Στο ύψος του Αγίου Γεωργίου θα αφήσεις τον πολυσύχναστο τα Σαββατοκύριακα δρόμο που συνδέει τη Λαμία με το Καρπενήσι, θα ανηφορίσεις μερικές γρήγορες στροφές και θα βγεις σε μια ραχούλα. Επειτα θα τρυπώσεις στο ελατόδασος, θα οδηγήσεις για λίγα χιλιόμετρα πλάι στην ακροποταμιά, μετά πάλι στροφές ανάμεσα σε πλατάνια, δρυς, έλατα, σύννεφα, ομίχλες, ίσως και χιόνια…
Κάποια στιγμή η μικρή αυτή οδική περιπέτεια θα τελειώσει και θα δεις ξαφνικά σε ένα γύρισμα του δρόμου να ξεπροβάλλουν στη μέση του πουθενά οι στέγες από τη Φουρνά διακόπτοντας τη συνοχή του δάσους και την απεραντοσύνη της ορεινής τοπιογραφίας!
Καλωσόρισμα από ένα αυθεντικό ορεινό κεφαλοχώρι
Από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσεις το χωριό να αραδιάζει τα πολυάριθμα σπίτια του σε υψόμετρο 850 πάνω στη δασωμένη πλαγιά, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για ένα πραγματικό κεφαλοχώρι. Και πράγματι έτσι είναι, η Φουρνά ή ο Φουρνάς θεωρείται από τα παλιότερα, μεγαλύτερα και πιο ιστορικά χωριά της ορεινής Ρούμελης.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αναφερόταν ως Κιοστένι και ήταν έδρα του κοτζάμπαση, του διορισμένου δηλαδή από τους Τούρκους διοικητή. Από εδώ πέρασε, στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γάλλος περιηγητής, ιστορικός, γιατρός και διπλωμάτης Φρανσουά Πουκεβίλ και αναφέρει ότι στο χωριό ζούσαν 400 ελληνικές οικογένειες. Εκείνη την εποχή η Φουρνά ήταν σημαντικό εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ήταν το πνευματικό κέντρο των δυτικών Αγράφων, καθώς εδώ το 1734 ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο και αγιογράφο Διονύσιο -γνωστός με την προσωνυμία «Διονύσιος εκ Φουρνά»- σχολή αγιογραφίας και γραμμάτων. Δυστυχώς το μοναστήρι καταστράφηκε το 1906 από κατολίσθηση. Από τη Φουρνά εύκολα θα προσεγγίσετε τη σημαντική Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βράχας (12 χλμ.) που έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό και Διατηρητέο Μνημείο. Στο καθολικό της μονής που χρονολογείται από το 1745 διασώζονται υπέροχες αγιογραφίες, έργο μαθητών του Διονυσίου.
Ψηλότερα, «χαμένα» μέσα σε πυκνόφυτο ελατόδασος, κοντά στον λόφο του Προφήτη Ηλία, διακρίνονται υπολείμματα τείχους αρχαίας ακρόπολης.
Ο οικισμός, καθώς περικλείεται από τις κορυφές των Αγράφων Βουλγάρα, Τρίκορφο και Λυκομνήματα, εντυπωσιάζει με την υπέροχη άγρια φύση του και την καθαρόαιμη ορεινή τοπιογραφία του.
Στη Φουρνά θα έρθετε για να απολαύσετε ακριβώς αυτή την ανόθευτη παρθένα τοπιογραφία, να περπατήσετε σε μοναχικά μονοπάτια, σε ήσυχες γειτονιές, να πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία καλημερίζοντας τους ντόπιους, να δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις στις παραδοσιακές ταβέρνες. Αν πάλι οραματίζεστε χειμερινά weekends με νυχτερινές εξόδους σε φινετσάτα μπαράκια και σουλάτσο σε πολυσύχναστους δρόμους, τότε καλύτερα να επιλέξετε κάποιον άλλο προορισμό.
Βέβαια όλα αυτά που εμείς περιγράφουμε και ορίζουμε ως «πανέμορφη και ανόθευτη τοπιογραφία» και που αυτονόητα θα πρέπει να θεωρούνται από την πολιτεία πρωταρχικό και δημόσιο αγαθό, άμεσα συνδεδεμένο με τη βιολογική υπόσταση όλων των όντων που ζουν σε αυτό, κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως επιχειρηματικό κεφάλαιο και πρόσοδο που θα πρέπει να αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τη δική τους κερδοφορία. Ετσι με τις ευλογίες των αρχών, πολυεθνικές εταιρείες ετοιμάζονται με την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών να μετατρέψουν αυτό το ανέγγιχτο ορεινό τοπίο σε έναν χώρο που περισσότερο θα προσομοιάζει με βιομηχανικό τοπίο.
Οσοι καλοπροαίρετοι εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν ότι οι απρόσωπες, αδηφάγες πολυεθνικές εταιρείες που ξεκοιλιάζουν μεθοδικά τα βουνά και τα νησιά μας νοιάζονται έστω και στο παραμικρό για την κλιματική κρίση και τη σωτηρία του πλανήτη, πραγματικά «πλανώνται πλάνην οικτράν»!
Ματιές στην πρόσφατη ιστορία της Φουρνάς
Στα γύρω βουνά είχε τα λημέρια του ο θρυλικός προεπαναστατικός ήρωας Κατσαντώνης. Το 1815, ανήμερα του Πάσχα, ο Κώστας Λεπενιώτης, οπλαρχηγός των Αγράφων και αδελφικός φίλος του Κατσαντώνη, δολοφονήθηκε από οπλοφόρους του Αλή Πασά των Ιωαννίνων καθώς έβγαινε από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Ο μέγιστος Καραϊσκάκης, στρατάρχης της Ρούμελης και πρωταγωνιστής στον ξεσηκωμό του 1821, ξεκίνησε εδώ στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων τα πρώτα του επαναστατικά βήματα ως κλέφτης και οπλαρχηγός. Κοντά στη Φουρνά χαράχθηκε το 1830 η οροθετική γραμμή που καθόριζε τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Στην πιο πρόσφατη ιστορία μας, το 1949, ο Χαρίλαος Φλωράκης, καταγόμενος από το γειτονικό χωριό Ραχούλα, συγκέντρωσε στην ιστορική Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βράχας τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού και στη συνέχεια ακολουθώντας τις ελεύθερες ορεινές διαβάσεις κατέληξε στον Γράμμο.
Με αφετηρία τη Φουρνά
Ακολουθώντας ασφαλτοστρωμένους αλλά ορεινούς δρόμους, από τη Φουρνά θα καταλήξετε στο Καρπενήσι (40 χλμ.) απολαμβάνοντας μια εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή που πραγματοποιείται στα πρανή του Τυμφρηστού (Βελούχι).
Από τη Φουρνά μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας προς τον νομό Καρδίτσας μέσω Ρεντίνας και τεχνητής λίμνης Σμοκόβου. Η διαδρομή διατρέχει πυκνό ελατόδασος, περνά από την καλύβα του θρυλικού «Ταρζάν», τη δασική θέση Ζαχαράκη (προσοχή, το σημείο αυτό τον χειμώνα κρατάει πάγο) και βγαίνει στη Ρεντίνα. Από εδώ θα συνεχίσετε προς λίμνη Σμοκόβου και εύκολα θα μπείτε στον εθνικό δρόμο Ε65 για να συνεχίσετε είτε προς Καρδίτσα-Τρίκαλα είτε προς Λαμία-Αθήνα.
Πιο περιπετειώδης είναι η ορεινή πορεία που μέσω Κλειτσού (Κλειστού), Σπιτιού Διαβάτη, Σαραντάπορου, Αμάραντου θα σας βγάλει στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Οπωσδήποτε όμως τώρα τον χειμώνα ρωτήστε αν βγαίνει η διαδρομή λόγω πάγου ή χιονιού.
Διαμονή
Μέσα στο ελατόδασος της Φουρνάς υπάρχει ο ξενώνας «Αγρια Ομορφιά» όπου και λειτουργεί καφέ και εστιατόριο. Πληροφορίες τηλ. 22370 51775, κ. Γιώργος (τον χειμώνα πριν ξεκινήσετε επιβάλλεται τηλεφωνική επικοινωνία).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας