Είναι γεγονός πως η σχέση του Νεοέλληνα εκδρομέα-ταξιδιώτη με την ελληνική επαρχία είναι και αυτή κάπως αγχωτική με τον τρόπο που υποσυνείδητα η σημερινή αστική καθημερινότητα των πόλεων όπου οι περισσότεροι ζούμε το επιβάλλει. Μια βιαστική βόλτα στο χωριό, ίσως μια σύντομη επίσκεψη σε ένα μουσείο, σε ένα κοντινό μοναστήρι ή σε κάποιο άλλο διαφημισμένο αξιοθέατο και μετά στην ταβέρνα για φαγητό μέχρι σκασμού, θα μπορούσε να είναι η περιγραφή μιας κοινότοπης και συνηθισμένης εξόρμησης. Την επομένη, πιθανόν μια βόλτα με το αυτοκίνητο σε ένα άλλο κοντινό χωριό και μετά ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής.
Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών που συνωστίζονται κάθε Σαββατοκύριακο στα διάσημα πλέον ορεινά θέρετρα όπως είναι η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα ακολουθεί αυτόν τον ρυθμό προκειμένου να περάσει ένα εκδρομικό διήμερο σε αυτά τα ομολογουμένως πανέμορφα χωριά της αρκαδικής γης.
Κάθε εποχή του χρόνου το μαγευτικό Μαίναλο σε καθηλώνει με τα απαράμιλλα τοπία του και τη φύση γύρω από τα προαναφερόμενα χωριά του στην κυριολεξία να σφύζει από ζωή. Δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από μια στοιχειώδη οργάνωση και τον βασικό τεχνικό, πεζοπορικό εξοπλισμό για να μπορέσεις να βιώσεις τις πρωτόγνωρες συγκινήσεις που σου υποσχόμαστε και σίγουρα θα αποτυπωθούν για πάντα στο μυαλό σου. Είναι βέβαιο πως μετά το τέλος αυτού του ταξιδιού θα έχεις βιώσει κάτι άλλο, πιο σημαντικό για να διηγηθείς στους φίλους και όχι το πόσο καλό φαγητό έφαγες στην ταβέρνα!
Καθαρισμός, καταγραφή των μονοπατιών του Μαίναλου
Εδώ και μερικά χρόνια πολλοί άνθρωποι με ασίγαστο πάθος και ανιδιοτελή αγάπη για την ορεινή φύση έχουν αφιερώσει χιλιάδες ώρες στο φυσικό πεδίο του βουνού καθαρίζοντας και σημαδεύοντας δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών. Το δίκτυο αυτών των θαυμάσιων μονοπατιών φέρει το όνομα «Μenalon trail».
Ομως η ιδέα για να γράψουμε αυτό το άρθρο γεννήθηκε όταν έφτασε στα χέρια μας το εξαιρετικό βιβλίο των εκδόσεων topoguide «Μαίναλο, 70 διαδρομές», με την υπογραφή του πολιτικού μηχανικού, χωροτάκτη, περιβαλλοντολόγου και παλιού ορειβάτη Τριαντάφυλλου Αδαμακόπουλου. Εδώ, μέσα σε 138 σελίδες, πλούσιες σε φωτογραφικό υλικό και αξιόπιστους χάρτες, ανακαλύψαμε με ενθουσιασμό να περιγράφονται με εξαιρετική ακρίβεια, σαφήνεια και απλότητα 70 πεζοπορικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από όλους, εδώ στο αγαπημένο βουνό του τραγοπόδη θεού Πάνα.
Με αφετηρία λοιπόν τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, χωριά που διαθέτουν αξιόλογες υποδομές για διαμονή και φαγητό, εμείς θα προτείνουμε 3 ήπιες διαδρομές που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σας μυήσουν, έστω και νοερά, στη συναρπαστική και τόσο αναζωογονητική εμπειρία της ορεινής πεζοπορίας. Σε εσάς απομένει να ανακαλύψετε τις υπόλοιπες 67 του βιβλίου και να γίνετε κι εσείς νέοι θιασώτες μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ενασχόλησης, μέσα από την οποία θα δείτε και θα βιώσετε το βουνό από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.
Κυκλική διαδρομή Αγιος Νικόλαος, Ζαρζί, βρύση Αρτότση
Η κυκλική πορεία στην περιοχή Ζαρζί, που ξεκινά από τη Βυτίνα και αναστομώνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, είναι μια ευχάριστη πεζοπορία που περνά από το μονότοξο γεφύρι του Ζαρζίου και τις εντυπωσιακές χαράδρες των δύο κλάδων του Μυλάοντα και προσφέρει ωραία θέα στην τουριστική κωμόπολη της δυτικής Αρκαδίας.
Η πορεία ξεκινά από το κέντρο της Βυτίνας και αρχικά ακολουθεί τον δρόμο προς την Παλιά Βυτίνα. Μετά το άλσος των πεύκων, βρίσκουμε την παλιά επισήμανση του μονοπατιού προς τον Μυλάοντα, σημαδεμένο σήμερα με κίτρινο τετράγωνο.
Κατηφορίζουμε σε ανοιχτό πεδίο μέχρι τη ζώνη του ποταμού. Το μονοπάτι ακολουθεί ανάντη το νήμα του ποταμού μέχρι το γεφύρι του Ζαρζίου. Με τη βοήθεια του γεφυριού περνάμε στην απέναντι πλευρά του ποταμού και βρίσκουμε το πλατύ και καθαρό μονοπάτι προς το Ζαρζί. Συναντάμε χωματόδρομο και στρίβοντας προς τα δεξιά φτάνουμε άμεσα στον ώμο από όπου η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου βιγλίζει τις ανοιχτές εκτάσεις προς τον Μυλάοντα και τη Βυτίνα. Νερό θα βρούμε στη μεγάλη κρήνη Μούσγα, στα 450 μ. αριστερά στον δρόμο.
Επιστρέφουμε στην κοίτη και την ανηφορίζουμε εύκολα μέχρι να συναντήσουμε το καλό μονοπάτι του Menalon Trail, ακριβώς μπροστά στο ξύλινο γεφύρι του ρέματος Μπαρμπά. Δεν πάμε προς το γεφύρι, αλλά ανηφορίζουμε σε βραχώδες υπόστρωμα με ελιγμούς λαξεμένους στο σκληρό πέτρωμα μέχρι τη βρύση Αρτότση. Εδώ συναντάμε το άκρο από μια σειρά δρομάκια που θα μας φέρουν στην αφετηρία μας, στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας.
🔺 Δείτε τη διαδρομή εδώ
Από τη Δημητσάνα προς τη Ζάτουνα
Η διαδρομή Δημητσάνα-Ζάτουνα ακολουθεί -και αναδεικνύει- το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στα δύο χωριά. Η διαδρομή έχει καθαριστεί και σημανθεί πρόσφατα και αξιοποιεί μια από τις ιστορικές συνδέσεις ανάμεσα στη Δημητσάνα και τους δορυφόρους της.
Η διαδρομή ξεκινά από το εμπορικό κέντρο της Δημητσάνας και κατηφορίζει με μια εναλλαγή δρομάκων και μονοπατιών προς το Παλιοχώρι. Φτάνουμε στο Παλιοχώρι και στην ενοριακή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στρίβουμε δεξιά, προς το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Εδώ, δίπλα στην πετρόχτιστη κρήνη και κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου, έγιναν οι ιστορικές συναντήσεις των οπλαρχηγών της περιοχής με τους προεστούς των χωριών και συμφωνήθηκαν οι κοινές θέσεις τους στα Ορλωφικά και στην Επανάσταση - τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα αντίστοιχα. Από τους Αγίους Αναργύρους, ένα σαφές μονοπάτι οδηγεί στη γέφυρα του Κοντού, στον κεντρικό ρου του Λούσιου. Περνώντας απέναντι, συνεχίζουμε σε καλό μονοπάτι που κάνει ελιγμούς στην απότομη πλαγιά και μας φέρνει σε ένα άνυδρο και πετρώδες οροπέδιο. Ανηφορίζουμε το σαφές μονοπάτι μέχρι την ανατολική είσοδο της Ζάτουνας και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία.
Από τη Στεμνίτσα προς Αγία Παρασκευή Σκέμνας
Μια σύντομη πορεία με αφετηρία και τερματισμό τη Στεμνίτσα, που μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες. Η διαδρομή ξεκινά λίγο μετά (ανατολικά) το ωραίο κτίσμα όπου λειτουργεί ο δημοτικός φούρνος της Στεμνίτσας και ανηφορίζει σε πλατύ καλντερίμι, περνώντας τη βρύση του Μπαρή. Φτάνουμε στο πάνω μέρος του χωριού, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Αναφυτρό. Ακολουθούμε για 135 μ. τσιμεντόδρομο, για να μπούμε στον παλιό μουλαρόδρομο που οδηγεί στη Σκέμνα.
Το μονοπάτι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του παλιό καλντερίμι που έχει φθαρεί από τα έργα διέλευσης του υδραγωγείου που υδρεύει τη Στεμνίτσα από τη Μάννα Νερού. Περνάμε μικρή δεξαμενή και μετά φρεάτιο, για να φτάσουμε στο τετράστρατο, όπου δεξιά φεύγει το μονοπάτι προς τη ράχη όπου βρίσκεται ο Αγιος Αθανάσιος, ενώ αριστερά αποκλίνει ο κλάδος προς τη Μάννα Νερού. Από εδώ και μέχρι την Αγία Παρασκευή κινούμαστε σε ανοιχτό οριζόντιο και πλατύ μονοπάτι, που περνά από μικρή σπηλιά και φτάνει στην εκκλησία.
Από την εκκλησία πιάνουμε τον χωματόδρομο για περίπου 800 μ. και τον αφήνουμε στην είσοδο του κίτρινου μονοπατιού (από εδώ και πέρα η διαδρομή είναι σημασμένη με κίτρινο τετράγωνο). Περνάμε από τη μεγάλη κρήνη Κεφαλόβρυσο και μετά στη μονή Ζωοδόχου Πηγής. Από εδώ μπαίνουμε στον πυκνό οικιστικό ιστό της Στεμνίτσας και κατηφορίζουμε τα καλντερίμια περνώντας μπροστά από την οικία Τρεμπέλα και μετά την οικία Παλαμίδη, για να φτάσουμε στην αφετηρία μας, δίπλα στον φούρνο της Στεμνίτσας.
🔺 Χάρτες και μετρητικά στοιχεία
ℹ️ Το «Μenalon trail», καθώς διατρέχει το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο του Μαίναλου όρους, περνά από τα περισσότερα χωριά της Γορτυνίας και αναδεικνύει τα πλέον αξιόλογα φυσικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του μοναδικού αυτού αρκαδικού ορεινού όγκου. Επίσης, το δίκτυο των μονοπατιών έχει την πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) και έχει λάβει τιμητική βράβευση από το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία, ως ένα καινοτόμο, επιτυχημένο και πολλά υποσχόμενο εγχείρημα. Βέβαια, αν υλοποιηθούν τα σχέδια της αιολικής βιομηχανίας, ένα μεγάλο μέρος του βουνού θα καταστραφεί και αυτό σίγουρα θα το υποβαθμίσει ως ευρωπαϊκό πεζοπορικό προορισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας