Αποχαιρετώντας το ζοφερό 2022 ένα από τα πράγματα για τα οποία μπορούμε να χαμογελάμε είναι το γεγονός ότι η ελληνική μουσική παραγωγή παραμένει δυνατή, αλλά και σε εξαιρετικά επίπεδα.
Φέτος είχαμε κυκλοφορίες από μπάντες που δείχνουν να εδραιώνονται στις κορυφαίες θέσεις της εγχώριας σκηνής, μεγάλες επιστροφές από αγαπημένους καλλιτέχνες, αλλά και μια, τουλάχιστον, έκρηξη από ένα σχήμα που θα μας απασχολήσει αρκετά στο νέο έτος και όχι μόνο.
Frenzee – Frenzee
Ο λόγος για τους Frenzee και το ντεμπούτο τους, που έχει ήδη αρχίσει συζητείται πολύ θόρυβο στο ελληνικό underground. Μπορεί να είναι επισήμως EP όμως αυτό δε μας εμποδίζει να το κατατάξουμε στις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς. Τρία αδέλφια από την Κρήτη με… άρωμα Αυστραλίας παίζουν ένα φρενήρες punk, αλλά όχι μονοδιάστατο, καθώς έχει στοιχεία hardcore, hip hop, alternative ακόμη και indie. Ειλικρινά είχαμε πολύ καιρό να ακούσουμε ελληνική μπάντα να κάνει τόσο θόρυβο σε κουβέντες, επιλογές και live venues και ελπίζουμε να συνεχίσουν τόσο δυναμικά.
The Steams - Mild Conquest
Είναι από τα κορυφαία ονόματα, πλέον, της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής και το δεύτερο album τους έρχεται να συμπληρώσει υποδειγματικά το σπουδαίο ντεμπούτο τους. Οι Steams αποδεικνύουν πως έχουν την έμπνευση, τη διάθεση και την ωριμότητα να συνεχίσουν σε υψηλά στάνταρντ εξερευνώντας και νέα μονοπάτια. Και αυτός ο δίσκος έχει εξαιρετικές συνθέσεις, πειραματισμούς και νέα στοιχεία που πάνε ένα βήμα παραπέρα το phych rock, με τον όρο να είναι αρκετά «στενός» για να αποτυπώσει τη μουσική τους.
Thee Holy Strangers - Diary Of The Shadow
Τι πετυχαίνουν οι Thee Holy Strangers στο δεύτερο άλμπουμ τους; Να μας δώσουν έναν ατόφιο rock δίσκο, μπολιασμένο από την αμερικανική μουσική κουλτούρα, με ορισμένα νέα στοιχεία, αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις από το ύφος τους. Το «Diary Of The Shadow» είναι ένα feelgood άλμπουμ, ταξιδιάρικο, ιδανικό ως soundtrack σε ένα περιπετειώδες road trip. Φέρει όλα αυτά τα ωραία στοιχεία της αμερικανικής rock, folk, αλλά και με πιο soul στιγμές, ενώ και στα σημεία που οι δυναμικές ανεβαίνουν τα κομμάτια δεν ξενίζουν τον ακροατή.
Church of The Sea - Odalisque
Ένα ντεμπούτο που περιμέναμε εδώ και καιρό. Ήρθε, όμως, για να αποζημιώσει, καθώς η μπάντα από την Αθήνα συνδυάζει άψογα τα dark, doom, electro, shoegaze (και όχι μόνο) στοιχεία με μια φρέσκια και ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά. Συνθέσεις με μια επιβλητική επαναληπτικότητα και ένα φωνητικό performance που τη μία σε πάει σε κάποιο «στοιχειωμένο» δάσος και την άλλη σε επαναφέρει σε ένα σύγχρονο, ζοφερό αστικό τοπίο.
Playgrounded - The death of Death
Ενας ολοκληρωμένος δεύτερος δίσκος με εμφανή τα σημάδια προόδου στις συνθέσεις, την ερμηνεία και την παραγωγή. Οι Playgrounded μας χαρίζουν ένα εντυπωσιακό progressive album, από το οποίο όμως δεν λείπει η post αισθητική και μια ατμόσφαιρα κλειστοφοβική που φτάνει στα όρια του industrial ήχου. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία απογειώνουν το συνολικό αποτέλεσμα και δίνουν στο άλμπουμ μια πολυδιάστατη μορφή. Και φυσικά πιο σκοτεινός τίτλος γίνεται; Δεν γίνεται…
Naxatras - IV
Έχουν βάλει πλώρη για μεγάλα πράγματα και στην τέταρτη δισκογραφική τους δουλειά το αποδεικνύουν. Περνούν στην πιο ώριμη εποχή τους με πιο σαφείς αναφορές στην old school ψυχεδελική σκηνή. Μπορεί τα πιο heavy στοιχεία να οπισθοχωρούν, όμως το groove μπαίνει σε πρώτο πλάνο και η μπάντα αφηγείται με ταξιδιάρικο τρόπο μια loose concept ιστορία. Τα πλήκτρα ως νέα προσθήκη δένουν ακόμη καλύτερα το υλικό της μπάντας και χρωματίζουν με τρόπο εξαιρετικό και η μπάντα δείχνει έτοιμη να ανέβει ακόμη ένα επίπεδο καλλιτεχνικά.
Deaf Radio - Arsenal of Hope
Οι Deaf Radio, σε ένα άλμπουμ με αρκετά αισιόδοξο τίτλο, δείχνουν να μπαίνουν σε μια νέα εποχή και πραγματοποιούν μια εντυπωσιακή στροφή στον ήχο τους με ακόμη περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία σε πρώτο πλάνο και πιο pop έως και post punk/dark wave ύφος στα φωνητικά. Υπάρχει μπόλικος ηλεκτρισμός στον ήχο τους φυσικά, απλά είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη η διάθεση να πειραματιστούν με pop και electro στοιχεία, ενώ σε αρκετά σημεία ο ήχος είναι ακόμη και dance με disco αισθητική. Ωστόσο αυτό το πάντρεμα ηλεκτρονικών beats, synths με τις rock φόρμες δείχνει να… βγάζει νόημα, σίγουρα για την μπάντα αλλά και στο σύνολο του άλμπουμ.
Adolf Plays The Jazz – Low Life | We Can’t Lose. We Have Already Lost.
Είναι μια μπάντα που γνωρίζει πολύ καλά να φτιάχνει ατμόσφαιρα και στη νέα της δουλειά πάει τον πειραματικό της ήχο ένα βήμα παραπέρα. Από post μέχρι noise rock, οι instrumental συνθέσεις τους κερδίζουν τον ακροατή και κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Ακόμη ένας δίσκος που πρέπει να ακουστεί στην ολότητά του.
The Same River - Weight of the World
Εντυπωσιακό ντεμπούτο για την αθηναϊκή heavy rock μπάντα που κάνει είσοδο σε μια σκηνή που πάει από το καλό στο καλύτερο βγάζοντας φοβερό υλικό. Πενήντα δύο λεπτά με bluesy/stoner, αλλά και πιο ψυχεδελική αισθητική, φοβερές κιθάρες και πρωτότυπες ιδέες, πράγμα ξεχωριστό για έναν τόσο κορεσμένο συνθετικά χώρο. Οι The Same River μόλις κατέφθασαν με μπόλικη έμπνευση, στίχο φιλοσοφημένο και προβληματισμένο και όλο το βάρος του κόσμου…
Demetria - Pillow Shifter
Μια ελπιδοφόρα νέα είσοδος στην ελληνική σκηνή. Η 21χρονη Demetria συνθέτει, τραγουδάει, παίζει όλα τα όργανα και μας καλεί σε ένα concept album, όπου μοιράζεται ιστορίες και συναισθήματα από συγκεκριμένα όνειρα που έχει δει. Το «Pillow Shifter» είναι ένας αρκετά προσωπικός δίσκος και η μινιμαλιστική προσέγγισή του μας συνδέει με την εσωτερικότητα και την «κλειστοφοβία» των εμπειριών της δημιουργού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας