Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.8° 11.9°
3 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.6° 8.7°
4 BF
44%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 12.0°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11°C
10.9° 10.9°
3 BF
46%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
5 BF
81%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
8.2° 8.2°
2 BF
63%
Κοζάνη
Ήπιες χιονοπτώσεις
1°C
1.4° 1.4°
3 BF
69%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
3 BF
53%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 16.6°
3 BF
55%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.9° 13.2°
4 BF
60%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
5 BF
62%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
6 BF
75%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
4 BF
66%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
4 BF
57%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
2 BF
92%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
5 BF
39%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 12.8°
4 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.3° 6.6°
2 BF
86%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
8.6° 8.6°
3 BF
52%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
54%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
vodafone_foundation

Έρευνα του Ιδρύματος Vodafone για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ευρωπαϊκά σχολεία αποκαλύπτει κενό δεξιοτήτων AI σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Nέα έρευνα για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τα σχολεία στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone, αποκαλύπτοντας ένα ευρύτερο κενό στις δεξιότητες AI πανευρωπαϊκά και ένα κατακερματισμένο σκηνικό πολλών ταχυτήτων σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής και το γνωστικό υπόβαθρο για την ωφέλιμη αξιοποίησή της.

Η έρευνα, με τίτλο «Ο αυξανόμενος ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση», διενεργήθηκε από την εταιρεία μελετών Ipsos  σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και δείγμα 7.000 μαθητών ηλικίας 12 - 17 ετών, με τα αποτελέσματά της να υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εργαλείων στα σχολεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σημείο καμπής.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 27% του συνολικού δείγματος αισθάνθηκε να μένει πίσω όταν κλήθηκε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στο σχολείο, με τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που προέρχονται από πιο εύπορα νοικοκυριά.

Συνολικά, προκύπτει ότι το έλλειμα ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των δασκάλων, καθώς και η απουσία της τεχνητής νοημοσύνης από τα σχολεία και την εκπαιδευτική πολιτική προκαλεί ένα χάσμα δεξιοτήτων AI. Ενδεικτικά, ενώ το 74% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, λιγότερα από τα μισά αισθάνονται επαρκώς προετοιμασμένα από τα σχολεία τους για να ασχοληθούν με αυτή τη νέα τεχνολογία. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζονται ευρέως από το εκπαιδευτικό οικοσύστημα, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνει μη επαρκή διάθεση πόρων για την ένταξή της στη μαθησιακή διαδικασία.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής: 

  • Ανισότητες στην πρόσβαση σε συνδεσιμότητα και σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.
  • Ελλείψεις δεξιοτήτων, περιεχομένου και καθοδήγησης σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Ανησυχία για πιθανές αδικίες και ανισότητες από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και αισιοδοξία για τις καινοτόμες προσεγγίσεις εκμάθησης που θα επιτρέψει η τεχνολογία αυτή.

Ο Joakim Reiter, Διευθυντής Εξωτερικών και Εταιρικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone και διαχειριστής του Vodafone Foundation, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνά μας αποκαλύπτει ένα αναδυόμενο κενό δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω τις ψηφιακές ανισότητες, ιδιαίτερα για παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Για να αξιοποιήσει πλήρως η Ευρώπη τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ο εκπαιδευτικός τομέας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έρευνα του Ιδρύματος Vodafone για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ευρωπαϊκά σχολεία αποκαλύπτει κενό δεξιοτήτων AI σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας