεις ακτές και απάνεμες γραφικές ακρογιαλιές. Στη διαδρομή αυτή, η οποία με λίγη πίεση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και στη διάρκεια μιας μέρας, προτείνουμε έξι σημεία για στάση, ξεκούραση και κολύμπι σε καθαρές ακτές.
Πρώτη στάση για βουτιές στις ακτές Σιδερώνα και Λυχνάρι
Αφήνοντας πίσω το άναρχα αναπτυγμένο περιβάλλον γύρω από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, θα φτάσουμε εύκολα στην περιοχή Κατακάλι, όπου θα βρεθούμε μπροστά σε μια διασταύρωση. Αν πάρουμε τον δρόμο που στρίβει αριστερά, θα ακολουθήσουμε μερικές γρήγορες στροφές και θα καταλήξουμε στον κόλπο Σιδερώνα. Εκεί θα βρούμε μια μικρή βοτσαλωτή ακρογιαλιά και μια κλασική ελληνική ταβέρνα, η οποία διαθέτει μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες στην ακτή. Για περισσότερη ησυχία και φυσική σκιά από αρμυρίκια μπορείτε να κατευθυνθείτε λίγο νοτιότερα, στην ακτή Λυχνάρι (4 χλμ. άσφαλτος), η οποία είναι στρωμένη με βότσαλο και χοντρή άμμο.
Μονή Αγνούντος: βυζαντινές μνήμες
Επιστρέφουμε στον επαρχιακό δρόμο Κορίνθου-Αρχαίας Επιδαύρου, προσπερνάμε τις διασταυρώσεις για την παραλία Σοφικού και το θέρετρο του Κόρφου και περιπλανιόμαστε ανάμεσα σε αγροτικά τοπία και πυκνά πευκοδάση, ώσπου να συναντήσουμε το σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Μονής Αγνούντος (45 χλμ. από την Κόρινθο). Η ίδρυση του βυζαντινού μοναστηριού ανάγεται στον 11ο μ.Χ. αιώνα, ενώ το καθολικό, που είναι ρυθμού μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι τειχισμένο, ενώ μεγάλο μέρος του έχει αναπαλαιωθεί.
Παραλία Νέας Επιδαύρου
Από τη Μονή Αγνούντος ακολουθούμε πορεία νότια ώσπου να συναντήσουμε τον δρόμο που συνδέει το μεσόγειο χωριό της Νέας Επιδαύρου και τον ελαιώνα του με την παραλία της Νέας Επιδαύρου. Αξίζει να αφήσετε την αρχική πορεία σας και να διανύσετε τα 4 χιλιόμετρα που θα σας φέρουν στην παραλία της Νέας Επιδαύρου.
Εκεί, στο βόρειο άκρο ενός απλωτού και ανοιχτού όρμου, βρίσκονται το λιμάνι και η μικρή μαρίνα όπου δένουν καΐκια και σκάφη αναψυχής. Ολόγυρα υπάρχουν αρκετά καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο νότια από το beach bar «Ιππόκαμπος», θα βρείτε αρκετά ήσυχα σημεία για κολύμπι και αρμυρίκια να γέρνουν σε μια καθαρή ακτή, στρωμένη με βοτσαλάκι και άμμο.
Αρχαία Επίδαυρος: για βόλτες και μπάνιο
Σε μια κατηφορική στροφή θα αντικρίσετε το λιμανάκι και τον οικισμό της Αρχαίας Επιδαύρου να ξεπροβάλλουν πίσω από τις πευκοβελόνες. Στην Αρχαία Επίδαυρο δεν είναι το χωριό που θα σας κερδίσει με την αρχιτεκτονική του, αλλά η πληθωρική φυσική ομορφιά που περιβάλλει αυτήν τη μικρή θαλασσινή γωνιά, η οποία γρήγορα θα σας κάνει να ξεχάσετε τις κακής αισθητικής οικιστικές παρεμβάσεις από απρόσωπα τσιμεντένια κτίρια. Αφήστε το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης της προκυμαίας και ανηφορίστε ώς τον πευκόφυτο λόφο όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με την εξαίσια θέα.
Στη μικρή προκυμαία όπου δένουν καΐκια και θαλαμηγοί, η ατμόσφαιρα θυμίζει νησί. Για φαγητό ενδεικτικά αναφέρουμε τις κλασικές παραδοσιακές ταβέρνες «Mike», «Μουράγιο» και «Ποσειδών». Ωστόσο, πριν απολαύσετε το γεύμα σας, θα σας ενημερώσουμε ότι κοντά υπάρχουν καλές, μικρές παραλίες για μπάνιο, όπως τα ακρογιάλια Βαγιωνιά και Καλαμάκι, τα οποία βρίσκονται μέσα στον όρμο της Αρχαίας Επιδαύρου και μπορείτε να τα επισκεφθείτε με τα πόδια.
Το Μικρό Αρχαίο Θέατρο και το «Νησί»
Από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου μπορείτε να κατευθυνθείτε –καλύτερα με τα πόδια– νότια για να επισκεφτείτε το σημαντικό Μικρό Θέατρο, ένα κτίσμα του 4ου π.Χ. αιώνα που πρόσφατα ήρθε στο φως από αρχαιολογικές ανασκαφές. Το θέατρο αυτό ήταν αφιερωμένο στον Διόνυσο και σήμερα φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Συνεχίζοντας τον περίπατο, μπορείτε να περπατήσετε στη μικρή χερσόνησο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Νησί» και η οποία χωρίζει τον όρμο της Αρχαίας Επιδαύρου από την απλωτή παραλία Γιαλάσι.
Ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από την προκυμαία, θα καταλήξετε στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς, χτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Νότια βρίσκονται οι παραλίες Σπηλιά, Πλάτανος, Γκλιάτη ή Καλυμνιός. Στον ρηχό βυθό της τελευταίας διακρίνονται τμήματα αρχαίας πολιτείας (προσοχή στους πολύ στενούς δρόμους που οδηγούν σε αυτές τις ακτές).
Με το αυτοκίνητο μπορείτε να διασχίσετε τον παραλιακό δρόμο που περνάει μέσα από κατάφυτα κτήματα με λεμονιές και πορτοκαλιές και καταλήγει σε διάφορα σημεία της παραλίας Γιαλάσι.
Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, θα βρείτε μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση από την ακτή, ενώ το εστιατόριο «Καλογερικό» απλώνει τραπέζια σε μια αυλή γεμάτη πορτοκαλιές.
Αν προτιμάτε μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα, μπορείτε να επισκεφθείτε τα «Αιγιαλός», «Νικόλας ΙΙ» και στην παραλία Γκλιάτη, λίγα μέτρα μακριά από τη βυθισμένη πολιτεία, την ταβέρνα «Αθηνά».
Παραλία Πολεμάρχα: πεύκα στο κύμα
Ανάμεσα στην παραλία Νέας Επιδαύρου και στην Αρχαία Επίδαυρο κρύβεται η παραδεισένια παραλία Πολεμάρχα, η οποία πήρε το όνομά της από το μεσαιωνικό, ιστορικό μοναστήρι που βρισκόταν εκεί και καταστράφηκε από πειρατές τον 15ο αιώνα. Η πρόσβαση στην ακτή γίνεται μέσω ενός κακοτράχαλου χωματόδρομου. Ωστόσο, αν έχετε εμπειρία στην οδήγηση σε δύσκολα τερέν και το κατάλληλο όχημα, αξίζει να κατηφορίσετε μέχρι την παραλία. Εδώ το καταπράσινο πευκοδάσος κατεβαίνει ώς το ακροθαλάσσι όπου αναπτύσσονται δύο μικρές παραλίες στρωμένες με βότσαλο και πετραδάκι. Αυτήν την εποχή θα βρείτε αρκετή ησυχία, αλλά δυστυχώς και αρκετά σκουπίδια που έχουν αφήσει πίσω τους οι πολυάριθμοι «φυσιολάτρες» κατασκηνωτές του Αυγούστου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας