Η σειρά «Joe Bar Team» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ) των Bar2 και Fane με τους εννιά τόμους της αποτελεί από το 1990 παγκόσμια επιτυχία με θέμα τις ζωές των μηχανόβιων και την κουλτούρα της μοτοσικλέτας. Σατιρική και υπέροχα σχεδιασμένη, περιγράφει μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν από τη σχέση του αναβάτη με τη μηχανή του αλλά και από τις σχέσεις -βαθιές φιλίες, κόντρες, ζήλιες, αλληλεγγύη κ.λπ.- των μοτοσικλετιστών μεταξύ τους, με έναν σαφή θαυμασμό για τους ατρόμητους και συνάμα εμμονικούς οδηγούς των δύο τροχών.
Παρόμοιας θεματολογίας αλλά προσαρμοσμένη περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα και φιλοτεχνημένη με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο είναι η απολαυστική σειρά «Μπαντιλίκια» που γράφει ο Λάζαρος Αλεξάκης και σχεδιάζει ο Κλήμης Κεραμιτσόπουλος από το 2020 στο περιοδικό «ΜΟΤΟ». Το 2021 κυκλοφόρησε σε αυτόνομο τόμο το μέχρι τότε δημοσιευμένο υλικό της σειράς, έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε ο δεύτερος τόμος και πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ο τρίτος με το χιούμορ να παραμένει πάντα σε υψηλά επίπεδα και τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών πάνω στις καυτές σέλες τους να είναι συναρπαστικά αστείες.
Ο Αλεξάκης και ο Κεραμιτσόπουλος είχαν συνεργαστεί πρόσφατα και στο «Μίκα και Βάλκα» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενατη Διάσταση υπό την αιγίδα της UNESCO), μια συγκινητική καταγραφή των δύσκολων στιγμών της ζωής ενός άστεγου και ασυνόδευτου προσφυγόπουλου, και φαίνεται ότι έχουν βρει έναν ιδανικό κώδικα συνδημιουργίας όπως αποδεικνύεται και στα εντελώς διαφορετικά «Μπαντιλίκια».
Ο Αλεξάκης, άλλωστε, είναι ένας βαθύς γνώστης του κόσμου των μηχανών και το αποδεικνύουν οι τρεις συλλογές «μοτοσικλετιστικών» διηγημάτων του («Στο στόμα του λύκου 1 και 2», «Ιστορίες του δρόμου») και τα μυθιστορήματά του («Ομπλίκ», «Μικρό ταξίδι σε δανεικό χάρτη»), αλλά και η σταθερή του στήλη στην τελευταία σελίδα του περιοδικού «ΜΟΤΟ» από το 2005. Ο Κεραμιτσόπουλος από την άλλη δημιουργεί κόμικς από το 2017 και, αν και αυτοδίδακτος, έχει κατορθώσει να καθιερώσει ένα εντελώς προσωπικό και ιδιαίτερο στιλ που αντλεί τις γραμμές του από τις καλύτερες στιγμές των εναλλακτικών γαλλοβελγικών κόμικς. Μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πολλά βιβλία που κυκλοφορούν ως αυτοεκδόσεις («Διάολε! Δεν έχεις το Θεό σου!», «Αγιαχουάσκα», «Ωμέγα 2», «Πουλιά», «Αποδομημένα αστεία», κ.ά.) ενώ από τις Εκδόσεις του Κάμπου έχουν κυκλοφορήσει τα «Ιστορίες για αχρείους» και «Ντοντ Ντρινκ ‘ν Ντράιβ, Τζαστ Σμόουκ ‘ν Φλάι» σε σενάρια του Μέλανδρου Γκανά και από την Ενατη Διάσταση το «Στρίκτλι Κομέρσιαλ 1 και 2» (βλ. επόμενη σελίδα). Παρά τις πολύ σπουδαίες δουλειές τους, ωστόσο, οι Αλεξάκης και Κεραμιτσόπουλος δεν παραλείπουν εδώ και τέσσερα χρόνια να δίνουν το μηνιαίο παρών στις σελίδες του «ΜΟΤΟ» και να περιγράφουν με χιούμορ και αυτοσαρκασμό τον κόσμο της μοτοσικλέτας με τα «Μπαντιλίκια» τους.
Το τρίτο μέρος όμως κρύβει «πολλή πίκρα» καθώς, όπως γράφουν οι δημιουργοί του στο προλογικό τους σημείωμα, «είναι αφιερωμένο σε όσους πόνεσαν. Σε όσους υπέφεραν, σε όσους φίλησαν λαδωμένες ποδιές. Σε όσους δάγκωσαν κομμένη ντίζα γκαζιού για να γυρίσουν στο σπίτι ένα κρύο βράδυ. Σε όσους η ντίζα δεν ήταν το μόνο που δάγκωσαν […] Σε όσους προσπάθησαν να ρουφήξουν βενζίνη από περαστικό και ήπιαν το μισό ντεπόζιτο. Σε όσους άναψαν το σπίρτο να δουν τι έχει μείνει […] Στους απόκληρους που τους έπιασαν τα παιδιά τους να σαλιώνουν φλάντζα, να βάφουν ακρυλικό μονής το πιρούνι στο σαλόνι. Σε όσους στις τέσσερις τα ξημερώματα καθάριζαν κοντέρ με μπατονέτα. Σε εκείνους που άφησαν το μαύρο σπρέι θερμοκρασίας δίπλα στην λακ. Στους λίγους, τους ανένταχτους, τους τολμηρούς. Αυτό το κόμικ είναι για σας».
Μπορεί να είναι αφιερωμένο σε αυτούς που «πόνεσαν», δεν παύει όμως να είναι αστείο για όλους. Ακόμα κι αν ο αναγνώστης δεν είναι εξοικειωμένος με τις τσιμούχες, τα ρουμπινέτα, τις σέλες καπιτονέ, τις μανέτες, τις βαλβίδες, τα καρμπιρατέρ, τα μπουζιά και τις υπερχειλίσεις, οι περιγραφές και οι διάλογοι του Αλεξάκη και τα σκίτσα του Κεραμιτσόπουλου εξηγούν τέλεια τον σκληρό και όμορφο κόσμο των δύο τροχών. Οι χαρακτήρες τους δε διστάζουν να κάνουν κόντρες στο κέντρο της πόλης («Θα σε περάσω ρε κερατά!») για να καταλήξουν στο νοσοκομείο, έρχονται αντιμέτωποι με το άγριο και αφιλόξενο σύμπαν των συνεργείων και των διαρκών αναβολών σε αμφίβολης ποιότητας και μηδενικής εγγύησης επισκευές, δέχονται μαζικές επιθέσεις από μέλισσες και άλλα έντομα με τρομακτικό κεντρί που πάντα καταφέρνουν να εισβάλουν στο κράνος, πέφτουν σε κατάθλιψη όταν δεν τους χαιρετούν οι «αδερφοί» τους στο αντίθετο ρεύμα, αγοράζουν πειραγμένα εξαρτήματα στη μαύρη αγορά για να προσγειωθούν απότομα αμέσως μετά την «απογείωση». Παρ’ όλα αυτά επιμένουν να καβαλάνε τις μηχανές τους ανεξαρτήτως καιρού και συνθηκών και να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα απέναντι στις βουλές των διερχόμενων οδηγών, τις λακούβες και τους γκρεμούς και, ορισμένες φορές, λόγω της δικής τους ανευθυνότητας η οποία, ας μη γελιόμαστε, βγάζει γέλιο μόνο στα κόμικς.
Κόμικς, σκίτσα και άλλα «ζαρζαβατικά»
Την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 19:30 στο Συνεργατικό Καφενείο «Περιβολάκι», ο Τάσος Μαραγκός (Tasmar) θα παρουσιάσει το έργο του με τη συνοδεία αλκοολούχων ποτών και μεζέδων. Η παρουσίαση αποτελεί συνδιοργάνωση από το «Περιβολάκι» (Αθηναίου 7, πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ) και το βιβλιοπωλείο «Αμόνι». Τη συζήτηση θα συντονίζει ο «δικός μας» Γιάννης Ιατρού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας