Είναι μεγάλες οι καταστροφές που παρακάλεσαν οι δύο απανωτές κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου σε πολλά από τα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου, τόσο στον Παγασητικό όσο και στο Αιγαίο.
Είναι βέβαιο, μάλιστα, πως σε κάποιες περιοχές άλλαξε -στην κυριολεξία- με μιας η γεωμορφολογία της ακτής και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και σωστός σχεδιασμός από τους αρμόδιους για να μπορέσει ο προικισμένος και πανέμορφος αυτός τόπος να ανακτήσει την αρχική του υπόσταση. Ευτυχώς όμως που τα περισσότερα από τα ορεινά χωριά του Πηλίου δεν επηρεάστηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα το ορεινό οδικό δίκτυο να παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του άθικτο από τις καταστροφές των θεομηνιών και ασφαλές.
Εδώ, στο γοητευτικό βουνών των Κενταύρων, τα Σαββατοκύριακα κυλούν με χαλαρή παρεΐστικη διάθεση, με αξέχαστες περιπλανήσεις σε δάση φθινοπωρινά, με ευχάριστες βόλτες στα γραφικά καλντερίμια. Ηδη οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα οικογενειακά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων έχουν ξεκινήσει και υποδέχονται τους χειμερινούς τους φίλους. Οι τιμές είναι πραγματικά δελεαστικές και η φιλοξενία παραμένει όπως πάντα σε υψηλά επίπεδα. Στο ταξιδιωτικό αφιέρωμα που ακολουθεί θα προτείνουμε, ανάμεσα σε μια πληθώρα αξιόλογων παραδοσιακών χωριών που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, κάποια όχι και τόσο γνωστά, τα οποία ωστόσο αξίζουν να τα εντάξετε στον προγραμματισμό των χειμερινών σας αποδράσεων. Εμείς απλά σάς βάζουμε την ιδέα, εσείς επιλέξετε το Σαββατοκύριακο και κανονίστε τα με την παρέα!
Ανω Γατζέα
Πρόκειται για ένα χωριό που δεν θα το δείτε να φιγουράρει στα ταξιδιωτικά αφιερώματα των επίδοξων influencers, αφού πρόκειται για έναν χαμηλών τόνων προορισμό. Η Ανω Γατζέα απέχει 18 χλμ. από τον Βόλο, υπάγεται στη δημοτική ενότητα του Νοτίου Πηλίου και βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 150 μέτρων πάνω σε μια κατάφυτη από ελιές και οπωροφόρα ράχη του Πηλίου, η οποία βλέπει προς τον Παγασητικό κόλπο. Διαθέτει μερικά εντυπωσιακά, παλιά, πηλιορείτικα αρχοντικά, νοικοκυρεμένα καλντερίμια και πετρόκτιστες κρήνες. Στην άκρη του χωριού ξεχωρίζει ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός για το τρενάκι του Πηλίου και το παρακείμενο παραδοσιακό καφενείο. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή της Αγίας Τριάδας που έχει κτιστεί πάνω σε μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα. Από την Ανω Γατζέα εύκολα θα πάτε μια βόλτα στον υπέροχο οικισμό Πινακάτες και φυσικά στο χωριό Μηλιές.
Βυζίτσα
Δίπλα στις πασίγνωστες Μηλιές συναντάμε τη Βυζίτσα. Πρόκειται για έναν μικρό, γραφικό οικισμό που όμως ξεχωρίζει, αφού σε αυτόν θα ανακαλύψετε μερικά από πιο αξιόλογα ιστορικά σπίτια όλου του Πηλίου. Το χωριό βρίσκεται σε ύψος 500 με 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε μια ήπια και κατάφυτη από κάθε είδους βλάστηση, πλαγιά. Γύρω από τη μικρή πλατεία υπάρχουν καφέ, ταβέρνες και μικρά μαγαζιά που πωλούν τοπικά, χειροποίητα, παραδοσιακά προϊόντα. Επάνω στον κεντρικό δρόμο ξεχωρίζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (χρονολογείται από το 1725). Πολύ ενδιαφέρον είναι το παραδοσιακό αναπαλαιωμένο μονοπάτι που οδηγεί από τη Βυζίτσα στις Μηλιές.
Αργαλαστή
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Πηλίου, έδρα του Δήμου Νότιου Πηλίου. Η Αργαλαστή είναι χτισμένη επάνω στους δρόμους που οδηγούν τόσο προς τις ακτές του Παγασητικού, όσο και προς τις παραλίες του Αιγαίου και το καλοκαίρι είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός.
Ακόμα και τον χειμώνα όμως, το χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για θαυμάσιες ορεινές εξορμήσεις. Στην κεντρική πλατεία, όπου υπάρχουν επιλογές για φαγητό και καφέ, ξεχωρίζει το καμπαναριό της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου η οποία χτίστηκε το 1912 με σχέδιο του αρχιτέκτονα Περπινιάν.
Αξίζει να πάτε ώς το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου ή Πάου που βρίσκεται σε υπέροχη δασική τοποθεσία με πηγαία νερά. Οπωσδήποτε να αναζητήσετε τα επισκέψιμα οινοποιία της περιοχής και να αγοράσετε τον φημισμένο τοπικό οίνο για σας εσάς και τους φίλους σας.
Αγιος Γεώργιος Νηλείας
Με τις γειτονιές του να απλώνονται στη ράχη του βουνού «Σχιντζουράβλι», σε σημείο με εξαίσια θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, θεωρείται το ψηλότερο χωριό του Πηλίου (υψόμ. 680) μετά τα Χάνια.
Ο Αγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένας αρκετά παλιός οικισμός που δημιουργήθηκε από ποιμένες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Μέσα από το χωριό περνά ο κεντρικός, ορεινός δρόμος που οδηγεί προς Πινακάτες, Βυζίτσα και Μηλιές –αυτή είναι μια από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές στο Πήλιο. Το χωριό διαθέτει υποδομές για διαμονή και φαγητό, ενώ αξιόλογο είναι και το Δημοτικό Μουσείο Τέχνης με έργα του γλύπτη Νικόλα. Εύκολα από εδώ θα πάτε στον καταπράσινο οικισμό του Αγίου Βλάσιου, αλλά και θα συνεχίσετε προς Πινακάτες.
Είναι μαγευτικό το φθινόπωρο στα χωριά του Πηλίου!
Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού μας.
Πού θα μείνετε
Για τη διαμονή σας στα παραπάνω χωριά, αλλά και για όλους τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Πηλίου θα αναζητήσετε κατάλυμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Νομού Μαγνησίας. Θα επιλέξετε το χωριό για τη διαμονή σας και τον ξενώνα της αρεσκείας σας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας