Το μονοπάτι Ε4 ανηφορίζει τα υψίπεδα των Ρουμελιώτικων βουνών και οδηγεί στα ορειβατικά καταφύγια, αλλά και στο κεφαλοχώρι της Αρτοτίνας που δεσπόζει στα βορειοδυτικά πρανή του βουνού.
Στα χωριά των Βαρδουσίων και της Γκιώνας
Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο προς Λιδορίκι, η πορεία σας για αρκετά χιλιόμετρα θα συμβαδίζει με την κοίτη του ποταμού Μόρνου, ενώ σε κάποιο σημείο θα δούμε στα δεξιά μας τη διασταύρωση που οδηγεί στα χωριά των Βαρδουσίων, Μουσουνίτσα και Αθανάσιος Διάκος, τα οποία μοιάζουν να κρέμονται γαντζωμένα κάτω από τις απόκρημνες πλαγιές των Βαρδουσίων.
Αξίζει να έρθετε στην πλατεία του χωριού Αθανάσιος Διάκος για να φάτε σε κάποια από τις καλές ταβέρνες, αλλά και για να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο του Αθανάσιου Διάκου. Στην Ανω Μουσουνίτσα γεννήθηκε –σύμφωνα με τους ντόπιους– ο Θανάσης Διάκος, ο τραγικός ήρωας του ’21.
Με αφετηρία το χωριό μπορούν να πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές προς τις κορφές αυτού του θρυλικού ορεινού συμπλέγματος. Στο γειτονικό χωριό Συκιά –λίγο έξω από τον οικισμό– αξίζει να αναζητήσετε σε ύψος 980 μέτρων και στα ριζά των κάθετων βράχων του Ασέληνου όρους των αρχαίων Ελλήνων, τη σημερινή Γκιώνα, τους σπηλαιώδεις ναούς, αφιερωμένους στη Ζωοδόχο Πηγή (Αρσαλή) και στον Αγιο Δημήτριο.
Από τον Μόρνο στο Λιδορίκι
Μετα το χωριό Συκιά εύκολα θα βγείτε στο σημείο όπου ο ποταμός Μόρνος εκβάλλει στην τεχνητή λίμνη. Από τη γέφυρα του Μόρνου το Λιδορίκι απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.
Η κωμόπολη του Λιδορικίου είναι χτισμένη σε ύψος 550 μέτρων, σε σημείο με θαυμάσια θέα στην τεχνητή λίμνη και στα γύρω βουνά που αγκαλιάζουν με την παρουσία τους ολόγυρα τον τόπο.
Αξίζει να πραγματοποιήσετε μια σύντομη βόλτα στο «Βαρούσι», τον παλιό οικιστικό πυρήνα της πολίχνης, να επισκεφθείτε το μικρό, αλλά ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται κυρίως ευρήματα από την αρχαία Καλλίπολη, την οποία κατέστρεψαν το 279 π.Χ. επιδρομές γαλατικών φύλων. Στο Λιδορίκι, κυρίως στην κεντρική πλατεία, θα βρείτε ταβέρνες, καφέ και ψησταριές όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγο πριν κάνετε μια βόλτα στις όχθες της λίμνης του Μόρνου.
Από το Λιδορίκι εύκολα θα πάτε ώς το χωριό Κάλλιο για να δείτε την εντυπωσιακή πηγή Βελούχοβο, η οποία τροφοδοτεί με φρέσκο τρεχούμενο νερό τη λίμνη του Μόρνου απ’ όπου, ως γνωστόν, υδρεύεται η Αθήνα. Αυτήν την εποχή, που συνήθως η λίμνη βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, αποκαλύπτεται μέρος του χωριού Κάλλιο που βρίσκεται πλέον στον πυθμένα της λίμνης.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια σύντομη βόλτα μέχρι την ακρόπολη του αρχαίου Κάλλιου, η οποία ήταν χτισμένη σε βράχινο ύψωμα του αντικρινού λόφου. Σήμερα εδώ υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στα αρχαία αλλά και στα μεσαιωνικά τείχη.
Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει να κάνετε τον γύρο της λίμνης –ο δρόμος στο σύνολό του ασφάλτινος, αλλά με πολλές στροφές– και να καταλήξετε στο φράγμα το οποίο συγκρατεί τα νερά του ποταμού ώστε να σχηματιστεί η τεχνητή λίμνη.
Νότια και ανατολικά από το φράγμα, σε υψόμετρο 580 μέτρων, βρίσκεται το χωριό Μαλανδρίνο, χτισμένο πιθανόν στη θέση της αρχαίας πόλης Φύσκος –έχουν ανασκαφεί τμήματα αρχαίας ακρόπολης– που ήταν έδρα των Εσπερίων Λοκρών.
Τα άκρως ορεινά χωριά Δάφνος, Ψηλό Χωριό, Διακόπι, Διχώρι, Κλήμα, Κόκκινο, Περιβόλι, Πενταγιού και Αρτοτίνα βρίσκονται κρυμμένα στο πλούσιο ορεινό ανάγλυφο των Βαρδουσίων και αποτελούν από μόνα τους μια ξεχωριστή ιδέα για εξόρμηση.
Κοντά στο Λιδορίκι, κρυμμένο μέσα στο ελατόδασος, συναντάμε επίσης το χωριό Καρούτες που έμεινε στην Ιστορία από τη νικηφόρα μάχη των ανταρτών του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ εναντίον ναζιστικού σώματος 350 ορεινών καταδρομέων, τον Αύγουστο του 1944.
Πού θα μείνετε
Προτεινόμενα σημεία για διαμονή είναι στα χωριά Αθανάσιος Διάκος και Λιδορίκι, όπου θα βρείτε ξενώνες και υποδομή για φαγητό.
Αθανάσιος Διάκος
● «Ξενώνας Ραβάνη», τηλ. 22650-63214
● «Το Μετερίζι», τηλ. 22650-63201 & 6948824029
● Ξενοδοχείο «Βαρδούσια», τηλ. 22650-63150
Λιδορίκι
● Ξενοδοχείο «Καλλίπολις», τηλ.22660-22880
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας