Μουσεία παιχνιδιών υπήρχαν από παλιά στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα έχουν ανοίξει κάποια τα τελευταία χρόνια, ενώ γίνονται και σποραδικές εκθέσεις με αντικείμενο συγκεκριμένα παιχνίδια ή κατηγορίες παιχνιδιών του παρελθόντος.
Ενα μουσείο μικρό αλλά με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα είναι το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη (λεωφόρος Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Παλαιό Φάληρο). Πυρήνα του αποτελεί η δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη, ενώ στέγη του είναι ένα υπέροχο, διατηρητέο, εκλεκτικιστικό κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα, δωρεά της Βέρας Κουλούρα.
Ανάμεσα στα 20.000 αντικείμενα του μουσείου βρίσκονται ελληνικά βρεφικά και παιδικά παιχνίδια από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τη νεότερη εποχή, μεταξύ των οποίων παραδοσιακά και χειροποίητα παιχνίδια, παιχνίδια πανηγυριώτικα και εμπορικά, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια δρόμου και εθίμων, ενώ στην ευρωπαϊκή συλλογή συγκαταλέγονται κυρίως αστικά και λαϊκά παιχνίδια από τον 18ο αιώνα και μετά από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Υπάρχουν ακόμα και παιχνίδια από την Αφρική, την Αμερική και χώρες της Απω Ανατολής, ενώ το μουσείο διαθέτει περισσότερα από 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και μελέτες που αφορούν το παιδί, καθώς και πλούσιο αρχειακό και πληροφοριακό υλικό.
Φυσικά κάθε αντικείμενο του μουσείου, κάθε παιχνίδι που κάποτε πρόσφερε χαρά σε παιδιά μέχρι να σκονιστεί, να παλιώσει, να ξεχαστεί σε κάποια γωνιά και τελικά να βρει τη θέση του σε μια γυάλινη προθήκη, έχει τεράστια αξία. Τα πιο πρόσφατα όμως έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για πολλούς από τους επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας που κάποτε έπαιξαν με κάποια παρόμοια ή, πού ξέρεις, μπορεί ακόμα και με τα ίδια.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον υπογράφοντα είναι ένας Σνούπι δίπλα σε έναν Κέρμιτ. Και οι δυο χαμογελαστοί, ανάμεσα στον Αστερίξ, τον Πινόκιο, τον Τεν Τεν, τη Μικρή Λουλού και άλλους επώνυμους χαρακτήρες των παιδικών μας χρόνων και σχεδόν πιασμένοι χέρι χέρι, αποσυρμένοι από τις παιδικές αγκαλιές αλλά σίγουρα ευτυχισμένοι όταν κάποιος επισκέπτης τούς αναγνωρίζει, στέκεται για λίγο και σκουπίζει ένα δάκρυ από τα μάτια του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας