Ετοιμάζεις το σακίδιό σου με τα απαραίτητα… Παίρνεις μαζί σου νερό, καπέλο, αντηλιακό, το μαγιό σου και μια πετσέτα. Φοράς ένα ζευγάρι αδιάβροχα πέδιλα, ή ειδικά παπούτσια αφού υπάρχει πιθανότητα κατά την αποβίβαση να χρειαστεί να μπεις για λίγο στο νερό ή να σκαρφαλώσεις στα βράχια. Ετσι, και με τη χαρά του «μικρού εξερευνητή» να λάμπει στο πρόσωπο, ξεκινάς!
Κάτι που συνηθίζεται στα περισσότερα ελληνικά νησιά είναι οι ολιγόωρες εκδρομές με τα λεγόμενα ημερόπλοια, έχοντας προορισμό κάποιο κοντινό ερημονήσι που η ανθρώπινη απληστία δεν το έχει ακόμη μετατρέψει σε «hot μαζικό προορισμό». Οι εκδρομές αυτές είναι συνήθως καλά οργανωμένες από τους έμπειρους κατόχους των πλοιαρίων και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αφού σου παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις νησίδες που μοιάζουν με μικρές «κιβωτούς» ανέγγιχτης, θαλάσσιας ομορφιάς.
Καθημερινά το καλοκαίρι, στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου πραγματοποιούνται δεκάδες τέτοιες μονοήμερες εκδρομές. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποια νησάκια που κι εμείς τα γνωρίσαμε με αυτόν τον αλλιώτικο τρόπο, συμμετέχοντας δηλαδή σε μια εκδρομή ενός ημερόπλοιου.
Κάσος, Αρμάθια
Αν είχε παραλίες ο Αρης, κάπως έτσι θα ήταν… Αυτή ήταν η σκέψη μου όταν πάτησα για πρώτη φορά στα Αρμάθια, το μικρό νησί που απέχει μόλις 1,5 ν.μ. από τις ακτές της Κάσου. Πρόκειται για μια ακόμα από τις εκατοντάδες ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου. Ωστόσο τα Αρμάθια, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην Κάσο και ειδικότερα στο Φρυ –το όμορφο λιμάνι του ακριτικού νησιού–, το καλοκαίρι υποδέχονται εκατοντάδες τουρίστες που έρχονται εδώ κυρίως για τις εξωτικές του παραλίες, με κορυφαία την τροπική αμμουδιά Μάρμαρα.
Τα εκδρομικά καΐκια καλύπτουν τη θαλασσινή απόσταση σε μισή ώρα περίπου. Το νησάκι είναι ακατοίκητο και στις ακτές του δεν υπάρχει κανενός είδους φυσική σκιά, εκτός από τις βαθιές σχισμές των αλλόκοτων βράχων που υψώνονται στην άκρη της ζαχαρένιας αμμουδιάς. Η πουδρένια άμμος, ανακατεμένη με τα πετρώματα γύψου (παλαιότερα υπήρχαν εδώ μονάδες εξόρυξης), δίνει στα νερά της παραλίας εκτυφλωτικά τιρκουάζ χρώματα.
Οπωσδήποτε θα έχετε μαζί σας άφθονο νερό, ίσως ένα μικρό φορητό ψυγειάκι και την ομπρέλα σας, διαφορετικά, κινδυνεύετε να… εξατμιστείτε! Σε κάποια καΐκια ωστόσο παρέχονται ομπρέλες στους επιβάτες, οι οποίες όμως επιστρέφονται στη συνέχεια.
Αν λοιπόν βρεθείτε στην Κάσο ή στη γειτονική Κάρπαθο, μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το πιο «εξωγήινο» νησί του Αιγαίου!
Δωδεκάνησα, Τηγανάκια
Τα ημερόπλοια με προορισμό τη συστάδα των νησίδων που βρίσκονται στα δυτικά των Αρκιών (Δωδεκάνησα) αναχωρούν από Πάτμο, Λέρο και Λειψούς. Νομίζω, ωστόσο, ότι η πιο εύκολη προσέγγιση σε αυτό το μικροσκοπικό σύμπλεγμα νησίδων γίνεται από το λιμανάκι της Σκάλας στην Πάτμο. Τα πλοιάρια ανακοινώνουν από την παραμονή (ανάλογα με το δελτίο καιρού) αν θα πραγματοποιήσουν την ημερήσια εκδρομή. Η αναχώρηση γίνεται το πρωί και η επιστροφή πίσω στο ασφαλές λιμάνι της Πάτμου το απόγευμα.
Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε ότι στα Τηγανάκια δεν θα βρείτε κάποια παραλία. Απλά οι βουτιές γίνονται από το σκάφος, σε τροπικά νερά λόγω του ρηχού και αμμώδους βυθού. Η θάλασσα σε αυτό το σημείο σπάνια πιάνει κύμα, δίνοντας την εντύπωση πως όλη αυτή η θαλασσινή περιοχή μοιάζει με μια μεγάλη φυσική πισίνα. Στη συνέχεια το πλοιάριο πιάνει Αρκιούς ή Μαράθι, όπου υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό.
Αν βρεθείτε σε κάποιο από τα προαναφερόμενα νησιά, αξίζει και με το παραπάνω να πραγματοποιήσετε αυτήν την ημερήσια εκδρομή που είναι βέβαιο ότι θα σας μείνει αξέχαστη.
Σκύρος, Σαρακήνικο
Στο νοτιοδυτικό άκρο της Σκύρου, εκεί όπου το όρος Κόχυλας βυθίζεται με απότομους γκρεμούς στο γαλάζιο του Αιγαίου δημιουργώντας τοπία άγρια και μεγαλοπρεπή, θα δούμε να ξεχωρίζει στον χάρτη η νησίδα Σαρακήνικο ή και Σαρακηνό, όπως το λένε οι ντόπιοι ψαράδες. Η έκταση του νησιού είναι πολύ μικρή και αγγίζει τα 3,5 τ.χ. Το σύνολο των ακτών του είναι εξαιρετικά βραχώδες, απόκρημνο και αλίμενο. Μόνο στο νότιο τμήμα του διαγράφεται ένας βαθύς, μικρός όρμος που μας αποκαλύπτει μια χρυσή αβαθή αμμουδιά.
Επειδή το σημείο αυτό προστατεύεται από τον όγκο της Σκύρου και έχει νότιο προσανατολισμό, η θάλασσα το καλοκαίρι είναι σχεδόν πάντα γαλήνια. Τα εκδρομικά σκάφη ξεκινούν από τον Μώλο, το λιμάνι της Χώρας ή από το λιμάνι της Λιναριάς.
Η διαδρομή είναι παράκτια και τα πλοιάρια πριν το Σαρακήνικο θα σας πάνε μια βόλτα στις θαλάσσιες σπηλιές και στους επιβλητικούς γκρεμούς των νότιων ακτών. Στη συνέχεια το εκδρομικό σκάφος δένει στα ρηχά του Σαρακήνικου και οι επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα διάφανα νερά. Κάποιες εκδρομές περιλαμβάνουν εκτός από την περιήγηση και ένα γεύμα με την περίφημη αστακομακαρονάδα, σπεσιαλιτέ για την οποία φημίζεται η Σκύρος. Επιστροφή στο λιμάνι νωρίς το απόγευμα.
Κίμωλος, Πολύαιγος
Το νησί της Πολυαίγου που απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κιμώλου είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου με έκταση 18 τ.χ. Παλιότερα υπήρχε εδώ μια μικρή κοινότητα κτηνοτρόφων. Σήμερα τα μόνα κτίσματα σε αυτόν τον ιδιόμορφο ορεινό και άγονο βράχο είναι ο ναός της Παναγίας (κτίσμα του 1622), ο φάρος του Μάσκουλα που κτίσθηκε το 1898 και υπολείμματα του ποιμενικού οικισμού.
Η Πολύαιγος είναι ένας μικρός νησιώτικος παράδεισος για πολλά είδη της πτηνοπανίδας, ενώ έχει καταγραφεί και μια σημαντική αποικία της μεσογειακής φώκιας που θεωρείται από τις πολυπληθέστερες της Μεσογείου! Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, μαζί με μεγάλο μέρος των ακτών της Κιμώλου, έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000», ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και εντάχθηκε με 26 ακόμη νησιά του Αιγαίου σε ειδικό πλαίσιο προστασίας. Το νησί έχει μικρές ανοργάνωτες και φυσικά πανέμορφες παραλίες, πλαισιωμένες από κάθετα λευκά βράχια με πεντακάθαρα νερά. Εκδρομικά σκάφη που αναχωρούν από την Κίμωλο και το λιμανάκι της Ψάθης ή από τα Πολλώνια, το λιμάνι στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου, θα σας φέρουν στις ακρογιαλιές Πάνω και Κάτω Μυρσίνι, της Παναγιάς το Αυλάκι και στον εντυπωσιακό κόλπο Αμμούρα. Προσοχή κατά τις περιηγήσεις σας στα ενδότερα του νησιού, καθώς ο τόπος αποτελεί ενδιαίτημα της προστατευόμενης οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας