Δύσκολη είναι η σημερινή ημέρα για το νησί της Σάμου, το οποίο προσπαθεί να συνέλθει από τα φονικά 6,7 Ρίχτερ που χτύπησαν χθες το μεσημέρι. Θρήνος για τα δύο μικρά παιδιά που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις πέτρες και τα χαλάσματα.
Σε πολλά σημεία του νησιού οι καταστροφές είναι μεγάλες και εμφανείς, ενώ, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα ισχύσει για έξι μήνες, έως τις 30 Απριλίου 2021.
Στο νησί ο πρωθυπουργός
Τη Σάμο, που επλήγη από τον σεισμό, επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη ξεκίνησε με κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους, στο δημαρχείο στο Βαθύ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθιά του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέδρευσε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με τοπικούς φορείς, προκειμένου να έχει μια πρώτη εικόνα των καταστροφών, και στη συνέχεια μετέβη στο Βαθύ και στο Καρλόβασι.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ταχείες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες. «Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς», είπε μεταξύ άλλων.
Η εικόνα της καταστροφής
Στο Βαθύ ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά «τσουνάμι») που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.
Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα στενά μπορεί να διακρίνει τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος από τα στενά. Οι κάτοικοι αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους , σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που ήταν την ώρα του σεισμού.
Έξω από το Πυθαγόρειο, στον δρόμο από το αεροδρόμιο υπάρχουν πέτρες που έχουν πέσει στο δρόμο, αλλά και πινακίδες που ξηλώθηκαν από τον Εγκέλαδο.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Δημήτρη Σταύρου, οδηγού ταξί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οποίος περιγράφει πως το βουητό ήταν τόσο έντονο που τον έκανε να τρομάξει. Ο σεισμός όπως λέει είχε πολύ μεγάλη ένταση και κράτησε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. «Όταν σταμάτησε, σηκώθηκε ένα σύννεφο από χώμα. Οι δρόμοι γέμισαν χώματα. Ένιωσα ότι πέφτει το σπίτι, ότι θα με πλακώσει. Αναρωτήθηκα πώς θα τη σκαπουλάρω για να μπορώ να φύγω».
Το βράδυ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν. Ο κ. Σταύρου με την οικογένειά του κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο. «Φοβηθήκαμε. Είχε αρκετούς μετασεισμούς. Μετά τον κύριο σεισμό έκανε δύο δυνατούς μετασεισμούς», αναφέρει.
«Στο Βαθύ οι δρόμοι μετακινήθηκαν. Στο Πυθαγόρειο έπεσε ένα τείχος αρχαίο. Στο Καρλόβασι έπεσαν κτίρια βυρσοδεψεία, έπεσε ο τρούλος μιας εκκλησίας», επισημαίνει.
Φτάνοντας στο Βαθύ υπάρχουν παντού λάστιχα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα σταθμευμένα ενώ κατά μήκος του λιμανιού πηγαινόερχονται κλιμάκια αστυνομικών και δυνάμεων του λιμενικού Σώματος καθώς και της Πολιτικής Προστασίας. Σε κεντρικό ξενοδοχείο εργαζόμενοι από το πρωί προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων έχει πλημμυρίσει και έχει γεμίσει λάσπες.
Η Σάμος καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν.
Βοήθεια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δωρίσει 500 κουβέρτες και 40 κρεβάτια για την ανακούφιση των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές μετά τον σεισμό.
► Την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Σάμου και του Αγ. Κήρυκα Ικαρίας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου - προς διευκόλυνση των ανέργων των πληγεισών περιοχών - αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας