Μόλις 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας συναντάμε την ορεινή κωμόπολη της Χαλανδρίτσας, έναν τόπο που δεν θα βρείτε να προτείνεται συχνά ως τουριστικός προορισμός. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από τα μυκηναϊκά χρόνια. Ωστόσο, η Χαλανδρίτσα εμφανίζεται με αστική μορφή επί φραγκοκρατίας και στην αρχή ήταν τμήμα της βαρονίας Πατρών. Αργότερα δημιουργήθηκε η «βαρονία της Χαλανδρίτσας» την οποία διαφέντευε ο οίκος των Tremouille, ενώ τον 13ο αιώνα περιήλθε ως προίκα στη βυζαντινή οικογένεια Ζαχαρία.
Το ιστορικό πέρασμα των Φράγκων από εδώ αποτυπώνεται στα τμήματα του μεσαιωνικού πύργου των Tremouille (Παλιόπυργος) και σε ορισμένα παλαιά κτίρια. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Χαλανδρίτσα οργανώνεται και ο ρόλος της αναβαθμίζεται. Σήμερα το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη εστιάζεται κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου ξεχωρίζουν οι πετρόχτιστες βρύσες, οι παμπάλαιοι νερόμυλοι και οι βυζαντινοί ναοί. Φυσικά και επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας.
Στα ελατοδάση του Ερύμανθου
Λίγο έξω από τον οικιστικό ιστό, στη θέση Σταυρός, έχουν ανασκαφεί τμήματα μυκηναϊκού οικισμού από την Εποχή του Χαλκού. Στην κοντινή θέση Αγιος Βασίλειος η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μυκηναϊκό νεκροταφείο με θολωτούς τάφους, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο και 12ο π.Χ. αιώνα. Στη Χαλανδρίτσα λειτουργούν ταβέρνες, γνωστές στους Πατρινούς που έρχονται εδώ το Σαββατοκύριακο για να απολαύσουν το καλό τους φαγητό.
Το ορεινό μας οδοιπορικό ουσιαστικά ξεκινά από τη Χαλανδρίτσα, απ’ όπου θα κατευθυνθούμε με ανατολική πορεία προς τα Καλάβρυτα, ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους μέσα από τα δάση και τα χωριά του ανατολικού Ερύμανθου.
Η διαδρομή μας περνά από τα παραδοσιακά χωριά Καταρράκτης, Καλάνιστρα και Κάλανος. Από τον Κάλανο θα προσεγγίσουμε τη Μονή Παναγιάς Χρυσοποδαρίτισσας (12ος αι.) που δεσπόζει φωλιασμένη στον απόκρημνο βράχο, πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Πείρου, στις όχθες του οποίου υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι. Κοντά στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα ακολουθήσετε για 400 μέτρα το μονοπάτι έως την είσοδο της ιστορικής μονής.
Μετά τον Κάλανο ο δρόμος τρυπώνει στην καρδιά του οικοσυστήματος του όρους Ερύμανθου, περνά από τα χωριά Πλάτανος, Δεντρά, διασχίζει το Στενό των Νεζερών, το χωριό Νέο Κομπηγάδι και καταλήγει στους οικισμούς Μίχας και Τσαπουρνιά (υψόμ. 900) που κρύβονται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Ερύμανθου. Σ’ όλα τα χωριά δεν λείπουν τα γραφικά καφενεδάκια, αλλά και οι παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιες νοστιμιές.
Στην Τσαπουρνιά υπάρχει ο ξενώνας Ζαχαράκη όπου λειτουργεί και ταβέρνα. Εδώ θα ρωτήσετε να σας δείξουν τη δασική διαδρομή που οδηγεί στον εντυπωσιακό καταρράκτη της Τσαπουρνιάς ή αλλιώς «Γκρεμιστός», ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400, 3,8 χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό. Επίσης μια όμορφη και σύντομη οδική διαδρομή τη οποίαν διατρέχει ο ποταμός Πείρος, είναι αυτή που θα σας φέρει στο χωριό Λακκώματα (5 χλμ.) Εδώ στην είσοδο του χωριού, σε μια κατάφυτη τοποθεσία θα δείτε και το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι.
Φτάνουμε Καλάβρυτα…
Επιστρέφουμε πίσω στον κεντρικό δρόμο και εύκολα φτάνουμε στο κεφαλοχώρι Κάτω Βλασία που μαζί με τον οικισμό Ανω Βλασία αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο. Εδώ σε ένα πανέμορφο ορεινό περιβάλλον, περίκλειστο από ανταριασμένες ακρώρειες υπάρχουν ταβέρνες και δυνατότητα για διαμονή. Μια πολύ όμορφη διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στους διπλούς Καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη που βρίσκονται στην έξοδο του φαραγγιού απ’ όπου κυλά ο ποταμός Σελινούντας. Ασφάλτινος δρόμος (στην αρχή και μετά χωματόδρομος) φτάνει μέχρι κάποιο σημείο, η συνέχεια όμως γίνεται με τα πόδια σε απότομο μονοπάτι με σκαλοπάτια.
Αμέσως μετά την Κάτω Βλασία συνεχόμενες στροφές θα μας φέρουν στα χωριά Μάνεσι, Κρυονέρι, Φλάμπουρα, Ορθολίθι και Γουμένισσα. Σε αυτήν την υπέροχη πορεία θα απολαύσουμε την απλωτή θέα προς τις κορφές του Ερύμανθου και του Χελμού. Στη Γουμένισσα, που είναι ένα παλιό χωριό στα ορεινά των Καλαβρύτων, αξίζει να αναζητήσετε την τοποθεσία Κουνουνόμυλος με τα πηγαία τρεχούμενα νερά και τις λίθινες κρήνες. Από τη Γουμένισσα ο δρόμος πλέον εύκολα θα σας οδηγήσει στα Καλάβρυτα, απ’ όπου η επιστροφή στον εθνικό δρόμο Κορίνθου-Πατρών θα γίνει μέσω Διακοφτού.
Ερύμανθος
Ο Ερύμανθος με το πολύπλοκο ορεινό του ανάγλυφο και ψηλότερο σημείο την κορφή Ωλονός (2.224 μ.) απλώνεται ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και ενδιαφέρουσα πανίδα. Είναι προσφιλής προορισμός για ορειβάτες και πεζοπόρους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές εύκολες, αλλά και δύσκολες πεζοπορικές διαδρομές.
Δυστυχώς ο Ερύμανθος, όπως και άλλα βουνά, κινδυνεύει από την καταστρεπτική και αδηφάγο αιολική βιομηχανία η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει εδώ αιολικά πάρκα και μάλιστα στα πιο ανόθευτα και απρόσιτα σημεία του βουνού.
Πού θα μείνετε
Οι περισσότερες επιλογές για διαμονή υπάρχουν στα Καλάβρυτα, ενώ επί της προτεινομένης διαδρομής θα βρείτε τους κάτωθι ξενώνες:
● Τσαπουρνιά: Ξενώνας Ζαχαράκη, τηλ. 26940-91355
● Ανω Βλασία: Hotel Mikri Archontissa, τηλ. 26920-41003
● Κρυονέρι Καλαβρύτων: «Villa MYLOS», τηλ. 697 4884828
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας