Είναι γλυκός ο Οκτώβρης εδώ στον Νότο του Μοριά! Οι θερμοκρασίες, αν και αρκετές υψηλές για την εποχή, είναι ευχάριστες και προτρέπουν για χαλαρές βόλτες και, γιατί όχι, για βουτιές σε θάλασσες ακόμη ζεστές και ήσυχες.
Μετά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τρίπολης-Καλαμάτας, η περιοχή της Μεσσηνίας μπορεί να μπει με άνεση στη λίστα με τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου. Ανάμεσα στις επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης για να περάσει ένα χαλαρό αλλά ενδιαφέρον διήμερο αναμφίβολα περίοπτη θέση κατέχει η καστροπολιτεία της Κορώνης, που απέχει πλέον από την Τρίπολη 115 χλμ. και από την Καλαμάτα μόλις 50 χιλιόμετρα.
Από την πρώτη στιγμή η θαλασσινή πολιτεία θα σε γοητεύσει. Το κάστρο, η παλιά πόλη με το έντονο νησιώτικο χρώμα, η διάπλατη θάλασσα που αγκαλιάζει από παντού τον τόπο, η θέα στις απέναντι ακτές της Μάνης και η επιβλητική παρουσία του Ταΰγετου δίνουν στην Κορώνη μια όψη ευχάριστη και σίγουρα θελκτική. Φυσικά από την περιοχή δεν λείπουν οι αμμουδιές, τα καλά ξενοδοχεία και τα γραφικά ταβερνάκια. Χρησιμοποιώντας τους επαρχιακούς δρόμους εύκολα θα προσεγγίσεις τη Φοινικούντα με τις θαυμάσιες παραλίες της, θα πας στην ιστορική Μεθώνη, ακόμη και στην Πύλο.
Κάστρο Κορώνης, εδώ μιλά η Ιστορία
Η εξαιρετικά στρατηγική θέση του βράχου όπου είναι χτισμένο το κάστρο της Κορώνης μνημονεύεται από τα αρχαία χρόνια. Περιηγητές και γεωγράφοι αναφέρονται στις περιπέτειες και στις μάχες που έγιναν για την κυριαρχία του μεγαλόπρεπου βιγλάτορα. Πειρατές, Βενετσιάνοι, Φράγκοι, Σαρακηνοί, Γενοβέζοι, Τούρκοι επιζητούν τα πλούτη της πόλης και καταλαμβάνουν κατά καιρούς το κάστρο. Η περίοδος της ενετικής κυριαρχίας κράτησε πολλούς αιώνες και η Κορώνη έγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι και οικονομικό κέντρο, ενώ μαζί με τη Μεθώνη θεωρούνταν τα σημαντικότερα κάστρα των Βενετών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την εποχή εκείνη το λάδι και τα μεταξωτά υφάσματα γίνονται τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της ενετικής κυριαρχίας, η οποία κράτησε μέχρι το 1715, η πόλη έφτασε να έχει 40.000 κατοίκους!
Για αιώνες οι Ενετοί αντιμάχονταν με τους Τούρκους για την κυριαρχία του επιβλητικού βιγλάτορα. Βέβαια το «μάρμαρο» το πλήρωνε και τότε ο λαός, που χωρίς να ερωτηθεί άλλαζε αφέντες. Σφαγές, σκλαβοπάζαρα και πλιάτσικο… Τελικά το 1715 οι Τούρκοι κυριάρχησαν σε ολόκληρο τον Μοριά και μέχρι το 1828 η Κορώνη βρέθηκε κάτω από την οθωμανική κυριαρχία μέχρι να έρθει η ώρα ν’ απελευθερωθεί από τον Γάλλο στρατηγό Ζοζέφ Μεζόν.
Σήμερα ο σύγχρονος οικιστικός ιστός έχει απλωθεί γύρω από το μεσαιωνικό καστέλι σαν να προσπαθεί να παγιδεύσει τη δύναμη της πάλαι ποτέ κραταιάς βίγλας, η οποία μονοπωλεί τις εντυπώσεις των επισκεπτών με τις αλαργινές μνήμες της ν’ αναδύονται ατόφιες από το παρελθόν.
Περίπατοι στην καστροπολιτεία
![](/sites/default/files/styles/default/public/2023-10/42-koroni1%20%281%29.png.webp?itok=uTnu9VVk)
Αναμφισβήτητα το ομορφότερο σημείο της Κορώνης είναι το βενετσιάνικο κάστρο με τα παραδοσιακά σπίτια να στεφανώνουν τον λόφο και τα στενά καντούνια με τις εκκλησίες να συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα αιγαιοπελαγίτικο οικισμό.
Η θέα από εδώ είναι μοναδική. Από τη μια η πόλη με τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές και το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Στο μέσον το πεπλατυσμένο ακρωτήρι της Λιβαδειάς σβήνει τα βράχια του στο απέραντο γαλάζιο και από την άλλη η απλωτή παραλία Ζάγκα με τη χρυσαφένια αμμουδιά.
Η περιήγηση στη μικρή χαριτωμένη πολιτεία μπορεί να κρατήσει πολλή ώρα. Θα έρθετε με το αυτοκίνητό σας μέχρι την εκκλησιά της Παναγιάς Ελεήστρας (Ευαγγελίστριας) όπου θα βρείτε χώρο στάθμευσης. Εδώ του Αγίου Πνεύματος γίνονται διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις και γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εύρεση της εικόνας της Παναγιάς. Δίπλα στην εκκλησία σε ένα μικρό κτίριο στεγάζεται η ιστορική και αρχαιολογική συλλογή της Κορώνης. Θα πιείτε νερό από τη βρύση και θα ανηφορίσετε τα λίγα σκαλοπάτια που θα σας φέρουν στην είσοδο του κάστρου. Θα επισκεφτείτε το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Στο κέντρο του κάστρου υπάρχουν κάποια υπολείμματα από την αρχαία ακρόπολη της Ασίνης αλλά και ερείπια ναού του Απόλλωνα. Εκεί κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, καθολικού ρυθμού, που είναι κτίσμα Ενετών. Στη συνέχεια μπορείτε, πάντα περπατώντας μέσα από καλντερίμια που θυμίζουν νησί, να κατηφορίσετε προς το λιμάνι. Αυτή η χαλαρή περιήγηση είναι και η πλέον ενδιαφέρουσα, καθώς μπορεί να συνεχιστεί για όση ώρα αντέχετε το περπάτημα. Πολύ ευχάριστη είναι και η παραλιακή διαδρομή που ξεκινά από τον λιμενοβραχίονα του λιμανιού και κινείται παράλληλα με την ακτή για καμμιά πεντακοσαριά μέτρα ώς την μικρή παραλία Λιβαδειά.
Στην προκυμαία της Κορώνης χτυπά η τουριστική καρδιά του χωριού. Εδώ υπάρχουν στη σειρά ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ που ατενίζουν τη θάλασσα ή τις επάλξεις του κάστρου. Η αλήθεια είναι πως εδώ το καλοκαίρι γίνεται το αδιαχώρητο από τους επισκέπτες οι οποίοι κατακλύζουν τους πεζοδρόμους και τα μαγαζιά, ενώ τα αυτοκίνητα μποτιλιάρονται συχνά καθώς αναζητούν χώρο στάθμευσης. Αντίθετα, αυτή η εποχή είναι ιδανική για να απολαύσετε το φαγητό και τον καφέ σας χωρίς αναμονές και συνωστισμούς.
Είναι ζεστή η θάλασσα τον Οκτώβρη
Η καλύτερη και πιο κοντινή παραλία στην πόλη της Μεθώνης είναι η αμμουδιά Ζάγκας που ξεκινά από τα βράχια του κάστρου, κάτω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, και εκτείνεται προς Βορρά για 4 χιλιόμετρα. Θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσσηνίας με ξανθιά άμμο και ρηχά, ζεστά νερά. Το τμήμα της παραλίας κοντά στην πόλη είναι οργανωμένο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται πολυάριθμα καταλύματα, μερικά εκ των οποίων σε ελάχιστη απόσταση από τη θάλασσα. Το δυτικό άκρο της απλωτής ακρογιαλιάς οι ντόπιοι το θεωρούν ξεχωριστή παραλία και την αναφέρουν με την ονομασία Μεμί.
Βόρεια της Κορώνης και πηγαίνοντας προς Πεταλίδι στο ύψος του χωριού Χαροκοπιού υπάρχει το ακρογιάλι Γαργαρού με βοτσαλάκι και απάνεμα νερά. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Κορώνης βρίσκονται οι παραλίες Αρτάκι, Λαχανού, Αγία Τριάδα και Περούλια. Από την Κορώνη μια θαυμάσια εκδρομή είναι προς τη Μεθώνη. Η διαδρομή, παραλιακή και ενδιαφέρουσα, περνά από τα ομορφότερα σημεία του Μεσσηνιακού κόλπου και το θέρετρο της Φοινικούντας.
❗ Το σύνολο της αμμουδερής παραλίας Ζάγκα - Μεμί είναι τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη «Natura 2000» με την ονομασία «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας» και τον κωδικό GR2550010. Οι φωλιές που εντοπίζονται οριοθετούνται με ειδικά πλέγματα με σκοπό να προστατευτούν από τα άγρια ζώα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Στην περιοχή δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων, ενώ η χρήση ομπρελο-καθισμάτων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, κυρίως κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.
Πού θα μείνετε
Στην Κορώνη υπάρχουν αρκετά καταλύματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά έως και τα μέσα Οκτωβρίου. Οι τιμές αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά.
● «Sipsas Villas», τηλ. 6974903678
● «Sofotel», τηλ. 27250-22320
● «Xenios Zeus Rooms», τηλ. 6974047580
● «Hotel Diana», τηλ. 27250-22312
● «Hotel De La Plage», τηλ. 27250-22401
● «Remezzo Luxury Apartments», τηλ. 6979138455
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας