Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο σαν αυτόν των διαφημίσεων και των εξωφύλλων των λάιφσταϊλ περιοδικών θα είχαμε όλοι γυαλιστερές και κάτασπρες οδοντοστοιχίες, αψεγάδιαστο δέρμα, λαμπερά μαλλιά, πανύψηλα πόδια, ατσαλάκωτα ρούχα και μεγάλα μπράτσα ή φουσκωτά στήθη. Δεν είμαστε όμως έτσι. Και, το πιο πιθανό, δεν θα γίνουμε ποτέ όσο (και αν) προσπαθήσουμε. Ευτυχώς ίσως.
Πιο εύκολο και σίγουρα λυτρωτικό για τη διάθεσή μας από το να μοιάσουμε σε μια σκηνοθετημένη μαγική εικόνα και σε μια επιμελώς φιλοτεχνημένη μορφή είναι να συμβιβαστούμε με τη δική μας, να τη σεβαστούμε και μαζί της να σεβαστούμε και τις μορφές των άλλων. Παρόμοιους προβληματισμούς είχαν τα μέλη της ομάδας νέων «Make Use» στη Λάρισα που πρόσφατα ολοκλήρωσε και δημοσίευσε το πρότζεκτ «Σεξουλαϊκότητα» με τη μορφή web comic.
Οπως μας περιγράφει ο Θανάσης Κυρατζής, δημιουργός κόμικς, συντάκτης και μέλος της ομάδας «Make Use»: «Η βασική υπόθεση της ομάδας ήταν ότι η εικόνα του σώματος στα ΜΜΕ όσο και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε σχέση με την έκφραση της σεξουαλικότητας δημιουργούν μια “στενή” αναπαράσταση του κόσμου, από όπου πολλοί αισθανόμαστε να “περισσεύουμε” ή πιεζόμαστε να “χωρέσουμε”. Αντί να ευνοείται η ισότιμη και υπεύθυνη αλληλεπίδραση μεταξύ συνομηλίκων, η συμπεριφορά και οι πεποιθήσεις μας για το σώμα και την ερωτική πράξη κρίνονται με κριτήρια που δεν έχουμε διαμορφώσει οι ίδιοι και που, ίσως, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας».
Η ομάδα, υπό τον συντονισμό του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ), προχώρησε στη διαμόρφωση ενός online ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε από περισσότερα από 300 άτομα και στη συνέχεια, έπειτα από προσεκτική ανάλυση των απαντήσεων, οργάνωσε ένα εργαστήριο κόμικς τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη βοήθεια της LoudMouse Crew Comics. Από το σεμινάριο και όλη τη διαδικασία προέκυψαν τα σενάρια για τέσσερα μικρά κόμικς, με τίτλο «Σεξουλαϊκότητα», για την παραγωγή των οποίων η ομάδα απευθύνθηκε σε δύο νέους δημιουργούς κόμικς (LoudMouse Crew Comics και Meimelka), μια νέα καλλιτέχνιδα από τη Λάρισα (Μαρία Μπράχου) και στα ίδια τα μέλη της ομάδας. Τα μικρά κόμικς ολοκληρώθηκαν και πλέον βρίσκονται διαθέσιμα στις σελίδες επικοινωνίας της «Make Use» στο Διαδίκτυο και στη σελίδα της ομάδας στο facebook.
Σε όλα κεντρικό θέμα είναι η αποδοχή του εαυτού, η έκφραση της σεξουαλικότητας, η διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε μεμονωμένου ατόμου κόντρα στα πρότυπα της ομοιογενοποίησης που προβάλλονται και ουσιαστικά επιβάλλονται από την κοινωνία. Πρότυπα που όταν δεν «τηρούνται», ενδεχομένως να οδηγούν στην κοινωνική απόρριψη και το περιθώριο αλλά και σε επιθετικές ή προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε άτομα που δεν ταιριάζουν στο καλούπι. Είναι προφανές ότι η χρήση των κόμικς αυτών είναι ελεύθερη και η ανάγνωσή τους, ιδιαίτερα από κοινό νεαρότερων ηλικιών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποδοχή του εαυτού και, πάνω απ’ όλα, της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας