Μύρισε φθινόπωρο! Μετά την παρατεταμένη καλοκαιρινή ανομβρία το βρεγμένο υπόστρωμα του δάσους γέμισε μανιτάρια, κυκλάμινα, κίτρινους, λευκούς και μοβ κρόκους. Πρωινές ομίχλες σκεπάζουν τις κοιλάδες και οι ακρώρειες ετοιμάζονται να δεχτούν τις πρώτες χιονονιφάδες. Αυτή η εποχή είναι ιδανική για τις μετα-καλοκαιρινές εκδρομές σε βουνά και σε δάση, σε μικρά παραδοσιακά χωριά και σε ορεινές λίμνες. Ξεκινώντας από το κεφαλοχώρι της Παύλιανης, που απαγκιάζει μέσα στο ελατόδασος της Οίτης, θα διατρέξουμε τον ορεινό οδικό άξονα που συνδέει τη Φθιώτιδα με τη Φωκίδα και οδηγεί από τη Λαμία στο Λιδορίκι.
Παύλιανη, αγκαλιά με τα έλατα της Οίτης
Η Παύλιανη είναι ένα από τα πιο γνωστά ορεινά θέρετρα της Στερεάς Ελλάδας και απέχει από τη Λαμία μόλις 35 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα 230 χιλιόμετρα. Το χωριό με τους δυο μαχαλάδες του, οι οποίοι απαρτίζουν την Κάτω και την Ανω Παύλιανη, βρίσκεται χτισμένο σε ύψος 850 έως 1.100 μέτρων. Η Παύλιανη διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό και για τους λόγους αυτούς την επιλέγουμε ως αφετηρία για το ορεινό μας οδοιπορικό.
Στην πλατεία της Ανω Παύλιανης, όπου ξεχωρίζει η επιβλητική εκκλησία με το πέτρινο καμπαναριό (1868) αφιερωμένη στον Αγιο Αθανάσιο, υπάρχουν ταβέρνες και καφέ. Πολύ ευχάριστη είναι και η εύκολη πεζοπορική διαδρομή στο ποτάμι που χωρίζει την Κάτω από την Ανω Παύλιανη. Εδώ, εκτός από την υπεροχή φύση, θα δείτε και τα πέτρινα κτίρια που στεγάζουν το παραδοσιακό νεροπρίονο, τον νερόμυλο και τη νεροτριβή.
Στην είσοδο της Κάτω Παύλιανης ξεχωρίζει το λιτό μνημείο που θυμίζει τη νικηφόρα μάχη της 3ης Ιουνίου του 1943 που έδωσε εδώ ο ΕΛΑΣ εναντίον των Ιταλών.
Χαράζοντας ορεινή πορεία
Ακολουθώντας τον άκρως ορεινό, αλλά ασφάλτινο, δρόμο που ελίσσεται ανάμεσα στα ελατοδάση και στους γκρεμούς των βουνών Οίτη, Βαρδούσια και Γκιώνα, χαράζουμε πορεία δυτική. Σε αυτήν την υπέροχη διαδρομή στο ελατοσκέπαστο οροπέδιο της Οίτης, πρώτη στάση κάνουμε στη θέση «Βρίζες» όπου υπάρχει καφέ, χώροι αναψυχής και σταθμός ορεινών δραστηριοτήτων. Λίγο πριν από τις Βρίζες ένα παρακλάδι του δρόμου θα σας φέρει εύκολα στην Καλοσκοπή, το θρυλικό χωριό της Ρούμελης.
Η Καλοσκοπή, που κάποτε ονομαζόταν Κουκουβίστα, βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων, σε θέση θέας προς τις κορφές της Γκιώνας. Στην τοποθεσία «Κεφαλόβρυσο» αναβλύζουν πλούσιες πηγές που τροφοδοτούν τον Βοιωτικό Κηφισό, ενώ την προσοχή αποσπά το ενδιαφέρον μικρό Λαογραφικό Μουσείο (στην ψησταριά της πλατείας ζητήστε να σας το ανοίξουν).
Συνεχίζοντας από Βρίζες προς Λιδορίκι, σύντομοι παρακαμπτήριοι δρόμοι θα σας φέρουν στα κοντινά χωριά Πανουργιάς και Στρόμη. Το χωριό Πανουργιάς παλαιότερα ονομαζόταν Δρέμισσα, ενώ το σημερινό του όνομα το οφείλει στον Πανουργιά, τον γνωστό οπλαρχηγό του 1821. Στην είσοδο του χωριού, σε θέση θέας, υπάρχει η προτομή του. Αυτήν την εποχή το χωριό έχει αδειάζει από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του, όμως αξίζει να έρθετε εδώ για να δείτε τη θαυμάσια θέα προς τις κυριότερες κορφές των Βαρδουσίων.
Μπαίνοντας στο χωριό Στρόμη θα δείτε τον μικρό καταρράκτη της Κρέμασης, με την εντυπωσιακή παροχή νερού. Εξω από το χωριό, ψηλά στις ανταριασμένες πλαγιές της Γκιώνας, βρίσκεται η «Σπηλιά των Εγγλέζων», όπου οι Αγγλοι αξιωματικοί συναντούσαν τους αντάρτες-συνδέσμους του ΕΛΑΣ.
Πού θα μείνετε
Προτεινόμενα σημεία για διαμονή είναι:
Παύλιανη
● «Vasilikia Mountain Farm & Retreat», τηλ. 22310-82992, https://vasilikia.gr
● «Ο ξενώνας της Κατερίνας», τηλ. 22310-83009, https://www.hotelkaterina.gr
● Ξενώνες «Πέτρινο» και «Εποχές», τηλ. 22310-83111, http://petrinohotel.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας